Okrasné papriky se pěstují především pro své dekorativní plody, které jak postupně dozrávají mění barvy. Většinou jsou nejdříve zelené, pak žluté a nakonec červené. Některé odrůdy však nesou purpurové nebo oranžové plody. Mohou mít rovněž rozmanitý tvar od kulatých, kuželovitých nebo po ostře zakončené. I když je to pro mnohé lákavé, plody nejsou jedlé. Vejčité listy a bílé hvězdicovité květy mezi barevnými plody takřka zanikají.

Charakteristika rostliny

Původ: Jižní Amerika
Druh: hrnková rostlina okrasná plodem
Typ listu: vejčité
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá
Jedovatost: Plody nejsou jedlé, byť k tomu lákají! Chutnají ostře pálivě a mohou dráždit sliznici.
Výška: 10 - 20 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Použití: Obvykle se prodává v období Vánoc a mnozí si jí pořizují místo Vánoční hvězdy.
Tvarování / řez: Mladé rostliny můžeme zaštipovat, aby se lépe větvily.
Trvanlivost: Je to krátkodobá pokojová rostlina, kterou po uschnutí plodů dále nepěstujeme.
Světlo: Miluje světlé a slunné stanoviště.
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: hlinitá půda
Náročnost na pěstování: bez nároků

Požadavky na pěstování

Světlo: Miluje světlé a slunné stanoviště.
Teplota: Rostlině svědčí teploty okolo 13 ° C. Teplo rostlině zkracuje životnost.
Voda: Vydatně zaléváme! Za teplých dní zaléváme denně, při nasazování plodů zálivku omezíme na 2 - 3x týdně.
Vlhkost: Vysoká vlhkost vzduchu je žádoucí. Květináč postavíme do misky s vlhkými oblázky. Listy mlžíme. Suchý vzduch způsobuje opadávání listů.
Hnojení: Každých 14 dní hnojíme standardním tekutým hnojivem.
Množení: Množíme semeny pod sklem, která však obtížně klíčí.
Přesazování: Přesazujeme pouze mladé nevyvinuté rostliny.
Zemina: jednotná zemina
Letnění: Letnit můžeme na zahradě na slunném stanovišti.
Škůdci: Příliš teplé a suché stanoviště přináší svilušky a mšice.

Články na téma Paprika


Jak ochránit choulostivé papriky, abychom se dočkali bohaté úrody plodů

Jak ochránit choulostivé papriky, abychom se dočkali bohaté úrody plodů

Kdo si pospíšil s rychlením paprik již v zimě, právě nyní se může těšit prvními pravými lístky, které vyrůstají. Období klíčení a růstu prvních dvou děložních lístků bylo dlouhé. Jenže právě nyní jsou tyto teplomilné a vůbec po všech stránkách choulostivé rostliny nejháklivější. Ne že by se vám snad do interiéru, vytápěné zimní zahrady či vytápěného skleníku, který si ostatně dovolí opravdu málokdo, dostali zrovna slimáci, veškerou sadbu však dovedou zaručeně zničit i titěrné mšice, molice a další škůdci. Hrozí též houbové choroby a onemocnění virová i bakteriální. Papriky to zkrátka nemají vůbec snadné a jejich pěstitelé jakbysmet.

Chilli papričky jsou zdravé, ale i velmi nebezpečné. Lidé milují extrémy

Chilli papričky jsou zdravé, ale i velmi nebezpečné. Lidé milují extrémy

Například v dubnu roku 2018 vyšel v lékařském časopisu British Medical Journal článek o pacientovi, kterého postihl po snědení údajně nejpálivější chilli papričky na světě (odrůda Carolina Reaper) takzvaný reverzibilní cerebrální vasokonstrikční syndrom, který způsobuje spontánní rozvoj vazospasmů, čili křečovitého zúžení mozkových tepen. Většinou k tomu dochází po požití nadměrného množství alkoholu a jiných drog, případně i léků, toto byl první zaznamenaný případ po požití chilli papričky.