Jaké rostliny vyséváme a vysazujeme na podzim?
Některé užitkové a okrasné rostliny můžeme vysazovat či vysévat dokonce až do pozdního podzimu, u některých je to vyloženě nezbytné, u jiných nejvhodnější právě v tuto dobu.
Kerblík se dříve používal v období půstu jako postní rostlina a to zejména o Velikonocích na Zelený čtvrtek. Lidé věřili, že má dar čistit krev a posilovat organismus. Zejména listy jsou bohaté na vitamín C, karoten, hořčík a železo. Povzbuzují chuť k jídlu, pomáhají při nadýmání a plynatosti. Kromě toho podporuje zažívání a pomáhá při jaterních potížích. U nás jako by se na tuto rostlinu poněkud zapomělo a z našich jídelníčků se na čas vytratil. Už si však razí svoji cestu zpět. Zejména ve Francii je tady bylinka oblíbená a je součástí směsi fines herbes, tj. balíček 4 bylinek - kerblík, petržel, estragon a pažitka, která se přidává do omáček a polévek. Oblíbený je také kerblíkový ocet. V kuchyni si kerblík našel uplatnění v polévkách, omáčkách, salátech, v rybích a vaječných pokrmech. Aby bylinka neztratila své nezaměnitelné aroma, přidává se do teplých pokrmů až na konci jejich přípravy.
Kerblík vypadá na první pohled trochu jako petržel a má anýzovou příchuť. Gurmáni ho považují za delikatesu. Je to odolná dvouletá rostlina pěstující se zejména pro nať. Rostlina se vysévá každým rokem znova. Druhým rokem rostlina vytváří květ - okolík s drobnými kvítky bílé barvy s nádechem do růžova. Listy jsou zpeřené a připomínají petžel. Jsou světle zelené a chutnají a voní po anýzu. Listy se zbarvují do purpurové barvy, pokud teplota brzy z jara a na podzim klesne pod nulu. Na jejich chuť to však vliv nemá.
Listy sklízíme zhruba 6 - 8 týdnů od výsadby a pokud pravidelně odstraňujeme květní stvoly, jsou k mání zhruba do prvních mrazíků. Nejlepší jsou listy čerstvé. Jejich sušení je obtížné. Je možné je také zmrazit, i když jejich konzistence je trochu blátová. Je možné je však využít do polévek a omáček.
Původ: | Kavkaz |
Druh: | bylina |
Typ listu: | střední listy, roztřepené či vícetvaré |
Barva listu: | zelené |
Barva květu: | bílá, růžová |
Kvete: | Kvete od jara do léta. |
Výška: | 50 - 60 cm |
Vůně: | Listy voní a chutnají po anýzu. |
Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. |
Trvanlivost: | Je to dvouletá rostlina. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | normální |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | květen, červen |
Stanoviště: | Vyžaduje stinné stanoviště. Na slunci rostlina ztráci barvu i chuť a vybíhá do květu. |
Voda: | Rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, nikoliv však přemokření. |
Množení: | Pěstování je možné ze semen, která by však měly být čerstvá. Životnost semen je zhruba rok. |
Sadba: | Semena vyséváme zjara na venkovní záhon v druhé polovině května. Klíčí velmi rychle. Mladé rostliny lze sestřihávat 6 - 8 týdnů od výsadby. Pokud pravidelně odstraňujeme květní stonky, vytváří nové a nové listy. |
Zemina: | Vhodná je lehká půda. |
Tip: | Pěstování je možné i v nádobě. |
Některé užitkové a okrasné rostliny můžeme vysazovat či vysévat dokonce až do pozdního podzimu, u některých je to vyloženě nezbytné, u jiných nejvhodnější právě v tuto dobu.
Ne každou zeleninu sice můžeme mít vedle jakékoli jiné, ale existují druhy, které si navzájem nepřekáží a některé se dokonce podporují. Prostě je to s rostlinami a zeleninou obzvláště podobné jako v případě mezilidských sousedských vztahů.
Ředkvičky jsou každoročně právě tou plodinou, kterou z jarního výsevu ochutnáváme mezi prvními. Jejich pěstování není nic náročného, rostou skoro samy. I jednoduché věci se ale dají dělat o něco lépe, a právě na ředkvičkách vysévaných na začátku sezóny si můžete nejlépe vyzkoušet výhody doprovodných rostlin.