Vypěstujte si čerstvý zázvor

Oddenek zázvoru je učiněným zázrakem, lékem na mnohé neduhy. Jeho chuť je štiplavá a nesmíme to s konzumací příliš přehánět. Pokud však oddenek použijeme v rozumném množství, zbavíme se například nachlazení.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalou tropickou rostlinou, která se ve světě pěstuje především v Číně a v Indii. Jde zde o oblíbené koření, které je přidáváno do mnoha pokrmů, z oddenků zázvoru však lze připravit i výborný léčivý čaj, sirup, limonádu a dokonce i bonbony. Zázvor je však používán nejen do sladkých, ale i slaných či kyselejších pokrmů.

Oddenky zázvoru mohou mít barvu žlutou, ale i okrovou až červenou. Vůně rozříznutého oddenku je výrazně pryskyřičná, chuť silně aromatická, citrusově ovocná a pikantní (ostrá). O léčivých účincích zázvoru lze psát celé svazky, je antibakteriální, protizánětlivý, analgetický, pomáhá s obranyschopností organismu, účinně zabírá při chřipce a nachlazení, ale i nevolnostech, stimuluje kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu. Zázvor lze využít čerstvý, sušený, vařený i nakládaný.

Jak pěstovat zázvor

Pěstování zázvoru je velmi jednoduché, potřebujete oddenek (kořen) s klíčky, širší a nižší květináč či truhlík (zázvor roste především do šířky, nikoli do hloubky), běžný výživný pěstební substrát (stačí směs běžné zeminy a kvalitního kompostu), hnojivo a vodu. Oddenek nařežeme tak, že každá část musí mít alespoň 1 klíček velký cca 2 až 3 cm. Lze využít i oddenky zakoupené v obchodě, i když ty bývají povrchově ošetřené látkami, které zabraňují klíčení. Proto je třeba kousky oddenku nejprve na noc namočit do teplé vody, načež je můžeme vysadit hned druhý den, případně si počkáme na klíčky a až poté kousky oddenku vysadíme klíčky směrem vzhůru. Nejšetrnější výsadbou je uložení na substrát a šetrné zasypání další vrstvou substrátu silnou cca 3 cm.
Nádobu s vysazenými klíčky držíme v teple a pravidelně zaléváme, substrát nesmí nikdy vyschnout. Rostliny nám začnou z kousků oddenků rašit po cca třech týdnech. Stanoviště by mělo být světlé, ale bez přímého slunečního záření. Hnojení organickým hnojivem provádíme jednou za 2 až 3 týdny. Zázvor nevydrží celoročně venku, nesnáší chlad a mráz, ale letnění mu prospívá. Jinak jej můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu, musíme si však dát pozor na průvan. Prostě jde o tropickou rostlinu. Ideálním místem je bytový skleník pro exotické rostliny. V suchém prostředí bytu je vhodné zázvor pravidelně rosit, pěstované rostliny zaléváme vydatně, ale nepřeléváme, aby nám oddenky nezačaly uhnívat.

První úrody se dočkáme po třech až čtyřech měsících. Opatrně odhrneme substrát a odřízneme kusy oddenků. Nemá smysl sklízet celou rostlinu, jelikož oddenky budou přibývat a největší úrody se dočkáme, když rostlinám začnou usychat listy (po cca šesti měsících). V tu dobu vyjmeme veškeré oddenky, čímž ukončíme vegetaci rostlin. Můžeme však opět nařezat kousky oddenků a zázvor pěstovat dál.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com