Plastová střešní okna vyžadují pečlivý výběr kvalitního materiálu. Plastová okna mají ocelovou konstrukci opláštěnou tvrzeným PVC. Důležitý je také výběr dobého profilu a kvalitního zasklení. Vzhled plastových oken je dnes k nerozeznání od ostatních materiálů. Plastová střešní okna nevyžadují údržbu, jsou stálobarevné a mají dlouhou životnost.

Dřevěná střešní okna jsou oblíbená pro své přirozené vlastnosti i příjemný vzhled. Nevýhodou dřevěných oken je nutnost pravidelné údržby, která je tím více důležitá při použití dřeva na střeše, kde je vystavováno větší zátěži. Moderní variantou dřevěných oken jsou tzv. EUROOKNA, která jsou díky speciální výrobě z dřevěných hranolů pevnější a odolnější. Eurookna nejsou také tak náročná na údržbu, avšak všechny tyto vlastnosti se odrážejí na jejich vyšší pořizovací cenně.

Nejkvalitnějším a také nejdražším materiálem pro střešní okna je hliník. Hliníková okna jsou odolná, nenáročná na údržbu a s dlouhou životností. Hliníková okna lze vybírat z široké palety barev. Nevýhodou hliníkových rámů je vytváření tepelných mostů, proto nejsou využitelné v moderních nízkoenergetických domech.