PVC bazény na zimu vypustit musíte (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Po letním dovádění nám nevyhřívaný venkovní bazén v zimě většinou moc platný není, ale naši péči potřebuje stejně. Je třeba jej na ni náležitě nachystat, aby byl za rok zase jako nový.

Je třeba z bazénu vypouštět vodu? To záleží na okolnostech. Ke správné odpovědi je ale třeba hned do startu rozlousknout jednu zásadní otázku: „Jaký bazén doma vlastně máte?“ 

Protože pokud máte na mysli tu nafukovací gumovou nádržku s plastovou kachničkou uprostřed, tak ta bude potřebovat vypustit a vyfouknout. Vypouštění vody se týká i těch starších chatařských zapuštěných bazénů, s keramickým obkladem. Inu, ve zlatých devadesátkách ještě nebyla taková technologie, a led by je mohl svým rozpínáním dost nepříjemně poškodit. A ty ostatní?

Vypuštěný bazén (Foto: Shutterstock)
Vypuštěný bazén (Foto: Shutterstock)

Velké čištění s malou chemií pro správné zazimování bazénu

V těch novějších bazénech vodu ponechat můžeme, což je z hlediska hospodárnosti jejich provozu dobrá zpráva. Úplně zadarmo to ale také mít nebudeme. Zazimování bazénu je totiž docela proces. A není od věci s ním začít, ještě než zima (nebo raději podzim?) zaklepe na vaše dveře. Což asi nepotěší otužilce, kteří si svá poslední letošní tempa nechtějí nechat vzít. 

Co je podstatné? Vodu vyčistit k dokonalosti, a to nejen chemicky. Tentokrát to bude hlavně o všech nečistotách, které by se uvnitř mohly přes zimu rozkládat a dělat neplechu. Takže uvnitř nezapomeňte jediný lísteček. Je třeba vyluxovat i dno.

Čištění bazénu (Foto: Shutterstock)
Čištění bazénu (Foto: Shutterstock)

Vylaďte složení vody v bazénu

Následuje úprava pH vody, což, pokud neděláte poprvé, vám mnoho času nezabere. Tenhle krok je ale dobré dělat až poté, co (přeci jen) upustíte hladinu tak, aby nesahala 10-30 centimetrů pod skimmer. Pro jistotu. Jediný vtip je v tom, aby případný led „nedosáhl“ až do střev bazénu, což by asi na jaře mrzelo. 

 Měření pH vody v bazénu (Foto: Shutterstock)
Měření pH vody v bazénu (Foto: Shutterstock)
Ze všech hadic u bazénu vypusťte před zimou vodu (Foto: Shutterstock)
Ze všech hadic u bazénu vypusťte před zimou vodu (Foto: Shutterstock)

Pak už jen stačí posbírat všechny „hračky“, jako můstky, schůdky, bazénová čerpadla a ohřívadla, a ty uklidit někam do suchého a zastřešeného zázemí. Hodí se doplnit dva detaily: zvýšenou pozornost byste měli věnovat pískovému filtru, který vyčistíte/vysypete a doplníte. A pak prosím, ze všech hadic vylít vodu. Je to banalita, na kterou se rádo zapomíná. 

Nekrmte mikroby, nesviťte jim

Nezapomněli jsme na něco? Samozřejmě! Připravený bazén je třeba ochutit o „zazimovávací“ chemii a pak už jen zakrýt plachtou, pokud na něj tedy nemáte „stříšku“ či termokryt. Ty za vás udělají dost práce. 

A když je nemáte, jaká že plachta je pro zapuštěné bazény ideální? Tmavá, neprůhledná, z hustější síťoviny. Zabraňuje pronikání nečistot, a tmou blokuje mikrobiální růst ve vodě. Nadzemní bazén může zůstat odkrytý. Drobností pro dobrý pocit je ponechání nějaké deformovatelné bójky nebo plováku uvnitř, pro případ tuhých mrazů. To se ale v České kotlině zase tak často neděje. 

Před zimou vyluxujte i dno bazénu. Bazén musí být čistý (Foto: Shutterstock)
Před zimou vyluxujte i dno bazénu. Bazén musí být čistý (Foto: Shutterstock)

Led v bazénu? Neperte se s ním

Zda zanořené bazény nějak intenzivněji izolovat? V zásadě to zapotřebí není – pokud – je dobře vyřešená jejich izolace už ve fázi zapouštění. Což už je dnes samozřejmost. Izolace vám totiž šetří výdaje na ohřev i v průběhu jara/léta, protože snižuje ztrátu tepla. Pokud se v průběhu zimy na hladině zazimovaného bazénu utvoří led, zachovejte klid zbraní. Nic se neděje. Led není zapotřebí rozbíjet, přerůstající a vrstvící se kry by naopak mohly bazén poškodit. Stejně tak není zapotřebí odhazovat sníh z plachty.

Zamrzlý bazén nepředstavuje problém (Foto: Shutterstock)
Zamrzlý bazén nepředstavuje problém (Foto: Shutterstock)

A co plastové bazénky?

S PVC bazény je snazší pořízení. Ty se vypouští, a pak se na sucho čistí. Pokud jde o nafukovací bazény: neskládejte je, ale rolujte. Nebudou se pak na nich tvořit sklady a přehyby, které by po pár sezónách mohly vést k protržení.