Vůně a přirozenost, jedna z předností živých stromků (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Smrky vynikají hustotou krátkých jehlic, množstvím větviček, plnější korunou. Borovice nese v každém svazečku jen pár jehlic, ale dlouhých. Produkuje tedy méně odpadu a také o dost déle vydrží. Jedle kombinuje kompaktnost smrku s odolností borovice. Je ale z této trojice nejdražší. Po dvou až třech Vánocích a shánění stromků si snadno spočítáte, že by vám vyšel levněji stromek umělý. A jaké jsou další výhody a nevýhody?

Z neurčité trojice smrk/borovice/jedle pravých stromů lze vybírat podle kvalit konkrétní druhy s požadovanými vlastnosti. Jedle balzámová a douglaska tisolistá například krásně voní. Jedle ojíněná nepíchá, což oceníte, pokud máte zvědavé děti. Jedle vznešená má velmi pružné větve, které se skoro nelámou. 

Jedle Fraserova přečká v zelených tónech klidně až do Velikonoc. Smrk sivý je dokonale ornamentální. Smrk ztepilý má kompaktní tvar, vypadá jako skutečná miniatura velkého stromu. Borovice lesní je úžasná svou nenáročností a nevyžadováním péče. Smrk pichlavý má překrásně mrazivě-modrý nádech jehlic. Jaký druh si vybrat? Každý má své pro a proti. Vyberte si hlavně takový, který vám udělá radost.

Výhody řezaných vánočních stromků

Podmanivá vůně lesa, čerstvého dřeva, smůly a jehličí je jednou esencí vánoční atmosféry. Pravý vánoční stromek je ryze tradiční záležitostí, a sehnat vhodný exemplář je taky součást zážitku. Na výběr navíc máte z takřka nepřeberného množství tvarů, forem a velikostí, které vměstnáte do libovolného pokoje. Nemusíte je montovat a skládat, jsou v podstatě „hotové“. 

Pravý stromek přichází bez syntetických materiálů a představuje nižší riziko pro vznik požáru. A i když náhodou chytne, neuvolňuje ze sebe toxické látky zpomalovačů hoření. Nákupem opravdového stromku podporujete práci lesníků, často i těch z českých stromkových farem a školek. S tím, že za každý posekaný někdo vysadí nový. Dokud tedy zájem o živé stromky přetrvává, je to v podstatě ekologicky udržitelný byznys. S jejich recyklací a zpracováním na štěpku obvykle problémy nejsou. Jen se při výběru stromku nespálit. Podívejte se třeba na článek: Nekupujte koště v pytli. Jak poznat vánoční stromek, který vydrží, a jak se o něj starat?

Nabídka živých vánočních stromků (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka živých vánočních stromků (Zdroj: Shutterstock)

Nevýhody řezaných vánočních stromků

Vyžadují určitou péči a údržbu. Zvlášť když vám záleží na tom, aby chvilku vydržely. Skoková změna teploty jim ne úplně prospívá, říkají si o vodu, na změnu podmínek většinou reagují shazováním jehličí. A jehličí je nekonečným zdrojem nepořádku, který se může připomínat ještě dlouho po vánočních svátcích. I s přepravou stromků od trhovce domů to může být náročné, zvlášť u rozměrnějších kusů. Celkově jsou dost neskladné. Samy přírodní stromky nejsou kdovíjak trvanlivým zbožím, za rok je musíte pořídit zase znovu. 

Což se po pár letech stromečkových výdajů nasčítá, a činí jejich nákup neekonomickou variantou. Možná jsou bez plastového náčichu, ale zato si s nimi do bytu můžete přinést i nejrůznější hmyz. Stovky exemplářů hmyzu. Odhmyzený stromek zase nebude bez toxických látek. V zápory se lehce obrací i některé z kladů: podpory českých lesů a farem se nedoberete u jedličky přivezené z Norska. S líbivou vůni čerstvého jehličí přichází i další vonné silice, pyly a alergeny.

Přečtěte si také: Vánoční stromky: kdy koupit, kdy se zdobí a odstrojují?

Řezaný vánoční stromek vytvoří kouzelnou atmosféru, musíme jej však pro ni zabít (Zdroj: Shutterstock)
Řezaný vánoční stromek vytvoří kouzelnou atmosféru, musíme jej však pro ni zabít (Zdroj: Shutterstock)

Výhody umělých vánočních stromků

Skladné řešení, které si úhledně složené počká v krabici celý rok na další vánoční svátky. V dlouhodobém měřítku jsou nákladově efektivní. Nemusíte vyrážet ven do tlačenice, protože stromek už máte doma. A vydrží vám léta (průměr je 7-9 let, ale životnost je skoro bez horní hranice). Nároky na údržbu jsou minimální, požadovaná péče je zanedbatelná. 

Po sestavení a usazení je už prakticky hotový. A vystavovat jej můžete, jak dlouho jen chcete. Nepromění se v hromadu uschlého jehličí, žádná výzdobu znečišťující lepivá smůla. Také o dost méně píchají. Pokud si někdo žehrá na nedostatek přírodního aromatu, není velký kumšt přestříkat umělý stromek lesní vůní.

Nevýhody umělých vánočních stromků

I když technika pokročila, pořád je jejich design nepřirozený a umělý. Jinými slovy, jde poznat, že je to jenom náhražka, napodobenina skutečného stromu. Upřímná asi tak jako pugét umělých květin k svátku. Sice je můžete uložit do krabice, ale pořád zabírají místo. Málo, ale zato po celý rok. Přes 85 % vyrobených umělých vánočních stromků k vám doputovalo z Číny. 

Emise spojené s lodní přepravou tohoto zboží nedorovná ani deset na zahradě vysazených živých stromů. Jejich výroba rozhodně není čistý proces, látky, které se z nich uvolňují do okolí, se vyznačují někdy až výraznou bio-toxicitou. Na rozdíl od živých není jejich recyklace žádný med. A taky je tu estetické hledisko: k umělému stromku se ozdoby z přírodních materiálů nehodí. Je to ale jen otázka vkusu.

Nabídka umělých vánočních stromků (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka umělých vánočních stromků (Zdroj: Shutterstock)

Co vzít ještě do úvahy?

  • Podívejte se, odkud stromek pochází. Je určitě lepší, když rostl 7-12 let v české lesnické školce, než když jde o rychlené zboží, které bylo vyhnojeno k expedici na vánoční plantáži během 3-6 sezón někde na dalekém severu, a vážilo k vám do obýváku dlouhou cestu.
  • Zkuste zjistit, jestli je stromek vybaven nějakou certifikací. Je fajn, když se například může pochlubit nálepkou FSC. Značí to mimo jiné principy udržitelné produkce dřeva, a trochu rozumnější postoj pěstitele k ekologii.
  • Otázku o původu stromku si nevykládejte jako přehnaný vánoční patriotismus. Je hezké vědět, že zelená krása ve vašem obýváku k vám dorazila třeba ze zasněžené Šumavy. A dost možná se tímhle dotazem vyvarujete toho, že koupíte stromek „upytlačený“ v cizím lese.
  • Nevybírejte jen očima, ale i čichem. Lesníci opatřují malé jehličnany ve školkách ochranným postřikem (někdy barevným, jindy pachovým), právě proto, aby zamezili krádežím. Tak ať si domů nepřinesete smraďocha.
  • Už před pořízením živého stromku se zkuste informovat o tom, kam jej po svátcích budete moci odložit. Speciálně přistavěný kontejner, sběrné místo? To, že se s opadaným strašákem budete muset táhnout přes celé město, možná vaše nadšení pro přírodní stromky nahlodá.
  • Čím později stromek před Vánoci pořídíte, tím déle vám vydrží. Pokud nakupujete v předstihu, nezapomeňte živý stromek uložit na chladné místo, třeba na balkon. Dopřejte mu čas na aklimatizaci, nechejte ho rozvinout, ať se mu narovnají větvě.
  • Že raději budete tyhle Vánoce více „eko“, a pořídíte si stromeček neřezaný, živý, v květináči? Prosím, ale platí vše výše řečené. Móda jde totiž proti udržitelnosti, a překrásná kontejnerované jedlička k vám mohla klidně připutovat ze Skandinávie.

Uklidnění na závěr? Ať už máte radši umělé anebo fandíte přírodní verzi vánočních stromků, držte se klidně dál toho, co je vám bližší. Vánoce jsou především o pohodě.

Stavba umělého stromku (Zdroj: Shutterstock)
Stavba umělého stromku (Zdroj: Shutterstock)