Pozdní podzimní sklizeň (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Zatímco v nákupních centrech už loví z hudebních archivů kulisu koled a veselých zimních písní, a na radnici usilovně přemýšlí, kam tentokrát rozvěsí výzdobu světelných řetězů, vy můžete najít klid na zahrádce. I v listopadu se totiž můžete potěšit úrodou.

Kdo dobře a včas nasadil, může sklízet ještě před příchodem zimy. Odrůdy pozdní, ozimní, chladu-odolné si totiž poradí i se sychravým počasím na samém sklonku podzimu. Pravda, většina zahradníků v Česku si už dá radši pohov a zužitkuje pozdní podzim k odpočinku, ale při správném plánování nám nic nebrání v radosti z milé úrody. Řadě plodin totiž nevystaví stopku ani první mráz.

Pro radost, chuť i pro užitek

Co si tedy můžete v košíčku odnést z procházky mezi listopadovými záhonky. Určitě pár výživných košťálovin, nejrůznější kapusty a kapustičky (hlávkové i růžičkové), výběr z podzimních/zimních odrůd zelí, kadeřávek. Potěší vitaminová bomba – začerstva do salátů i k zavařování – červená řepa. Chlad jakoby se vůbec nedotknul těch správných odrůd kořenové zeleniny, takže můžete mít chutnou i lehce nasládlou mrkev. Chybět nebude ani celer, pastinák a nejrůznější vodnaté ředkve z Asie, naťová o kořenová petržel, kedluben.

Růžičková kapusta (Zdroj: Shutterstock)
Růžičková kapusta (Zdroj: Shutterstock)

Podzim prospívá i pórku, který nemá v růstu konkurenci. A parádu uděláte i s rychle-rostoucí zelení. Hlávkovým salátem a špenátem. Výživný bude i mangold, kterému chlad nevadí. Potěší i jedlá drobotina, jako nejrůznější řeřichy, zelené lístky hořčice, polníčky, čekanky, rukoly. Ti kdo se nebojí experimentů, pak objeví kouzlo rostlinky Scorzonera hispanica, s trochu zlověstným českým názvem hadí mord španělský. Chutný je jeho kořen, krouhaný i vařený.

Špenát (Zdroj: Shutterstock)
Špenát (Zdroj: Shutterstock)

O osvěžení chuti se postarají cibule a cibulky zimních odrůd. Pokud se vám stýská po čerstvých bramborách, můžete nabrat pár tuřínů - jsou proti bramborám pravda vodnatější – anebo vykopat něco málo hlíz evropských batátů, topinamburů. A to raději ani nezmiňujeme, že sklizeň mohou doplnit včasně vysazené fazole – i teď se dají sbírat na lusk, a šťavnaté zůstávají i hrášky. Ty můžete sklízet kvůli zeleným kuličkám, ale spíš se vám vyplatí je sklízet na zeleno, jako výživnou a sladkou hmotu.

S prázdnou ze zahrady v listopadu skutečně neodejdete, protože sesbírat můžete i oskeruše a plody sladkoplodých jeřábů, mišpule a kdoule, případně první přemrzlé šípky do domácích džemů a marmelád. Zvláštní kategorií jsou pak bylinky, jejichž sezóna nekončí. Které to jsou? Většinou ty, u nichž je lehce dřevité aroma a chuť přirozenou kvalitou. Rozmarýn, tymián, šalvěj a bobkový list „prohřejí a provoní“ každý pokrm. A jestli vás honí mlsná, koukněte ještě po lístcích violek a měsíčků, jimiž se dají ozdobit moučníky.

Kdoule (Zdroj: Shutterstock)
Kdoule (Zdroj: Shutterstock)

Rady, doporučení a finty

  • Hrášek a fazoli se nebojte o lusky ozobávat průběžně. Je slušná šance, že tím budete stimulovat růst dalších lusků. Až do prosince do nejspíš nevydrží, ale produktivitu rostlinek tím prodloužíte.
  • Kapustu, rukolu a další listovou zeleninu sklízejte spíš dopoledne – ráno. Tehdy jsou listy plné vody. A samozřejmě, čím mladší listy jsou, tím lepší je jejich chuť. Lidé si mylně spojují šťavnatost jen s jarem, ale i podzim umí zachutnat.
  • Při sklizni salátů (hlávkové, ledové), dbejte na to, aby byly kompaktní, pevné. Raději nečekejte, až se jejich srdíčka začnou prodlužovat, protože to znamená, že salát pod vlivem počasí bude chtít vykvést a vysemenit.
  • Kořenová zelenina je skoro věčná. V zemi a ve formě ji udržíte tím, že ji na povrchu překryjete slámou, potažmo přidáte pár centimetrů kompostu. A pak ji skutečně můžete sklízet až v prosinci.
Sklizeň dýní (Zdroj: Shutterstock)
Sklizeň dýní (Zdroj: Shutterstock)

Na mulč a „zateplení“ se hodí nezapomenout. Většina plodin totiž reaguje na chladné počasí zakrnělým růstem, pozastaveným vývojem a poleháváním. Není to tak, že by umíraly, ale prostě neprosperují, nerostou. Vrstva povrchového kompostového mulče ochrání kořeny od výkyvů počasí, a trochu pomůže i citlivé vyvázání, vytvoření opory. Přes noc je pak můžete překrýt netkanou textilií.

Sklizeň mrkve (Zdroj: Shutterstock)
Sklizeň mrkve (Zdroj: Shutterstock)

Listopadové sklizně nejsou o „objemu“ zeleniny, spíš jen paběrkování. Možná proto je zahradníci nedoceňují, protože to klade větší nároky na flexibilní rozhodování a zpracování v kuchyni. Nicméně je to perfektní sezónní model produkce. A nezapomeňte také na to, že listopad je ideální dobou pro setí ozimních druhů, které vzejdou časně na jaře.

Ledové víno (Zdroj: Shutterstock)
Ledové víno (Zdroj: Shutterstock)

Takže zatímco svět okolo začíná bláznit z toho, že se už zase blíží Vánoce, vy můžete nechat spěch a hektičnost za sebou. A najít prostou radost a klid mezi záhonky, které k vám při troše péče budou štědré i v listopadu.

Zdroj: TenthAcreFarm.com, YourHomeGarden.com