Otázka efektivního topení za dobrou cenu trápí v dnešní době asi každého z nás. Některé varianty se na první pohled zdají atraktivní, ale souvisí s nimi i nekonečná obsluha topidla. Pokud hledáme optimální variantu snižování nákladů na vytápění, pak bychom měli začít nejen u výběru paliva, ale také u výběru kvalitního kotle.

Pořízení levného kotle se zprvu může zdát jako výhra, ale mnohem více než pouze na cenu bychom měli hledět na parametry kotle – zejména pak na jeho účinnost. Jeden kvalitní kotel totiž může vydat za dva levnější a navíc nám ušetří mnoho problémů, například s manipulací.

Dnes si představíme nabídku kotlů ATMOS, které se v účinnosti pohybují až nad hranicí 90%. Jednotlivé kotle jsou koncipovány buď na jeden druh paliva, nebo na kombinaci jednotlivých druhů paliv. Tato varianta umožňuje střídání paliva bez nutnosti zásahů na kotli. Všechny druhy vytápění navíc zachovávají ekologický provoz.

Zplynovací kotle na dřevo

Jak tyto kotle s ocelovou konstrukcí fungují? Odsátí spalin nebo vhánění vzduchu do kotle – to je funkce odtahového ventilátoru, který se používá pro princip takzvaného generátorového zplynování. Po dohoření paliva se pak tento ventilátor automaticky vypíná.

Tělo kotle se skládá z násypky paliva se žáruvzdornou tvarovkou ve spodní části. Podélný otvor v tvarovce umožňuje průchod plynů a spalin. Keramickou tvarovku obsahuje další část kotle – dohořívací prostor, který se nachází pod násypkou. Ze zadní části kotle vychází spalinový kanál nahoře se zatápěcí záklopkou, který ústí odtahovým hrdlem do komína.
FOTO: SOME
FOTO: SOME
Takto koncipovaný kotel nám umožňuje spalovat velké kusové dřevo, má však i snadnou obsluhu a čištění. K dalším přednostem patří velký zásobník paliva a dostatečné místo pro popel (ten vybíráme pouze jednou týdně).

Zplynovací kotel na černé uhlí

Do násypky paliva, která se nachází ve spodní části a je vybavena otočnou roštovou mechanikou, se dává černé uhlí - případně větší kusy dřeva či uhlí hnědé jako náhrada. Tento typ kotle se doporučuje pro rodinné domky, chalupy, chaty a další podobné objekty s tepelnou ztrátou 20-26 kW.

Zplynovací kotle na dřevo a uhlí

Tento kvalitní kotel se snadnou obsluhou se skládá ze dvou komor, které jsou umístěny nad sebou: vrchní funguje jako zásobník paliva, spodní komora je spalovací a má popelník. Mezi těmito částmi se nachází patentovaný otočný rošt, který umožňuje dokonalé zplynování uhlí a dřeva jednotlivě, ale i dohromady (tento postup výrobce doporučuje).
FOTO: SOME
FOTO: SOME

Kombi kotel

Nová řada kombi kotlů umožňuje spalování dřeva (opět na principu generátorového zplynování) v kombinaci se zabudovaným hořákem na zemní plyn, pelety či extra ETO. Tato varianta nám zajistí možnost střídání paliv. Hořák lze na přání vyměnit a přejít tak na jiný druh paliva. Hořák je umístěn v nejspodnější ze tří komor, ve dvou horních komorách probíhá zplynování dřeva. Systémy pracují odděleně, nezávisle.

Kotel na pelety – perspektivní volba

Pelety se lisují z odpadního dřeva a pilin. Do kotle jsou odebírané ze zásobníku (většinou 250 či 500 l) šnekovým dopravníkem. Srdcem kotle je kvalitní hořák. Přikládání i čištění tohoto kotle závisí na kvalitě pelet. Při kvalitních peletách pak můžeme na starosti o kotel téměř zapomenout - čištění i přikládání se provádí jednou za 14 dní.

Vybavení a možnosti regulace

Elektromechanický regulátor tahu ovládá podle nastavení teploty vody záklopku a zároveň kotel chrání před přetopením. Spalinový termostat zajistí vypnutí odtahového ventilátoru, když palivo dohoří.

A kde můžete kotle ATMOS vidět?

Pokud máte chuť kolte společnosti ATMOS poznat blíže a přesvědčit se o jejich kvalitách, máte skvělou příležitost. Společnost SOME Jindřichův Hradec bude právě tyto kotle prezentovat na výstavě Země Živitelka, která proběhne v termínu 21.8. až 26.8. 2008. SOME Jindřichův Hradec najdete na venkovní ploše číslo 213.
FOTO: SOME
FOTO: SOME