Vánoce 2008 – prodej ryb, vánočních stromků a zvěřiny Ryba je o Vánocích nejchutnější, pokud projde sádkováním v pannenské vodě, kde je zbavena nadbytečného tuku. Takovou rybu pak domů přinesete ideálně protučnělou. Vždyť tradiční český kapr je postním a tedy i dietním pokrmem Štědrého dne a tuto tradici dodržují tradici uznávající rodiny celé střední Evropy. Stejně tak se neobejdeme ani bez tradičního vánočního stromku, pod který položíme dárky pro své blízké.

Prodej tradičních tuzemských ryb na štědrovečerní stůl proběhne jak v kamenné prodejně v ulici Jaroslava Haška č. 4, tak na stáncích. Vánoční stromky budou nabízené pouze pod širým nebem, v ulici Jaroslava Haška. Kromě těchto tradičních symbolů českých Vánoc si ale můžete od 21.12. v českobudějovické vánoční uličce (Panské ulici) koupit za tradiční atmosféry a obklopeni lidovými řemesly i divočinu – bažanty, zajíce, spárkatou a černou zvěř z Moravy.

Prodej ryb v kamenné prodejně

Od 19.12. do 21.12. je kamenná prodejna v ulici Jaroslava Haška č. 4 otevřena mezi 9. a 12. hodinou a po polední přestávce od 13:00 do 17:00 (19.12.), do 15:00 (20.12.) a do 16:00 (21.12.). 22.12. a 23.12. bude otevřeno celý den od 8:00 do 18:00 a 24.12. končí prodej štědrovečerních ryb v 11:00.

V nabídce bude především tradiční český kapr, ale i další druhy ryb. Kamenná prodejna má mezi 25.12. a 28.12. zavřeno a prodej obnovuje až 29.12. od 9:00 do 12:00 a 30.12. od 13:00 do 17:00. A pokud se budete chtít na poslední chvíli zásobit na letošního Silvestra, najdete kamennou prodejnu otevřenou od 9:00 do 12:00 a po polední pauze od 13:00 do 15:00.

V kamenné prodejně si kromě tradičních ryb můžete koupit i zvěřinu a mraženou drůbež. Ve dnech od 20.12. do 23.12. zde bude zajištěno zpracování ryb na počkání a po vzoru našich jižních sousedů i objednávkový servis na zavolání. Čerstvá zvěřina zde bude nabízena po celou vánoční prodejní dobu.

Kapra si pořídíte v první jakosti, čili o hmotnosti do 2,5 kg, za 74,- Kč kilogram a kapra VÝBĚR, o hmotnosti nad 2,5 kg, za 64,-Kč kilogram.
Prodej ryb na stáncích

Na stáncích se budou prodávat živí kapři od 21.12. do 23.12 v časech od 8:00 do 16:00. Konkrétně na Náměstí Přemysla Otakara II. (1,2), na křižovatce Lannovy třídy a Jeronýmovy ulice, v ulici Jaroslava Haška č. 4 (před kamennou prodejnou), před prodejnou potravin BILLA na sídlišti Šumava, před KD Vltava a u křižovatky ulic Pekárenské a Pražské (před obchodním domem IGY).

Prodej vánočních stromků

Tradiční tuzemské vánoční stromky (smrk, jedle a borovice) budou v prodeji mezi 15.12. a 23.12. v ulici Jaroslava Haška. Ceny smrčků se budou dle jejich jakosti pohybovat mezi 80,- a 160,-Kč a borovic mezi 100,- a 180,- Kč za každý metr výšky. Tato nabídka vánočních stromků je cenově nejvýhodbější ve městě, přitom mezi stromky najdete minimálně třípřeslenové exempláře.

Prodej ve vánoční uličce

V Panské ulici, tradiční českobudějovické vánoční uličce, si opět můžete od 21.12. koupit čerstvou zvěřinu. Bažanty, zajíce, spárkatou a černou zvěř z Moravy. Vaší dobré náladě a sváteční atmosféře ve vánoční uličce jistě přispěje i mnoho dalších stánků s lidovými řemesly a tradičním vánočním zbožím, stejně tak jako dobrý punč nebo oblíbená medovina.
A na závěr letošní vánoční inspirace pro vás, vyzkoušejte ´Českou vánoční polévkukapra na modro.´

Česká vánoční polévka
Ingredience:
1 – 2 kapří hlavy, jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti, 1 cibule, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny, pepř, zázvor nebo květ, sůl, na jíšku 50 g másla, 50 g hladké mouky + petrželka

Postup:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu s pokrájenou cibulkou osmažíme na másle, zalijeme ji vodou a přidáme rybí hlavy. Vše vaříme asi 20 minut, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo květem. Zahustíme světlou máslovou jíškou a vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ještě asi 10 minut povaříme. Do polévky obereme maso z hlavy, ochutíme petrželkou a podáváme s kostičkami chleba, osmaženými na másle.

Dietní kapr ´na modro´ (úprava obvyklá v sousedním Sasku)
Ingredience:
0,7 kg rozporcovaného kapra, 35 ml octa,70 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, 70 g másla, sůl, divoké koření

Postup:
Porce narovnáme do pánvičky kůží nahoru a pokapeme polovinou vařícího octa. Do osolené a zbylým octem okyselené vody dáme kolečka zeleniny a cibule, divoké koření a vše uvedeme do varu. Poté vložíme připravené porce ryby a vaříme asi 15 minut. Po uvaření rybu vyjmeme a polijeme rozpuštěným máslem. Jídlo podáváme s přílohou dle své chuti, zvyklostí a dietetických nároků.
Lesy a rybníky města Českých Budějovic
Poslat poptávku