Proč je sádrokarton stavebníky tolik oblíben? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Sádrokarton je dnes ve stavebním průmyslu velice oblíbený materiál. Sádrokartonové desky se vyrábí ze štukové sádry, přídavných látek do sádrových zrnek a z vysoce kvalitního kartonu. Sádrokartony umožňují rychlé a snadné řešení příček, podhledů, obkladů zateplených šikmin v podkroví, ovšem i pevných podlah a předsazených stěn. Se sádrokartonem se snadno manipuluje a též práce s ním je poměrně čistá s výjimkou nezbytného přebrušování přetmelených spojů a míst, kde je sádrokarton kotven šrouby k nosné konstrukci. Jde o suchý proces výstavby a jelikož se sádrokarton používá výhradně v interiérech, lze s ním pracovat celoročně, bez ohledu na počasí. V kombinaci s vhodně zvolenou tepelnou a zvukovou izolací pomůže dosáhnout zlepšení tepelně a zvukově izolačních vlastností. Je též třeba doplnit, že sádrokarton je šetrný k životnímu prostředí – těžba surovin, výroba sádrokartonu, jeho použití a případná likvidace po dožití nezatěžují přírodu. 

Sádra se jako stavební materiál používala již při stavbách pyramid ve starém Egyptě. Ovšem v Evropě byl pro využití sádry klíčový až rok 1894, kdy vyvinul Američan Augustine Sackett sádrokartonovou desku –sádru opláštěnou papírem. Sádrokarton lze využít především v interiérech k vytváření snadno demontovatelných příček, stropních podhledů, k opláštění zateplených šikmin v podkroví, ale i ke konstrukcím pevných sádrokartonových podlah. Sádrokarton ovšem není určen pro nosné konstrukce, je určen k využití v interiérech. Příčky vytvořené ze sádrokartonu a izolace jsou vždy nenosné a jejich výhodou je ohromná variabilita. Sádrokarton je vyráběn v nejrůznějších velikostech, tloušťkách a kvalitě.

Sádrokarton se vyrábí v základním provedení s šedým, respektive bílým kartonem, ovšem i s vylepšenou odolností vůči vodě – zelený impregnovaný sádrokarton a s vylepšenou požární odolností – růžový či červený sádrokarton. Ale za nehořlavý lze považovat jakýkoli sádrokarton, sádra prostě nehoří.

Do místností s vyšší vlhkostí je skutečně třeba použít pouze zelený sádrokarton, který je impregnován. Impregnace zamezí odlupování kartonu. Ovšem do prostor s extrémní vlhkostí jako jsou sauny, lázně, bazény, je sádrokarton nevhodný. A pokud by měly být některé plochy sádrokartonové konstrukce přímo ve styku s vodou, musíme je ochránit speciální hydroizolační vrstvou. Nikdy přitom nesmíme použít desky stejné velikosti, jako je výška místnosti. Vznikaly by trhliny kvůli zatěžování sádrokartonu průhyby stropu.  
Sádrokarton v podkroví
Sádrokarton v podkroví
Sádrokarton v podkroví po finální povrchové úpravě
Sádrokarton v podkroví po finální povrchové úpravě
Využití zeleného sádrokartonu
Využití zeleného sádrokartonu
Využití zeleného sádrokartonu
Využití zeleného sádrokartonu

Sádrokartonové příčky

Sádrokartonové příčky a dělící stěny umožní kromě samotného předělení prostor též jejich tepelnou a zvukovou izolaci a má také protipožární schopnosti. Navíc minimálně zatíží konstrukce staveb. V některých starších budovách by dokonce bylo ze statického hlediska velmi obtížné, ba dokonce nemožné vyzdít příčky z běžného zdiva. Ovšem pozor, sádrokartonové stěny nejsou nosné a pokud do nich chceme něco kotvit, musíme toto kotvení provést do nosné konstrukce příčky. Sádrokartonová příčka se utěsňuje do podlahy pomocí připojovacích UW profilů a do postranních stěn pomocí napojovacích CW profilů. Poté se do ocelové konstrukce upevňují desky elektrickým šroubovákem samořeznými šrouby v roztečích nejvýše 25 cm. Do dutiny mezi dvěma deskami se vkládá izolace z minerálních vláken. Spáry, které vznikají mezi jednotlivými deskami, se vyplňují tmelem.

Předsazené stěny ze sádrokartonu

Pro potřeby předsazených stěn je sádrokarton využit jako krycí deska instalací, které není možné vést při zdi, respektive ve zdi. Potrubí, hadice a přívody jsou tedy umístěné v prostoru mezi zdí a sádrokartonem. I v tomto případě se pro zlepšení tepelně izolačních vlastností umisťuje do meziprostoru izolant v kombinaci s parozábranou, která zabraňuje kondenzaci vodních par.
Sádrokartonová příčka, předsazená stěna a stropní podhled
Sádrokartonová příčka, předsazená stěna a stropní podhled
Sádrokarton využitý při realizaci kavárny
Sádrokarton využitý při realizaci kavárny

Sádrokarton v podkroví

Při realizacích půdních bytů, respektive obytných podkroví, je sádrokarton dnes již doslova legendárním materiálem. Je zde využíván k horizontálním, vertikálním a šikmým konstrukcím. Značnou výhodou sádrokartonu zde je, že není třeba měnit stávající stavební konstrukce. Samozřejmě to nejde bez tepelné izolace, díky které se v létě vyhneme přehřívání interiéru a v zimě jsou zase minimalizovány tepelné ztráty.

Sádrokartonové stropní podhledy

Stropní podhledy se používají ke snížení výšky místnosti a nebo k zakrytí stropních instalací. Do stropních podhledů můžeme snadno instalovat odvětrání, osvětlení, klimatizaci a další rozvody.

Suché sádrokartonové podlahy

Suché podlahy jsou naprosto ideální pro rekonstrukce a sanace starších budov. Ovšem najdou své uplatnění i pro extrémně namáhané podlahy v kancelářích, prodejnách a jinde. Tyto suché sádrokartonové podlahové systémy navíc zlepší tepelně a zvukově izolační vlastnosti podlah. Sádrokarton se i v tomto případě ukládá na rošt a dutiny se vyplňují minerálním či jiným izolantem (například foukanou celulózou).
Sádrokarton v podkroví
Sádrokarton v podkroví
Sádrokartonový stropní podhled
Sádrokartonový stropní podhled

Úprava povrchu sádrokartonu

Suché a hladké povrchy sádrokartonu mohou být po vytmelení spár a šroubů a vybroušení vytmelených ploch dále upravovány natíráním, tapetováním a obkládáním. Pokud jste pro konečný povrch určili nátěr, volte disperzní barvy, určitě se vyhněte barvám s minerálním základem. Pro lepení tapet jsou vhodná jakákoli pro tento účel nabízená lepidla, ovšem před tapetováním je třeba natřít plochy základním nátěrem a nechat tento nátěr uschnout. Sádrokarton lze bez potíží obkládat obklady i mozaikami. Je ale třeba vědět, že maximální velikost obkladů je pro tento účel 30 x 30 cm. A nezapomeňte před lepením obkladů sádrokarton ošetřit hydroizolační vrstvou. 
Sádrokarton v podkroví po finální povrchové úpravě
Sádrokarton v podkroví po finální povrchové úpravě
Leoš Wisner - montáž suchých staveb Poslat poptávku