Uchovávání potravin v mrazáku (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Mrazák je malý velký zázrak, který ve svůj prospěch zatím nevyužíváme naplno. Spektrum surovin a poživatin, které do něj můžeme uskladnit, je totiž mnohem pestřejší než jen obligátní maso a zmražená zelenina. Někdy je až překvapivé, co všechno za dodržení skladovacích podmínek vlastně do mrazáku patří.

Zamrazování zeleniny je základ (Zdroj: Shutterstock)
Zamrazování zeleniny je základ (Zdroj: Shutterstock)

Sýry

Přesněji řečeno ty „tvrdé“ a nikoliv plísňové a mazací, se bez obtíží v mrazáku skladovat dají. Pokud chcete zachovat jejich kvalitu i chuť, zkuste je nenechávat v kostce, ale nastrouhat a uložit do vzduchotěsné nádoby. Když se rovnou postaráte o rozdělení strouhaných sýrů do menších porcí, budete si vždy brát „čerstvé“, ať už do salátů, těstovin, nebo třeba na pizzu. Vydrží 4-6 měsíců.

Těstoviny

Uchvátaný životní styl nás občas nutí šetřit minutami, a tak se počítá i úspora času na vaření těstovin. A v mrazáku můžete mít pro takový případ předchystané – předvařené těstoviny. Trik je skladovat je v lehce nedovařeném stavu. Takové se totiž při opětovném ohřívání nestanou v chuti škrobnaté a mazlavé. Datum spotřeby? Zmrazení jej posune o 6-8 měsíců.

Rýže

Další nápad z podobného kotlíku, který vynikajícím způsobem může šetřit čas. Uvařená rýže se nenechává zchladit, rovnou se přesune do vzduchotěsné nádobky, ve které může zůstat zmrzlá na kost. Před konzumací se ohřívá tak, aby byla opravdu horká. Labužníci doplňují, že mražení je lepší u rýže „divokých“ druhů (takže spíš basmati než jasmín). A rozmrazená se nehodí jako hlavní chod, ale příloha. V mrazáku vydrží 3 měsíce.

V mrazáku lze uchovávat i pečivo (Zdroj: Shutterstock)
V mrazáku lze uchovávat i pečivo (Zdroj: Shutterstock)

Pečivo

Mražení pečiva je jedno velké ano i ne současně. Jak to? Je to o tom, jak dobře to uděláte. Pečivo totiž to mrazáku nesmí jít teplé/vlažné, a rozhodně musí být zbaveno své vlhkosti. Jinak z toho koukají plísně a problémy. Důležité je důkladné balení (chleba nakrájený na krajíce, proložené alobalem), a uložení ve vzduchotěsném sáčku. Rozmrazování pak řešit jako rozpékání v troubě, nikoliv v mikrovlnce. Pak to funguje na jedničku. Po dobu 3 měsíců to má původní kvalitu, do 6 měsíců je to ucházející.

Banány

Fronty už se na ně nestojí, a možná právě proto nám v ledničkách trestuhodně hnědnou. Je to mrhání, kterému se dá zabránit tím, že banány v nadbytku jednoduše zamrazíte. Finta? Potřebujete je promrazit celé a rychle, což nejúspěšněji dosáhnete tím, že je oloupete. Zádrhel? Při rozmrazení se stanou poněkud kašovité. Do müsli, pudinku nebo poháru to nevadí, ale na svačinku do ruky to není.

Jablka

Jasný chyták. Jablko v celku se totiž mrazí velmi nešikovně, o jeho rozmrazování ani nemluvě. Je to skoro zaručený způsob, jak si zničit o zubní protézu, nebo si jednu vysloužit. Takže? Skladování nadbytku jablek v mrazáku je nejlepší ve formě strouhané a drcené. Pokud si ze sáčků vytvoříte jablečné „bločky“, můžete perfektně dávkovat zdravé ovoce do závinů i jako zdravou chuťovku. Vydrží 12 měsíců.

Máslo

Ceny másla v posledních měsících rostly stejně raketově, jako pohonné hmoty na benzínkách. Nápad nakoupit včas a levně, a uložit si je na horší časy, tak dává z hlediska úspor smysl. Jen pozor na dobu spotřeby. Klasika máslo z obchodu vydrží ve zmrzlé kostce bez proměny kvality 8-12 měsíců. Tučné bio-máslo z farmy zvládne (prý) až 18 měsíců. U nesolených a pomazánkových máslíček je ale trvanlivost nejistá, a nepředpokládá se, že by vydržely zmrzlé déle než 6 měsíců.

Čokoláda

Mrazit ji můžete docela beztrestně, ale pokud chcete zachovat její chuťové kvality, vyplatí se nepospíchat. Předně, před vlastním mražením je třeba ji dobře zabalit (zase ten vzduchotěsný sáček), původní balení nestačí. A taky ji nemůžete do mrazáku strčit rovnou. Chladnout musí postupně, takže nejprve 24 hodin v ledničce. Při rozmrazování zrovna tak. Proč? Při šokovém zmrazení by čokoláda zkřehla k rozlámání. Takhle vydrží 12 měsíců.

Česnek

Když jej zamrazíte správně, neztratí nic ze své pálivosti. Asi nejvíce osvědčeným postupem, efektivnějším než stroužků, je mražení česnekové pasty. Slané, s přídavkem olivového oleje nebo přírodní, propasírované nebo namačkané. Ideální je pak – s pomocí ledovače – vytvořit zmrzlé česnekové kostky. Skladovat je musíte v nějaké krabičce, nádobě, odděleně od ostatního zboží. Vydrží 6 měsíců.

Citrusové plody

Ovoce, které je našlapané šťávou a vitaminy, obvykle mražením utrpí. Dá se tomu předejít tím, že paradoxně objem šťáv zvýšíte. Tedy, že například půlku pomeranče oloupete na jednotlivé dílky, vyskládáte do nádobky a tu zalijete šťávou vymačkanou z druhé půlky pomeranče. Takhle je možné zamrazit vitaminovou bombu, která si podrží konzistenci i zdravou kvalitu.

Vajíčka

Díky slepicím k nám už přichází v přírodním balení, a právě to je při mražení na překážku. Mrznoucí kapaliny totiž zvětšují svůj objem, a tíseň by vedla k rozpraskání skořápky. Mrazit vajíčka vcelku tedy není šťastný nápad. Když je ale rozklepnete a rozmícháte žloutek s bílkem, můžete tuhle polotekutou hmotu – třeba v sáčcích – zamrazit bez obav. A v této podobě zmražených bílkovin přetrvají 12 měsíců.

Skladovat v mrazáku můžete v oddělené uzavřené nádobce i samotné žloutky, chce to ale příměs soli nebo cukru (obojí brání želatinaci). Přežít by měly 4 měsíce. Háček je tu ovšem v rozmrazování. V tento moment budou žloutky nejnáchylnější k množení bakterií (salmonelóz), takže to chce stoprocentní čistotu.

Šlehačka, smetana

Pokud má dostatečný obsah živočišných tuků, problém to není. Běžně v obchodě ale pořídíte smetanu (ke šlehání, na vaření) v maximální koncentraci tuku 33 %, a pro efektivní mražení je zapotřebí 40 %. Takže mrazit spíš jen takové, které k vám dorazily rovnou z farmy. U tuhé smetany se mražení promění struktura, ale kvalita zůstane zachována. Vydrží 3 týdny.

Mléko

Trvanlivé mléko v tetrapakové krabici mrazit netřeba, vydrží dlouho samo o sobě. Ale co ostatní mléka? Mrazit se dají, ale většinou se tu budeme potýkat s tím, že dojde k jejich separaci vymrznutím. Oddělí se tuková a řekněme tekutá složka. Pokud tuhle dvoubarevnou kostku použijeme na vaření, zahuštěný polévek a omáček, žádný estetický problém nenastává. Na pití to ale není. Zmrzlé mléko vydrží 4-6 měsíců, ale doporučuje se ho zkonzumovat do první tří.

A jiná mléka? Třeba kozí mléko snáší mrazení dobře, a ani se tolik neseparuje. Ta z rostlinných tuků - mandlové, kokosové, sójové a ovesné – podlehnou separaci, a navíc hrudkovatí. Takže nic moc. Kondenzované mléko neztuhne jako celek. Určitě nemrazit.

Bylinky

Dlouho nic, a najednou zájezd. Sklizeň bylinek je nárazová záležitost, která vytváří spoustu nezpracovaných přebytků. Mrazák nabízí odpověď. Hodí se zmínit, že většina čerstvých bylinek nebude po zmrazení vhodná na ozdobu, ale neztratí svou chuť a lze je použít při vaření.

Bylinky omyjte, osušte a poté je zmrazte ve vzduchotěsné nádobě. Vynikající je i vytváření bylinkových kostek, kuliček či válečků. To když je nadrobno nakrájené obohatíte o trochu rozpuštěného másla (třeba ještě se solí a česnekem). A tyhle zmrzlé dochucovací kostky pak můžete používat celý rok.

Zdroj: Healthline.com, FreezeIt.com, Egginfo.co.uk, MasterClass.com, FoodSavvy.com, TheSpruceEats.com 

Bylinkové kostky (Zdroj: Shutterstock)
Bylinkové kostky (Zdroj: Shutterstock)