Znáte praktické doplňkové funkce světlovodů? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Světlovody přivádějí prioritně do vnitřních prostor přirozené denní světlo, dovedou však zajistit i stmívání, rozsvítit se v noci a nebo zajistit ventilaci místnosti.

Světlovody jsou po celém světě užívány pro dodávku světla, snížení energetické náročnosti a zvýšení úrovně kvality života. Světlovody se skládají z venkovní kopule, tubusu, difuzéru a izolací. Umisťují se do střech, ale i stěn. Ovšem kromě přivádění přirozeného denního světla do interiérů, aniž bychom spotřebovali jakékoli množství elektřiny, mají i další užitečné funkce. A lídrem na trhu jsou právě světlovody Solatube®.

Světlovod s ventilací
Světlovod s ventilací

Systém Light control a solární LED osvětlení Smart NightLight

Světlovodné systémy Solatube® poskytují silný zdroj denní světla po celý rok, někdy je však třeba naopak zajistit větší intimitu v místnosti, čili ovlivnit světlovodem vydávané množství denního světla. Proto byl již v roce 2003 zkonstruován světelný stmívač, systém Light control. Toto důmyslné zařízení tedy koriguje světelný výkon. A další novinka na sebe nenechala dlouho čekat. Proč by světlovod nemohl svítit i v noci a nahradit tak například různé lampy a světla bodová? Začala se tedy do světlovodů přidávat jednotka pro noční osvětlení. Poslední novinkou je pak vnitřní solární LED osvětlení Smart NightLight světlovodů Solatube®.

Vnitřní solární LED osvětlení Smart NightLight je vybavené integrovaným panelem s fotovoltaickými články, které shromažďují sluneční energii pro napájení Smart NightLight. Ten po setmění rovnoměrně rozptýlí LED světlo a vytváří přirozené osvětlení prostoru.

Light control - LED žárovka a úsporná zářivka
Light control - LED žárovka a úsporná zářivka

Světlovody lze pochopitelně využívat k osvětlení vnitřních prostor jen v průběhu dne, kdy je na obloze sluneční zdroj, a že ve dne svítí, i když je zataženo. Díky integrované elektrické jednotce, která je umístěna ve stropním dílu světlovodu těsně nad difuzérem, můžeme světlovodem svítit i po soumraku. Umístění jednotky navíc umožňuje ideální rozptyl umělého světla do osvětlovaných prostor. Je tak vyřešena potřeba dosvětlovat prostory jiným svítidlem, které by jinak bylo třeba osazovat vedle světlovodu, čímž bychom narušili jednotu stropu či stěny. Ideální je toto osvětlení například pro chodby, koupelny a toalety.

Integrovaná elektrická jednotka může disponovat LED žárovkou (teplou i studenou) a nebo úspornou zářivkou (opět teplou i studenou).

Vnitřní světelný stmívač Daylight Dimmer

Světelný stmívač je zařízení určené k regulaci množství vydávaného světelného toku. Pouhým stlačením spínače lze nastavit přesně takové množství světla, které chcete do interiéru vpustit, přičemž je možné světlovod zcela zatemnit. Zařízení je vybavené elektromotorkem, který pomocí vnitřních křidélek světlo buď vpouští, nebo zatemňuje. Pokud jsou křidélka ve svislé poloze, nedochází k žádným světelným ztrátám, jelikož jsou jejich plochy vybavené stejným odrazným materiálem Spectralight® Infinity jako samotný světlovod. Toto zařízení je ideální do ložnic, dětských pokojů a odpočíváren.

Daylight Dimmer
Daylight Dimmer

Odvětrávací ventilační sada Air control

Světlovody však mohou vnitřní prostory také odvětrávat, což je ideální například pro koupelny, toalety a kuchyně. Vysoká vlhkost si v interiérech vyžaduje způsob, jakým by byla odváděna. A právě proto byla vyvinuta odvětrávací ventilační sada, jejíž předností je minimální hlučnost elektromotorku a vysoká výrobní kvalita. Ventilační jednotka je od světlovodu oddělena a vedena zvlášť. Elektromotor je osazen nad žebrovanou částí difuzérové příruby a je k němu připojena odizolovaná flexibilní hadice, která vede až do střešního vývodu. Ventilační vývod na střeše je umístěn v těsné blízkosti lemování světlovodu. Ventilační sada je dodávána pouze ke světlovodu Solatube® 160 DS – 250mm.

Zdroj: www.solatube.cz

Odvětrávací ventilační sada Air control
Odvětrávací ventilační sada Air control
Difuzéry světlovodu
Difuzéry světlovodu
Venkovní kopule světlovodu
Venkovní kopule světlovodu
Rezidenční světlovod
Rezidenční světlovod
Rezidenční světlovody
Rezidenční světlovody
Rezidenční světlovody
Rezidenční světlovody
Rezidenční světlovod
Rezidenční světlovod
WT - Windows Tomorrow, s.r.o. Poslat poptávku