Dobrý den,

máme možnost koupit dům na klíč, který je momentálně ve fázi hrubé stavby a jsou možné klientské změny. Celý pozemek se nachází na dvou parcelách. Jedna z nich je stavební, na té stojí dům. Druhá parcela je ale označena v územním plánu jako veřejné prostranství (mělo tam být náměstíčko), ale stavitel část parcely vykrojil (130 m2), přidal k domu a oplotil. Nechal si tuto změnu zaměřit a zpracovat geometrický plán. Pokud se tato změna (oplocený veřejný prostor na soukromém pozemku) schválí na stavebním úřadě (jakože kontakty jsou kontakty, a mám informace, že mu tato změna bude schválena), jaký vliv může mít na budoucí bydlení? Je mi jasné, že se tím zníží odhadní cena, a že se tam nebude dát nic postavit. Šli byste do toho? Bylo by třeba možné v budoucnu žádat o změnu územního plánu na základě aktuálního stavu?

Děkuji za radu

Odpověď Ne, nikdy. Jestli opravdu půl domu stojí v rozporu s územním plánem, je veliké riziko, že někdo (v podstatě kdokoli) na rozpor poukáže a povolení či kolaudace bude dodatečně zrušena… Je třeba ověřit, zda náhodou neproběhla změna územního plánu, pak by tato stavba měla už šanci.



Územní plán je třeba chápat jako veřejný zájem a je to jeden z mála případů, kdy úřad úspěšně dokáže provést nařízení odstranění stavby (nebo její části).



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování