Růže z Jericha – zázračný symbol Vánoc Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Růže z Jericha se tváří jako suché a neživé klubko, ovšem probudíme ji k životu pomocí vody. A skutečně je tato rostlina zázračným symbolem Vánoc – svátků zázraků.

Růže z Jericha (Selaginella lepidophylla) je druhem vranečku, který pochází ze suchých oblastí Texasu a Mexika. Ovšem častěji najdeme pod názvem růže z Jericha podobnou rostlinu z čeledi brukvovité, choulivku jerišskou (Anastatica hierochuntica). Tak pozor na to, která růže z Jericha je ta pravá.

Tato rostlina dovede v suchých, nehostinných oblastech přežít tak, že vyschne, stočí své větvičky do pevného a přitom lehkého klubíčka a čeká. Jakmile se však dostane k vlhkosti, velice rychle se nevzhledné klubko promění na růžici, která bude uvnitř zelená. A právě po tu dobu, kdy je rostlina ve vlhko, začne překotně vytvářet fotosyntézu a růst. Proto se jí též říká květina vzkříšení. Díky fotosyntéze a růstu nabere rychle síla na další období sucha.
Růže z Jericha
Růže z Jericha
Tomu, co růže z Jericha dovede díky vodě, říkají botanici hydroskopie a právě kvůli ní se rostlina stala křesťanským symbolem vzkříšení. Často je pořizována právě jako vánoční dárek pro blízké. Ovšem v Jerichu si tuto rostlinu nepořídíte (viz výše). U nás je pravá růže z Jericha k dostání jen opravdu výjimečně ani zde nemá svou tradici, ale proč to nezměnit. My zůstaneme v tomto článku u vranečku, ovšem hydroskopii dovede právě i jerišský příbuzný.

Pokud si rostlinu objednáte přes e-shop, nemusíte se obávat dopravy, jako suchá ji totiž přežije až do Evropy a vy sami pak spatříte zázrak vzkříšení = hydroskopii. Ve volné přírodě, kdy se rostlina v období dešťů rozvíjí, též uvolňuje semena a množí se.
Růže z Jericha
Růže z Jericha
Stačí pořízenou rostlinu namočit 1 den před Štědrým dnem do talíře s vlažnou vodou a do rána se nám nádherně rozvine a začne se zelenat. Čím lepší péče, tím pak bude zelená sytější. Když se již rostlina rozvine zcela, vylijeme z talíře přebytečnou vodu, přičemž necháme ponořené pouze kořeny. Po cca týdnu necháme vraneček znova vyschnout a suchý jej necháme několik týdnů. A právě tímto způsobem jej pak pěstujeme po celý rok.

Ve skleníku může vraneček vytvořit podrost, rád má však polostín a v létě vydatné zálivky.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org