Výsev česneku (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Všeobecně je známo, že právě oblíbený a pro zdraví „tuzemáka“ nezbytný česnek se má vysazovat (resp. vysévat) již na podzim. Ovšem stále oblíbenějším je jeho vysévání jarní, které je umožněno mírnými zimami posledních let. A důvodů je rovnou několik.

Podzimní výsev má tu výhodu, že mrazy zahubí patogeny, které by mohly ublížit česneku. Ovšem právě na jaře vysévaný česnek se lépe skladuje. Jak se ale na jarní výsev česneku připravit, jakou vyžaduje půdu a jiné podmínky, abychom se dočkali kvalitní sklizně?

Výsev česneku, stroužky se zelenými výhony jsou jistotou (Zdroj: Shutterstock)
Výsev česneku, stroužky se zelenými výhony jsou jistotou (Zdroj: Shutterstock)

O česneku je známo, že je dosti choulostivou rostlinou a daří se mu v lehčích půdách. Nesmí však přijít do půdy po cibuli, bramborách, rajčatech a pórku. Na druhou stranu se ale úrody dočkáte i v truhlíku za oknem a nebo na balkóně, pokud nemáte svou zahrádku.

Mladé rostlinky česneku (Zdroj: Shutterstock)
Mladé rostlinky česneku (Zdroj: Shutterstock)

Paličák a nepaličák, pro jarní výsevy je ideální nepaličák

Dále je o česneku všeobecně známo, že jej dělíme na takzvaný paličák a nepaličák. Alespoň co se týká dvou základních druhů česneku a rozdíl je mezi nimi zásadní, paličáky mají totiž uvnitř hlavičky palici a stejně se říká i jejich květenství, zatímco nepaličáky do květu vůbec nejdou. Sklizený nepaličák má pak svou vrchní část podobnou cibuli, zatímco paličák má tvrdou palici se stonkem uprostřed. 

A každopádně je u nás právě paličák žádanější a pěstovanější, ve světě naopak nepaličák. Ten by měl být navíc na chuť ostřejší a má schopnost se lépe přizpůsobit prostředí. Ovšem právě u paličáku čekáme na sklizeň dva roky, zatímco jarní odrůdy nepaličáku můžeme po jarním výsevu sklízet již na podzim. A odrůd jarního nepaličáku je stejně jako vůbec odrůd česneku nabízeno mnoho.

Sklizený česnek (Zdroj: Shutterstock)
Sklizený česnek (Zdroj: Shutterstock)

Kdy mají jít cibulky nepaličáku do země

Do vysazování (vysévání) cibulek jarního nepaličáku na záhony se můžeme pustit, jakmile ustoupí mrazy a půda povolí. Letos to znamená na konci března až začátku dubna, tedy alespoň podle dosavadních předpovědí meteorologů. Na konci tohoto týdne by se ještě měla zima vrátit. Stroužky vysadíme do rýh tak, aby nad nimi vždy bylo alespoň 6 cm zeminy. Řádky vyrýváme 25 až 30 cm od sebe, mezi stroužky necháváme mezery 10 až 12 cm. 

Stanoviště volíme slunné a půda je ideální lehká, tedy písčitohlinitá. A pokud ji nemáte, stačí běžnou zeminu smísit s pískem v poměru 3:1 (1 díl písku). Palice je těsně před výsevem třeba vždy opatrně rozdělit na jednotlivé stroužky a nejlepší je stroužky namořit proti houbovým chorobám. Proti častému škůdci česneku, háďátku, lze navíc mezi rostliny vysadit afrikány (aksamitníky), nejlépe odrůdy Ground control.

Výsadba do truhlíků

Podobným postupem jako ve venkovním prostředí pak lze vysadit jarní odrůdy nepaličáku i do truhlíků či květináčů a pěstovat je na okně či balkóně. Použít lze i neoloupané stroužky, u kterých se již objevily zelené výhonky. V jejich případě totiž máme stoprocentní jistotu, že vzejdou. Mezi vysazovanými stroužky necháme místo pouze 5 cm a výsev provádíme hluboko pouze 2 cm. 

Vybereme slunné místo a musíme pravidelně zalévat, substrát však nesmí být nikdy přemokřený. Může se stát, že obzvláště v mobilních nádobách začnou česneku žloutnout listy. To znamená, že má nedostatek dusíku a je třeba přihnojit.

Česnek v květináči (Zdroj: Shutterstock)
Česnek v květináči (Zdroj: Shutterstock)

Výběr odrůdy

Při výběru odrůdy jarního nepaličáku pak můžeme brát ohled i na nať. Další důležitý faktor je doba skladování sklizeného česneku. Například odrůda Japo II má mohutnou nať, kterou lze využít podobně jako pórek a to až do května. Obzvláště v čerstvých salátech je báječná. Odrůdu Benátčan pak lze pro změnu skladovat až 2 roky.

Přečtěte si také: Jak skladovat česnek?

Česnek nastlaný mulčí ze slámy (Zdroj: Shutterstock)
Česnek nastlaný mulčí ze slámy (Zdroj: Shutterstock)
Vývojové fáze česneku (Zdroj: Shutterstock)
Vývojové fáze česneku (Zdroj: Shutterstock)