Sdílet
 

Čočka jedlá | Lens esculenta: pěstování

Rostlina | Čočka jedlá, Lens esculenta

Čočka patří mezi třetí rostlinu na světě po konopí a sójových bobech, která má nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin. Zdroje uvádějí až 26%. V mnoha zemích světa je proto vyhledávanou stravou, zejména v Indii, kde tvoří velkou část obyvatel vegetariáni. V Indii se čočka vaří se zeleninou a dochucuje se nejrůznějším kořením. U nás se rostlina příliš nepěstuje. Je náročná na stanoviště. Do ČR se dováží z Kanady. Přesto si našla své příznivce na zahrádkách nebo v teplejších oblastech, kde se pěstuje na polích.

Semena čočky vaří do změknutí a používají se jako příloha k masu. Vhodná je do polévek či pomazánek nebo do salátů.

Čočka je bohatá na želeno a vlákninu, která zlepšuje pohyb a vyprazdňování střev. Její konzumace je vhodná jak pro těhotné ženy, tak pro ty, které drží dietu zaměřenou na snížení cholesterolu v krvi. Pozitivně půdobé proti depresím, zácpě, je rychlým zdrojem energie, odstraňuje chudokrevnost, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a preventivně působí proti rakovině.

Rostlina dosahuje výšky 20 - 60 cm. Tvoří čtyřhranný, mírně poléhavý stonek, který se v dolní části bohatě větví. Listy jsou oválné až čárkovité, mají jednoduché úponky. Květenství je tvořeno 2 - 4 květy bílé nebo fialkové barvy. Semena jsou ukrytá v lusku, který je zploštělý a obvykle obsahuje 1 - 2 semena, která jsou plochá a svým tvarem se podobají disku. Semena mohou být drobnozrnná o pr. 2 - 5 mm nebo velkozrnná s pr. 5 - 8 mm. Barva semen může být žlutohnědá, tmavě modrá, olivově zelená nebo černá. Nejčastěji se používá čočka zelená a žlutá, do salátů je však chuťově jemnější čočka červená, která se nemusí před tepelnou úpravou namáčet. Čočka je samosprašná se sklonem k cizosprášení.

Semena sklízíme v době, kdy 2/3 lusků jsou vyzrálé a hnědnou. Rostlinu pokosíme a necháme jí doschnout zavěšenou pod střechou.Semena je nutné očistit a nechat dosušit, aby nedošlo k rozšíření chorob.

Charakteristika rostliny Čočka jedlá, Lens esculenta

Původ: jihozápadní Asie, Středomoří
Druh: lusková zelenina
Typ listu: vejčité
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, fialová
Kvete: Kvete od června do července.
Výška: 20 - 60 cm
Náročnost pěstování: Čočka je teplomilná plodina, která má vyhraněné nároky na prostředí. Není přiliš jednoduché ji pěstovat na kterémkoliv stanovišti.
Trvanlivost: Je to jednoletá rostlina.
Nároky na světlo: přímé světlo
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: písčito-hlinitá půda
Doba květů: červen, červenec

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na teplém, slunném stanovišti.
Voda: V sušším období pravidelně zaléváme.
Množeni: Množí se semeny.
Sadba: Semena sejeme od dubna do řádků 125 - 250 mm, hloubka setí podle velikosti semen 30 - 40 mm. Rostlina nesnáší zaplevelené půdy, proto nejsou vhodnou předplodinou luskoviny nebo jeteloviny. Naopak vhodné jsou brambory. Na stejné místo semena čočky vyséváme po 4 - 5 letech.
Zemina: Vhodná je vzdušná hlinitopísčitá půda dobře zásobená vápnem.

Sdílet

Sdílení rostliny
Sdílejte na sociálních sítích
Diskuze na téma "Čočka jedlá"

Celkem komentářů: 5

Plynatost po čočce 22.05.2017, 21:03:21

Plynatost po čočce nebude, vaříme-li ji se saturejkou. Ostatně takhle vaříme i jiné luštěniny. Také je dobré po zapěnění při prvním varu luštěniny propláchnout a vařit v čisté vodě.

výborná čočka 15.06.2014, 22:06:18

čočku vařím společně s pohankou a už ji nemusím zahušťovat

Komentář 11.07.2013, 17:56:29

V celém vašem komentáři chybí jedna zásadní věc a to, že po čočce se pěkně prdí……

12.07.2013, 10:21:19

Neprdí, pokud při vaření použijete hořčičné semínko a nejíte to s kvašeným chlebem :-)

Nahlásit příspěvek jako nevhodný
17.11.2014, 11:28:28

Vždyť stačí den předem namočit…

Nahlásit příspěvek jako nevhodný

Přidat nový komentář k rostlině "Čočka jedlá"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE