Tlaková zkouška instalací zabrání pozdějším haváriím Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Potřebujete zjistit, zda jsou vaše rozvody studené, teplé a topné vody opravdu těsné? Ještě před omítnutím stěn v místech okolo instalací a položením obkladů se doporučuje provést tlaková zkouška. Nazývá se také zkouška těsnosti a slouží k odhalení netěsnících míst. Zde by mohlo dojít k únikům vody, které by zmařily část vašich investic. Tlaková zkouška se provádí v novostavbách, při rekonstrukcích a při opravách vnitřních rozvodů. 

Jak se provádí zkouška vedení teplé a studené vody

V dnešní době existují předpisy, jak tlakovou zkoušku vnitřního vodovodu a topné vody provádět. Uvádí detailní popis provádění tlakových zkoušek vzduchem a vodou. Zkoušku mohou provádět instalatérské firmy i přejímající technický dozor investora (tj. pravděpodobně majitele nemovitosti).
Tlaková zkouška se smí provádět nejdříve 2 hodiny po provedení svařování tvarovek a trubek. Měření se provádí na nejníže položeném bodu sítě. Samotná zkouška se potom provádí například tak, že se systém pečlivě odvzdušní a naplní vodou. Dočerpáním se vytvoří přetlak, tj.15 barů. Tento stav se pak udržuje po dobu půl hodiny. Potom se tlak může snížit na dalších 60, resp.90 minut, kdy nesmí dojít k žádnému úbytku vody. Jinou variantou je, že se měří úbytek tlaku po třiceti minutách a po šedesáti minutách znovu, přičemž povolený pokles tlaku je 0,2 bar. O celé zkoušce se vyhotoví protokol, ze kterého lze zjistit všechny relevantní parametry. Po dokončení tlakové zkoušky se vedení vyprázdní a vyčistí se tlakovým vzduchem, který neobsahuje žádný olej.
Některé typy tlakových zkoušek jsou určeny pouze pro plastová potrubí a některé jen pro kovy. Tlakové zkoušky podléhají daným normám. Nicméně jednotlivé typy potrubí mohou mít své doporučení od výrobců.
Rozvody teplé a studené vody
Rozvody teplé a studené vody

Zkouška těsnosti ústředního vytápění

Zkouška těsnosti se provádí před zazděním drážek, zakrytím kanálů a provedením nátěrů a izolací. Samotná zkouška se provádí tak, že se soustava naplní vodou, pečlivě se odvzdušní a celé zařízení se prohlédne (tj. všechna topná tělesa, armatury, spoje apod.). Při bližším prohlédnutí se nesmí projevit viditelné netěsnosti. Poté zůstane soustava 6 hodin napuštěna a provádí se nová prohlídka.

Vnitřní potrubí, které je uloženo na nepřístupných místech, se zkouší tak, že se napustí daná část vodou a dosáhne se zkušebního přetlaku, který se nárazově sníží na atmosférický tlak. Po novém dosažení zkušebního přetlaku se zkoušená část potrubí prohlédne a nesmí se objevit žádné netěsnosti.

Po dokončení montáže

Za úspěšnou zkoušku těsnosti je v obou případech (jak ve vodoinstalacích, tak v instalacích topné vody) považováno, pokud se během prohlídky neobjeví žádné netěsnosti. Součástí zkoušek je i seřízení soustavy. Zkoušky těsnosti instalací trvají podle typu nejméně 60 minut, nejdéle pak 24 hodin.
Teplovodní podlahové vytápění
Teplovodní podlahové vytápění