Jako jedna z mála, tato broméliovitá rostlina neroste v korunách stromů, ale na zemi. Listy ananasovníku tvoří růžici a liší se podle druhu svým zbarvením. Nosí však na svých hranách trny, které mohou snadno poranit. Ananas zdobí rovněž květy, které jsou oproti listům spíše nevýrazné. Na jaře se z nich tvoří plod.

Z plodu ananasu lze vypěstovat novou rostlinu. Růžici s listy oddělíme od plodu a necháme ji 2 dny zaschnout. Poté jí zasadíme do země. Listy tohoto druhu jedlého ananasu jsou zelené.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: A. comosus (A.sativus) - má úzké zelené listy a pěstuje se pro své jedlé plody, je ale pro pěstování v bytě příliš robusní.

A. comosus Variegatus - má listy žlutě pruhované;

A. bracteutus striatus - má listy výrazně pruhované v zelené, růžové a krémové barvě.
Původ: Jižní a Střední Amerika
Druh: bromélie
Typ listu: zubovité, kožovité, řemenité
Barva květu: růžová
Výška: 10 - 20 cm
Vůně: Plody ananasu svěže voní.
Tvarování / řez: nevhodné
Hydroponie: ano
Trvanlivost: Jako u ostatních broméliovitých rostlin mateřská rostlina po odkvětu odumírá. Z odnože lze však vypěstovat rostlinu novou.
Světlo: Vyžaduje světlé stanoviště, snáší však i přímé slunce.
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: rašelina
Náročnost na pěstování: bez nároků

Požadavky na pěstování

Světlo: Vyžaduje světlé stanoviště, snáší však i přímé slunce.
Teplota: Rostlině se daří při teplotě okolo 18 ° C. Teploty pod 15 ° C rostlině nesvědčí.
Voda: V létě by substrát neměl zůstat suchý. Zaléváme také do středu růžice. V zimě zálivku omezíme.
Vlhkost: Rostlina vyžaduje časté rosení. Prospěje jí, pokud květináč umístíme do misky s vlhkými oblázky.
Hnojení: V době vegetace hnojíme 2x měsíčně standardním tekutým hnojivem.
Množení: Množíme odnožemi, které odstraňujeme nožem od mateřské rostliny v době, kdy listy a květy odumřou. Každá odnož musí mít vlastní nepoškozené kořeny.
Přesazování: Přesazujeme každé dva roky na jaře.
Zemina: rašelinový substrát
Problémy: Příliš suchý vzduch způsobuje, že konečky listů hnědnou a stáčejí se.

Články na téma Ananasovník