Dobrý den,
koupili jsme starší rekonstruovaný dům. Stropy jsou sádrokartonové. Na nepochozí půdě je zateplení minerální vatou Orsil 26 cmm. Střecha je sedlová, tašky betonové + folie. Je toto zateplení dostatečné? Můžeme vatu přikrýt dřevotřískou?

Děkuji Vám za odpověď a zdravím Vás,

Jana Hesounová

Odpověď

Požadavky na tepelně izolační vlastnosti stěn a stropů stanovuje norma ČSN 73 0540-2, která uvádí hodnoty součinitele prostupu tepla pro prostup tepla stropem mezi vytápěným a nevytápěným prostorem a to hodnotu požadovanou  = 0,60 W/m2.K a hodnotu doporučenou  = 0,40 W/m2.K. Čím je hodnota tohoto součinitele menší, tím lepší tepelně izolační vlastnosti stavební konstrukce má.

V dotazu není uvedeno složení stávající stropní konstrukce, které se na tepelné izolaci rovněž podílí. Samotná vrstva minerální vaty 26 cm má tento součinitel blízký hodnotě  = 0,2 W/m2.K. Tato hodnota splňuje požadavky uvedené normy a toto zateplení je dostatečné.

Výhodou minerální vaty je její propustnost pro vodní páru. Tato je nutná k tomu, aby vodní pára vznikající užíváním obývaných místností mohla odcházet.

Překrytím vaty dřevotřískovou deskou nebo obdobnými deskami by tato propustnost byla výrazně omezena. Toto by mohlo mít za následek kondenzaci páry v izolační vrstvě, ztrátu izolačních vlastností a znehodnocení izolace. Překrytí izolace deskami proto nelze doporučit.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na tepelnou izolaci půdy sděluji:

Energy Centre České Budějovice