Vinylové podlahy lepené a plovoucí Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Vinylové podlahy jsou velice odolné a to i v silně zatěžovaných prostorách. Ovšem slovo odolnost není synonymem slov chlad, nepříjemný, tvrdý povrch. Naopak působí vinylové podlahy teplým dojmem a jsou příjemné pro bosá chodidla nohou, navíc jsou pružné. Uživatelé i podlaháři přitom ocení snadnou pokládku, ale i snadnou údržbu. A za zmínku zajisté stojí i odolnost materiálu vůči ohni a dobré zvukově izolační vlastnosti, což oceníme především v mnoha bytových domech, kde je problematické pokládat pod podlahovinu silné vrstvy izolace.

Proč volit do koupelny a kuchyně studenou keramickou dlažbu, když můžete mít teplejší a z hlediska údržby a užívání perspektivnější vinyl? Jeho výhodou je i dobrá prostupnost tepla a tedy kombinovatelnost s podlahovým vytápěním stejně jako je tomu u keramických dlaždic. Zámkové spoje vinylových podlah jsou dostatečně pevné, aby nepropustily žádnou vlhkost, aniž by musely být dílce lepené. Ovšem vinylové podlahy najdou své uplatnění hlavně v ostatních obytných místnostech a v chodbách a předsíních. Přece jen konzervativní uvažování vinyl zrovna do koupelen jen tak nepustí.

Složení vinylové podlahy

Vinylové podlahy jsou heterogenní podlahové krytiny z tvrzeného PVC složené z několika na sebe nalisovaných vrstev. Pokud budeme složení vinylové podlahy popisovat odzdola nahoru, je spodní vrstva zvukotěsná a strukturou na své spodní straně je uzpůsobena pro optimální přilnavost k připravenému podkladu. Na spodní vrstvu je umístěna fólie s natištěným fotografickým vzorem. Vrchní nášlapná vrstva je transparentní (0,3 mm) a je určena k ochraně fólie s natištěným vzorem, ovšem mechanickou a chemickou odolnost zajišťuje až poslední vrstva polyuretanu. Ta chrání podlahu před poškrábáním a nečistotami různého chemického složení.
Pokládka vinylové podlahy
Pokládka vinylové podlahy
Schodiště jako ze dřeva
Schodiště jako ze dřeva

Proč si pořídit vinylovou podlahu?

  • Odolnost: Vinylové podlahy jsou odolné mechanickému poškození (poškrábání, nárazům, …), poškození chemickému (samozřejmě až na velice agresivní chemikálie) a dobře odolávají i ohni (pro vznícení potřebují vyšší teplotu než dřevo, hoří pomalu a mají tendenci k samozhášení). 
  • Vzhled: Nové technologie a design, tisk i povrchové úpravy přinesly vinylu zcela realistické imitace přírodních materiálů, především dřeva, ale i kamene a keramické dlažby. Přírodní vzhled vytváří nejen realisticky potištěná vrstva, ale též hluboký reliéf v horní vrstvě. Nově jsou vinylové podlahy zpracované do takové užitné podoby, že si i přes svůj umělý charakter získávají stále více příznivců. Nabídka dekorů je skutečně věrohodná a neskutečně překvapivá. Od PVC byste to prostě nečekali.
  • Jednoduchá pokládka: Pokládka vinylových podlah je snadná, ať už se pokládají na pevný zámkový spoj a nebo se lepí (možná je kombinace obojího). 
  • Snadná údržba: Vinylové podlahy můžeme snadno čistit vlhkým hadrem, ale lze je i silně namočit. Čistit je též můžeme měkkým kartáčem a vysavačem.
  • Příjemný povrch: Vinylové podlahy jsou pružné a příjemné na dotek, vytváří dojem tepla. Lze po nich chodit na boso bez pocitu chladu od nohou. Na dotek jsou tyto podlahy příjemnější než laminátové. 
  • Zvuková izolace: Vinylové podlahy výborně redukují (tlumí) hluk ve srovnání s tvrdými povrchy.
  • Alergie: vinylové podlahy odpuzují prach a alergeny a jejich povrchy jsou též antibakteriální.
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

Pevné lepené dílce, ale i plovoucí palubky

Vybírat si můžeme z pevných lepených dílců čtvercového a obdélníkového půdorysu, ale i z palubek se zámkovým spojem (pero a drážka, ale i speciální zámky), které se pokládají plovoucím způsobem. Zatímco dříve vyžadoval způsob montáže na pero a drážku lepení, současné zámkové spoje se nelepí. Lamely se do sebe jednoduše zacvakají na krátké a dlouhé straně a je hotovo. Podlaha přitom nepotřebuje parotěsnou ani protihlukovou fólii. Po zaklapnutí zámků je podlaha 100% vodotěsná. K jednoduché pokládce nepotřebujeme víc jak základní vybavení: podlahářský nůž, úhelník na řezání a gumové kladívko. Odpadá nám lepidlo, špachtle k nanášení lepidla a válec k válcování dílců po pokládce (lepení).

Podmínkou je pokládka na vystěrkovaný, zcela rovný a čistý povrch, bez nečistot, prasklin a drobných kamínků, což ale vyžaduje naprostá většina podlahovin. Pro standardní užívání není třeba pod krytinu pokládat speciální podložky. Pouze ve velkých a silně namáhaných prostorech se používá protiskluzová izolační a akustická podložka.
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha

Údržba vinylových podlah

Na vinylových podlahách překvapí rezistence vůči prachu a nečistotám. Tyto podlahy působí antibakteriálně a jsou nenáročné na údržbu. Jejich povrch je zcela uzavřený, což je deklarováno odolnou povrchovou PUR fólií. Fólie nepropouští nečistoty a skvrny. Vinylové podlahy můžeme snadno čistit vlhkým hadrem, ale lze je i silně namočit. Čistit je též můžeme měkkým kartáčem a vysavačem.

Nezbytné doplňky

Ke každému dekoru jsou k dispozici lišty a přechody s vhodnou strukturou, dekorem, barvou a stupněm lesklosti, což zajistí naprosté sladění s podlahovými dílci. A vlastnosti doplňkových dílů oceníme i při pokládce.
Vinylová podlaha
Vinylová podlaha