Podle čeho vybrat zahradní nůžky Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Bez zahradních nůžek to na zahradě prostě nejde. Jedině snad, že byste rezignovali na vše kromě trávníku, nebo celou plochu vydláždili. Ale kdo by se chtěl dobrovolně vzdát kousku přírody hned u svého domu, jehož bude rozumným pánem a pečovatelem? Jak vybrat zahradní nůžky a jaké typy se nám nabízejí?

Vybrat si můžeme z široké škály typů a provedení zahradních nůžek podle toho, k čemu jsou určeny. Ty nejdrobnější použijeme na bonsaje a bylinky, teleskopické dvoučepelové nůžky s převodem zase k řezu výše položených větví. Rozhodujeme se tedy podle účelu, ovšem i použité technologie. Nůžky mohou být klasické, s převodem, nebo pákové. Obzvláště u pákových nůžek vyvineme minimální sílu i při střihání silnějších větví. Dále si můžeme vybrat mezi nůžkami jednočepelovými a dvoučepelovými.

Kromě určení dbáme i na velikost nářadí, typ a kvalitu provedení a použitých materiálů. Kovové nůžky budou mít například problémy se rzí, navíc budou značně těžké. Mnoho typů zahradních nůžek se přitom dnes vyrábí ze syntetických hmot a jejich čepele jsou nerezové, ty nejkvalitnější potažené teflonem. Pak jim nevadí ani silný déšť a chemicky agresivnější prostředí. Navíc jsou o poznání lehčí.

Důležitý je též tvar rukojetí a jejich zpracování. Ideální je samozřejmě rukojeť ergonomická, tvarovaná přesně podle lidské ruky. Vaše ruce budou z takových nůžek méně unavené. Uživatelský komfort ještě více zlepší měkká a protiskluzová úprava povrchu rukojetí. Ouška na rukojetích pak chrání prsty.

Vhodný je také výběr speciálního pouzdra, ze kterého nůžky kdykoli snadno vyjmeme. Nůžky budeme mít vždy po ruce a nebudou nám překážet.
Jednočepelové nůžky
Jednočepelové nůžky

Jedno a dvoučepelové nůžky

Jednočepelové nůžky se minimálně tupí a jsou vhodné při stříhání materiálu, který nevyžaduje kvalitní řez. Tedy k řezu suchých větví či kořenů. Ostrý břit střihá proti měkkému dorazu. Dvoučepelové nůžky vytvoří kvalitní řez a proto s nimi stříháme živé větve. Práce s nimi je ovšem namáhavější a musíme je častěji brousit. Jejich břit se míjí se spodní hákovou čepelí, díky čemuž dosahujeme přesného a čistého střihu. Kvalitní čepele jsou potaženy tenkou teflonovou vrstvou, která snižuje odpor při stříhání a zároveň čepel chrání před korozí.

Velikost nůžek

Velikost nůžek je přímo ovliněna tloušťkou větví (či kořenů), které jimi budeme stříhat. Proto je třeba porovnat tento průměr s údaji na nůžkách (resp. na balení). Vždy bychom se měli vejít do středních hodnot.
Dvoučepelové nůžky
Dvoučepelové nůžky

Speciální malé nůžky

Tyto nůžky jsou určené na bonsaje a bylinky. Nezapomeňte, že stejně jako trávník je třeba při sekání „řezat,“ nikoli urážet, to samé platí i pro bylinky, nejen pro větve. Nepodléhají pak stresu a lépe prosperují. Ovšem malých a menších nůžek je nabízena celá řada. Kromě nůžek na bonsaje a bylinky jsou to i nůžky na větve keřů a stromů různých rozměrů, i těch nejmenších. Takové nůžky slouží k zastřihování malých výhonů, ale třeba i ke sklizni květin. Nůžky na květiny se silnými čepelemi a nůžky na růže udrží ustřižený stonek v sevření. V případě růží se tak nepopícháme. Pichlavé jsou ovšem i jiné druhy květin a jiných okrasných rostlin – například mahon.

Vůbec nejčastější jsou malé jedno či dvoučepelové zahradní nůžky. Mnohé z nich jsou přitom univerzální. Jsou nejčastěji určeny ke stříhání stonků silných 1,6 - 2 cm. Vybereme si z různých mechanismů ulehčujících stříhání. Ideální jsou nůžky pákové, kde je námaha naprosto minimalizována.
Vybavení pro milovníky bonsají včetně malých nůžek
Vybavení pro milovníky bonsají včetně malých nůžek

Nůžky na trávu

Tyto nůžky slouží k zastřihování trávy v místech, kam se nedostaneme sekačkou.

Nůžky pro stříhání živých plotů

Tyto nůžky jsou obouruční (vyvineme větší sílu) a s poměrně dlouhými čepelemi. Mohou být vybavené různými převody, například ozubeným. Prodávají se v různých velikostech, i s teleskopickými rukojeťmi. Vždy vybíráme podle velikosti udržovaných keřů. Přesnost stříhání slabších větví zlepšuje, pokud jsou obě čepele rovné. Spodní háková čepel zase umožňuje stříhání silných větví. Tyto nůžky bývají dlouhé až 80 cm, proto s nimi můžeme stříhat i větve výše položené.

Teleskopické zahradní nůžky

Tyto nůžky jsou určené ke stříhání stromů. Mnohé jsou v univerzálním provedení. Větve stromů tak můžeme stříhat ze země bez použití žebříku. Univerzální nůžky dosáhnou až do výšky 4 m, ty teleskopické až do výšky 6 m. Lze je samozřejmě použít i ke střihů vysokých keřů. Stříhací hlavu těchto nůžek můžeme natáčet, mechanismus je ovládán lanky. Lanka vedou vně či uvnitř rukojeti, což je lepší – lanka nezachycují větve.
Nůžky pro střihání živých plotů
Nůžky pro střihání živých plotů
Nůžky pro střihání živých plotů
Nůžky pro střihání živých plotů
Nůžky na trávu
Nůžky na trávu
Nůžky na stříhání živého plotu
Nůžky na stříhání živého plotu
Teleskopické nůžky s převodem
Teleskopické nůžky s převodem

Údržba zahradních nůžek

Pokud vlastníte nůžky s nerezovou čepelí, vydrží v podstatě vše. O ostatní typy nůžek se ale musíte starat, vyžadují pečlivé vysoušení, zbavování rzi, olejování. Ovšem i uložení na suchém místě.

Pořizujeme si zahradní nůžky

Před koupí je vždy třeba vzít si nůžky do ruky, obzvláště velikost vaší ruky je zásadní. Pokud vezmete rozevřené nůžky do dlaně, měli byste palcem a prsty pohodlně dosáhnout na obě ramena (u nůžek jednoručních). Některé modely nůžek jsou určeny pro leváky i praváky, jiné pouze pro levou či pravou ruku. Zásadní je i bytelnost, hmotnost a ergonomické zpracování rukojetí.

Kromě tradičních mechanických nůžek je navíc možné pořídit si nůžky na elektrický či benzínový pohon.
Typy zahradních nůžek
Typy zahradních nůžek

Elektrické či benzinové nůžky – polostřihy

Důležitý je u nich výkon motoru a požadovaná délka střižné lišty. Krátké lišty se používají pro střih keřů a stromků, kde je požadováno dokonale přesné tvarování zeleně. Dlouhé lišty se uplatní při úpravě větších ploch. Plotové nůžky jsou lehké do ruky a konstrukčně provedené tak, že minimálně poškozují opečovávanou vegetaci. Použít lze i nůžky akumulátorové, které nepotřebují elektrický kabel. Použít je lze pro stříhání trávy (s lištou širokou zhruba 80 mm) a keřů (s lištou širokou okolo 120 mm). V kombinaci s teleskopickou rukojetí se stanou všestranným pomocníkem k nezaplacení. Po použití odložíme tyto nůžky jednoduše do nabíječky s indikátorem se světelnou signalizací. Jsme tak informováni o stavu nabíjení. Provozní doba akumulátorových nůžek je uváděna cca 40 minut.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Polostřih
Polostřih