Otevíráme vchodové dveře biometricky Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

K nejmodernějším a nejspolehlivějším metodám v oblasti kontroly vstupu, otevírání a zavírání dveří a bran v současnosti patří biometrie. Zjednodušeně se jedná o technologii, která identifikuje osobu na základě jedinečných biologických znaků. Kromě spolehlivosti, maximální bezpečnosti a komfortního používání mají biometrické systémy v porovnání s tradičními přístupovými systémy celou řadu výhod. 

Praktické, rychlé a přesné biometrické přístupové systémy nepracují s žádnými přenosnými identifikačními prvky. Identifikace osoby se provádí přímo prostřednictvím přiložení vybraného prstu na snímací zařízení.

Biometrie

Biometrie je metoda pro rozpoznávání jedinečných biologických charakteristik osob. Využívá předpokladu, že některé biologické (fyziologické) charakteristiky jsou pro každého jednotlivce jedinečné a neměnitelné. K nejčastěji využívaným charakteristikám patří analýza oční duhovky a otisky prstů. Právě jedinečnosti otisků prstů využívá většina biometrických přístupových systémů.
Díky analýze jedinečných charakteristik získáme data, která se v digitálním tvaru ukládají do databáze. Biometrické metody pak rychle a jednoznačně vyhodnotí a identifikují znaky jednotlivce. Vyhodnocení provádí dostupná technika a to opakovaně a vždy přesně.
Snímání oční duhovky, ilustrační obrázek
Snímání oční duhovky, ilustrační obrázek

Přínos biometrie v praxi

Hlavním přínosem biometrických systémů pro otevírání a zavírání dveří je vysoká bezpečnost a zároveň uživatelský komfort. Rozhodně se jedná o investici do technologie budoucnosti.
Biometrické přístupové systémy v sobě spojují dvě funkce. První je plná a velice přesná kontrola přístupů, druhou funkcí je docházkový systém, který přesně zaznamená průchody určenými kontrolními místy.

Biometrie versus tradiční zabezpečovací systémy

V porovnání s tradičními zabezpečovacími systémy, mají biometrické systémy mnoho výhod. Hlavní je snadné a pohodlné užívání. Už si nemusíme pamatovat žádná vstupní hesla nebo číselné kombinace, žádné hledání zapomenutých klíčů, čipových karet, nemusíme se starat o pravidelnou změnu kódů. Provozovatel ušetří čas i peníze za nezbytné spravování klasických systémů.
Výrazně se zvyšuje stupeň bezpečnosti. Dosud se biometrické systémy uplatňovaly hlavně v oblastech s vysokými požadavky na bezpečnost – např. v bankách. Oblast uplatnění této technologie se rozrůstá na firmy i soukromé osoby.

Bez klíčů

Přístupový systém má speciální skener, který snímá charakteristické znaky prstu jako biometrický klíč. Základem je tedy jednoduše dotyk. Otisky se nejdříve naskenují a uloží v systému a dále systém už automaticky rozeznává povolané a nepovolané osoby. Pokud znaky souhlasí s uloženými daty, systém povolí vstup oprávněné osobě. Už nikdy se nemusíme obávat ztráty klíčů a následnému vyměňování zámku, zabouchnutí dveří a nákladnému otevírání firmou apod. Odpadá riziko odcizení klíčů a problémy s falšováním, protože každý otisk prstu je jedinečný. V neposlední řadě máme jistotu, že nikdo nepůjčí přístupovou kartu nebo klíč nepovolané osobě.

Ačkoliv se jedná o moderní technologii, její využívání je komfortní se snadnou obsluhou. 
Snímání otisku prstu
Snímání otisku prstu

Čidla

Existuje několik typů zařízení pro snímání otisků prstů. Mezi nejznámější řadíme optické, ultrazvukové a kapacitní snímače. Optické snímače přiložený prst osvětlí pomocí laseru a zkoumají odraz a rozptyl světla v liniích prstu přiloženého na snímací plochu. Kapacitní snímače vyhodnocují kapacitní odpor v místě dotyku prstu se snímací plochou. Tyto snímače mají menší rozměry a dobře si poradí i s lehce zašpiněným prstem. Jakékoliv podsunutí převzatých otisků systém neakceptuje.
Vlastní snímání probíhá rychle, pohodlně a jednoduše.
U čidel u vstupních dveří a bran je velice důležitá odolnost a dlouhá životnost. Vhodné přístroje jsou použitelné i v náročných klimatických podmínkách. Důležitý je také jejich systém ochrany proti manipulaci zvenčí – ta je prakticky nemožná.  
Snímání otisků prstů, ilustrační obrázek
Snímání otisků prstů, ilustrační obrázek

Výběr biometrické techniky

Při vybírání nás může ovlivnit několik faktorů. Důležitá je volba kapacity paměti skeneru pro dostatečný počet otisků. Některá zařízení jsou naprogramovatelná tak, že vybrané osoby mají přístup do určených oblastí nebo budov pouze v určeném časovém rozmezí apod. Naprogramování je možné pomocí počítače nebo mobilního telefonu.
Některé typy zámků se hodí spíše do interiéru, jiné jsou z odolných materiálů - vhodné pro použití venku.
Dále si můžeme vybírat podle finanční náročnosti zařízení. Ceny jsou srovnatelné s cenami kvalitních bezpečnostních zámků a pohybují se kolem 10.000,- Kč. Vliv může mít také výběr elegantního designu.

Biometrické zámky

Biometrické systémy umožňují uložit do databáze dostatečný počet uživatelů (standardně asi kolem 100). Otisky se nejdřív naskenují a uloží do systému. U vstupní brány nebo dveří se nachází speciální skener, který během vteřiny dokáže identifikovat povolanou osobu a umožnit jí přístup. Po vstupu nebo odchodu se nemusíme starat o zamykání dveří. Dveře se totiž zamykají automaticky. 
Instalace biometrických zámků je jednoduchá, ale montáž by měla být provedena odborníky. Další obsluha zařízení je nenáročná. Snadno změníme přístupové otisky, takže není problém přidávat nebo ubírat uživatele z databáze.
Na trhu je dostupných více typů zámků. Instalují se buď jako hlavní zámek s klikou, která nás pustí dovnitř po úspěšném načtení otisku z databáze, nebo se využívají jako doplnění tradičních zámkových systémů.

Zdrojem energie systému je většinou baterie. Na nedostatek energie a potřebu výměny baterie systém sám automaticky upozorní např. zvukovou signalizací.

Kde se biometrické přístupové systémy uplatňují?

Biometrické zámky se nejčastěji používají ve skladech, kancelářích, úřadech, nemocnicích, v místnostech s nebezpečnými látkami apod., ale jejich využití se rozrůstá i do menších soukromých firem a díky vysoké bezpečnosti zasahuje použití čím dál více i do běžných domácností.
Zdroj fotografií: www.shutterstock.com
Stále běžné číselné kódování
Stále běžné číselné kódování
Předchůdce i současník biometrie - čipová karta
Předchůdce i současník biometrie - čipová karta