Proč podlahu z vinylových dílců Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

Co je vlastně lino? Všeobecně panuje chaos v chápání pojmů lino, linoleum, vinylová podlaha či podlaha z PVC (polyvinylchloridu). Známý pojem „lino“ je synonymem pro dva zcela odlišné druhy podlahové krytiny – linolea a vinylové podlahy (podlahy z PVC). Navíc je „lino“ poměrně hanlivý výraz asociující laciné podlahové krytiny, nabízené před rokem 1990 a ještě krátce poté v omezeném množství barev a stylů. Nabízené bylo pouze v rolích unifikované šířky. I proto se začaly prosazovat nové obchodní značky – například Marmoleum, které mají změnit úhel pohledu uživatelů na tento podlahový materiál. Nejoblíbenější podlahovou krytinou jsou však dnes podlahy z PVC. Hovoří se o ideální alternativě podlah laminátových, s lepší tepelnou a zvukovou izolací. Na rozdíl od laminátu nevytvářejí při pohybu dutý zvuk, navíc jsou přímo určené do silně zatěžovaných prostor a jejich cena je přitom velmi nízká.

Rozdíl mezi linoleme a podlahou z PVC

Jaký je zásadní rozdíl mezi linoleem a vinylovou podlahou? Linoleum je přírodního původu – vyrábí se z jutové tkaniny, lněného oleje, korkové, dřevěné nebo pískovcové moučky, pryskyřice a barevných pigmentů. Zatímco PVC podlahy jsou syntetického původu.

Linoleum je pružné a dobře izoluje teplo i zvuk. Poměrně dobře odolává vrypům a oděru. Životnost linolea je uváděna až kolem sta let. Linolea jsou nabízena jednobarevná či melírovaná, imitace dřeva není u této krytiny příliš věrná. K údržbě linolea je vhodný speciální vosk, nikoli běžné agresivní saponáty. Podlahu tedy myjeme čistou vlažnou vodou a poté voskujeme. Linoleum se nehodí do trvale vlhkých prostor. Novinkou jsou desky menších formátů, které se nelepí k podkladu, ale spojují na pero a drážku, čili na zámek.
Linoleum
Linoleum

Podlahy z PVC

Podlahy z PVC (polyvinylchloridu) jsou vyráběné synteticky. Jejich odolnost je závislá na tloušťce materiálu a předpokládané zátěži. Zátěžovou třídu popisují piktografické značky. Ohromnou výhodou PVC krytin je možnost vytváření libovolných dekorů včetně realistických dekorů dřeva či kamene. PVC je oproti linoleu pružnější a má lepší schopnost navrátit se do původního stavu, pokud na ně spadne z výšky těžký předmět. Je oproti linoleu doporučováno do domácností, kde jsou chopvání psi či kočky. Stinnou stránkou PVC podlah je nižší uváděná životnost. Svou oblibu si však získaly právě nepřeberným množstvím vzorů a také příznivou cenou, která je oproti linoleu až poloviční. V průměru pořídíte čtvereční metr vinylové podlahy za 500 korun.

PVC podlahy jsou nabízené v provedení lamel nebo čtverců různých velikostí o tloušťce 2 či 2,5 mm. Lepí se celoplošně k podkladu a mezi jednotlivými díly není třeba instalovat pružnou šňůru jako u pásů linolea – prostě se dílce nespojují ani nesvařují. Můžeme tak pokládat bez přerušení značně velké plochy. PVC dílce je nutné ukládat na zcela rovný a čistý povrch a je nutné použít kvalitní lepidlo, které je pro PVC přímo určené. PVC podlahy nejsou (respektive nemohou být) díky své tuhosti nabízené v rolích.
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy

Členění PVC podlah

PVC podlahy jsou nabízené jako heterogenní a jako homogenní. Homogenní krytina se skládá pouze z jedné vrstvy hmoty, která je probarvena v celém svém objemu. Používají se do extrémně zatěžovaných prostor – vstupních prostor, nemocnic, škol, výrobních hal. Mohou být buďto jednobarevné nebo melírované, stejně jako homogenní linoleum. Zato heterogenní PVC podlahy se skládají z několika na sebe nalisovaných vrstev – z vrstvy nášlapné, z dezénu, horního PVC, nosného vlákna a spodního PVC. Jako poslední vrstva pak může být ještě nanesen ochranný prvek (tzv. PUR), není to však běžné a zvyšuje se tak cena krytiny. A právě heterogenní PVC podlahy jsou nabízené v imitacích dřeva či kamene, dlažby, bambusu a dalších materiálů. Odolnost heterogenní PVC podlahy určuje tloušťka nášlapné vrstvy. Do silně a extrémně namáhaných prostor jsou určeny tvrzené heterogenní PVC krytiny.

Značnou předností PVC podlah je atraktivní vzhled a vzájemná kombinovatelnost designů. A které PVC podlahoviny jsou u nás dnes nejžádanější? Podlahy z měkčeného PVC, a to právě díky špičkovému designu, který umožňuje moderní technologie výroby. Na první pohled prostě ani nepoznáte, že jde o pouhou imitaci přírodního materiálu, cena je přitom více než přijatelná. PVC podlaha může vypadat jako laminát, kámen, keramická dlažba, cihla, korek, bambus a různé struktury a barvy dřevin. Jednotlivé dílce PVC podlah se vyrábí v šířkách od jednoho do pěti metrů a tloušťkách od 1 do 5,5 milimetrů. Pořídit si též můžete PVC podlahovinu s gravírovaným povrchem (strukturovaným, embosovaným), čimž je dosaženo ještě věrnějšího efektu při imitaci přírodních materiálů. Běžný je přitom povrch protiskluzný, hladký povrch se prostě ukázal příliš nebezpečným pro pohyb.
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
PVC podlaha - imitace dřeva
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy
Dekor PVC podlahy

Vlastnosti PVC podlah

PVC podlahové krytiny výborně tlumí kročejový hluk a dosahují dobrého teplotního vjemu. Čili oproti laminátovým podlahám jsou výrazně tišší a teplejší. Například pro panelákové byty jsou ideální volbou, kterou oceníte vy i sousedi pod vámi. PVC podlahy se snadno udržují, jsou odlné vodě a také vůči opotřebení (samozřejmě v závislosti na zátěžové třídě). Jsou vhodné pro podlahy s podlahovým vytápěním a jsou antialergenní. Na rozdíl od linolea se hodí i do vlhkých prostor a odolávají běžně používané čistící chemii. Přitom jde o lehký a tedy i snadno přepravovatelný materiál. Pozor však, bez celoplošného přilepení se snadno vlní a dílce se mohou roztrhnout. Do bytů jsou doporučené krytiny o tloušťkách 1,3 mm a více. Nášlapná vrstva těchto podlah je ochranným filmem, který chrání dekor před poničením, její minimální tloušťka by měla být 0,15 mm. Pro bytové účely je zátěž PVC podlah hodnocena číselnou řadou 21 – 22 – 23 (lehká – střední – vysoká zátěž), pro komerční prostory řadou 31 – 32 – 33 – 34.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com, www.lerchpodlahy.cz
PVC podlaha - imitace keramické dlažby
PVC podlaha - imitace keramické dlažby