Kerblík se dříve používal v období půstu jako postní rostlina a to zejména o Velikonocích na Zelený čtvrtek. Lidé věřili, že má dar čistit krev a posilovat organismus. Zejména listy jsou bohaté na vitamín C, karoten, hořčík a železo. Povzbuzují chuť k jídlu, pomáhají při nadýmání a plynatosti. Kromě toho podporuje zažívání a pomáhá při jaterních potížích. U nás jako by se na tuto rostlinu poněkud zapomělo a z našich jídelníčků se na čas vytratil. Už si však razí svoji cestu zpět. Zejména ve Francii je tady bylinka oblíbená a je součástí směsi fines herbes, tj. balíček 4 bylinek - kerblík, petržel, estragon a pažitka, která se přidává do omáček a polévek. Oblíbený je také kerblíkový ocet. V kuchyni si kerblík našel uplatnění v polévkách, omáčkách, salátech, v rybích a vaječných pokrmech. Aby bylinka neztratila své nezaměnitelné aroma, přidává se do teplých pokrmů až na konci jejich přípravy.

Kerblík vypadá na první pohled trochu jako petržel a má anýzovou příchuť. Gurmáni ho považují za delikatesu. Je to odolná dvouletá rostlina pěstující se zejména pro nať. Rostlina se vysévá každým rokem znova. Druhým rokem rostlina vytváří květ - okolík s drobnými kvítky bílé barvy s nádechem do růžova. Listy jsou zpeřené a připomínají petžel. Jsou světle zelené a chutnají a voní po anýzu. Listy se zbarvují do purpurové barvy, pokud teplota brzy z jara a na podzim klesne pod nulu. Na jejich chuť to však vliv nemá.

Listy sklízíme zhruba 6 - 8 týdnů od výsadby a pokud pravidelně odstraňujeme květní stvoly, jsou k mání zhruba do prvních mrazíků. Nejlepší jsou listy čerstvé. Jejich sušení je obtížné. Je možné je také zmrazit, i když jejich konzistence je trochu blátová. Je možné je však využít do polévek a omáček.

Charakteristika rostliny

Původ: Kavkaz
Druh: bylina
Typ listu: střední listy, roztřepené či vícetvaré
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, růžová
Kvete: Kvete od jara do léta.
Výška: 50 - 60 cm
Vůně: Listy voní a chutnají po anýzu.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Trvanlivost: Je to dvouletá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, červen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Vyžaduje stinné stanoviště. Na slunci rostlina ztráci barvu i chuť a vybíhá do květu.
Voda: Rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, nikoliv však přemokření.
Množení: Pěstování je možné ze semen, která by však měly být čerstvá. Životnost semen je zhruba rok.
Sadba: Semena vyséváme zjara na venkovní záhon v druhé polovině května. Klíčí velmi rychle. Mladé rostliny lze sestřihávat 6 - 8 týdnů od výsadby. Pokud pravidelně odstraňujeme květní stonky, vytváří nové a nové listy.
Zemina: Vhodná je lehká půda.
Tip: Pěstování je možné i v nádobě.

Články na téma Kerblík


Nejlepší doprovodné rostliny k ředkvičkám? Je jich docela dost

Nejlepší doprovodné rostliny k ředkvičkám? Je jich docela dost

Ředkvičky jsou každoročně právě tou plodinou, kterou z jarního výsevu ochutnáváme mezi prvními. Jejich pěstování není nic náročného, rostou skoro samy. I jednoduché věci se ale dají dělat o něco lépe, a právě na ředkvičkách vysévaných na začátku sezóny si můžete nejlépe vyzkoušet výhody doprovodných rostlin.