Ústřední nebo etážové vytápění? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Náklady na vytápění tvoří nejvyšší část rozpočtu na provoz domácnosti. Abyste bydleli levněji, je efektivita vytápění na prvním místě. Provozní náklady na vytápění se budou odvíjet od zvolené technologie vytápění a kvality izolace domu. Neodborně provedené topenářské práce se negativně projeví na komfortu bydlení i návratnosti vynaložených investic. Proto je nutné, aby veškeré topenářské práce byly provedeny profesionály.

Co je etážové topení?

Etážové topení je otopný systém založený na jednom topidle, které vyrábí teplo a to je rozváděné do vytápěných místností trubkovými rozvody do otopných těles - radiátorů, které se nacházejí ve stejné rovině, jako topidlo. Nejsou zde přestupy rozvodů tepla do dalších podlaží, jako u ústředního topení. Jeden okruh etážového topení obvykle slouží k vytápění jednoho patra domu, druhé bytové jednotky či kanceláří firmy.

S etážovým topením nejen uspoříte

Oproti lokálním topidlům etážové vytápění přináší vyšší komfort bydlení a šetří vaši peněženku. Je-li vhodně navrženo, projekt dobře zpracován a topidla správně dimenzovaná, pak je etážové vytápění velmi efektivním otopným systémem. Výhodou je, že nedochází ke ztrátám tepla vedením trubek mimo vytápěné místnosti a že se na nákladech nepodílí více plátců. Provozovatel je tak více motivován k hledání úsporných opatření a zamezování zbytečnému plýtvání.

Topidlo etážového vytápění je obvykle umístěno mimo obývané místnosti. Díky tomu nedochází k jejich znečišťování prachem, popelem a zplodinami, jako je tomu v případě lokálního vytápění, kdy je topidlo umístěno přímo v obytné místnosti.

Teplotu můžete regulovat automaticky bez nutnosti neustálých zásahů tak, že centrální topidlo necháte napojit na prostorové termostaty, které se umístí do vytápěných místností. Současně je možné centrální topidlo využít i pro ohřev teplé užitkové vody v domácnosti.

Ústřední topení

Ústřední vytápění je otopný systém, který je založený na jednom topidle, které vyrábí teplo a to je vedené teplovodními stoupačkami do otopných těles, jenž se nacházejí v několika patrech a desítkách místností v domě. Teplo je do vytápěných místností předáváno prouděním ohřátého vzduchu a tepelným vyzařováním. Zvláštním druhem ústředního topení je podlahové topení, které předává teplo do místností přímým přestupem z rozvodného hadu do podlahy.
Kdy vytápět celý dům jedním topidlem?

Ústřední vytápění zajišťuje komfort bydlení a při společném vytápění celého domu se i výrazně ušetří. Při výstavbě vícepatrového domu, ať už se jedná o rodinný dům nebo budovu pro více firem, volbu ústředního vytápění zvažte. Má-li objekt pouze jednoho vlastníka, je ústřední topení ideálním řešením pro úspory za provoz vytápění nebo centrálně prováděnou údržbu a servis topidla.

Topidla ústředního vytápění

Ústřední vytápění je možné realizovat na všech běžných druzích topidel, která nejsou konstruována jako výhradní přímotopy a mají dostatečný výkon. Podmínkou je správná konstrukce topidla, které je opatřeno kotlem nebo výměníkem tepla, v němž probíhá předávání tepla vodě v tepelném okruhu. Jako topidla jsou nejčastěji používány kotle neboli bojlery se zásobníkem ohřáté vody. Moderní topidla zásobník ohřáté vody nemají - pracují na principu průtokového ohřevu otopné vody. Často se také využívá kombinace centrálních topidel se sekundárními systémy ohřevu otopné kapaliny, jako jsou například tepelná čerpadla nebo sluneční kolektory.

Zdroj: Daniel Slavík