Investice do měděných okapů je vyšší než u ostatních materiálů, avšak tato investice se navrátí jejich dlouhou životností, která dosahuje 50 let a více. Měděné okapy nevyžadují žádné nátěry, proto je investice do nich konečná. Měděné okapy získají v průběhu let modrozelenou patinu, která může být zajímavým doplňkem domu.

Titanzinkové okapy nemění svou barvu ani v silně namáhaném prostředí. Stejně jako okapy měděné jsou odolné proti korozi a jejich pořizovací cena je nižší. Titanzinkové okapy nevyžadují další údržbu a mají životnost až okolo 50 let. Jejich nevýhodou je obtížnější práce s tímto materiálem.

Hlinkové okapy vynikají velkou barevnou variabilitou a mohou se tak stát příjemným estetickým doplňkem domu. Hliníkové okapy mají speciální povrchovou úpravu z práškové vypalovací barvy, která okapům dodá odolnost a stálost. Okapy z hliníku jsou lehké, proto je snadná jejich montáž a střecha není zbytečně zatěžována. Pořizovací cena hliníkových okapů je vyšší, ale životnost může být až okolo 70 let.