Zatímco ve své domovině ve Středomoří rostlina dorůstá až 200 cm, v našich podmínkách je to polovina, tedy zhruba 100 cm. Již staří Římané si všimli této rostliny, která rostla u mořského pobřeží. Nazvali ji mořská růže a využívali tuto aromatickou rostlinu jak v kuchyni jako koření, tak při výrobě mastí. Dříve byla tato rostlina součástí každé venkovské domácnosti, používala se jako rostlina svatební. Kromě toho patří mezi významné léčivé rostliny. Má desinfekční a povzbuzující účinky, podporuje prokrvení. K těmto a kuchyňským účelům se hodí pouze listy. Hodí se k masům zejména jehněčímu, telecímu a skopovému. Vynikající je spolu s petrželkou v bylinkovém másle. Dále se používá do polévek, pikantní omáček, na dochucení zeleniny. Na dlouhé dřevité stonky lze maso a zeleninu napíchnout a pevnou lodyhu použít jako špíz na grilování. Pokrm bude bylinou krásně provoněn.

Rostlina má keříkovitý nebo převislý růst. Na dřevitých stoncích nese čárkovité listy sytě zelené barvy. Tyto listy jsou k lodyze přisedlé. Listy k sušení sklízíme v době květu, protože v této době obsahují nejvíce silic. Listy sušíme na suchém, tmavém stanovišti. I po usušení si listy zachovávají výrazné aroma a chuť. Květy se objevují v létě a jsou světle modré.

V našich klimatických podmínkách rostlina vymrzá, proto je nutné ji pěstovat v květináči, který na zimu přemisťujeme do chladné místnosti bez mrazu. Zimní stanoviště by mělo být chladné avšak bez mrazu a světlé. Zaléváme mírně. Rostlina by přes zimu nikdy neměla zcela vyschnout a neměla by být přemokřena. Od jara můžeme rostlinu i s květináčem přemístit do zahrady nebo ji i s květináčem zakopat do záhonu.

V lidovém léčitelství se používal a stále využívá do mastí nebo lihových extraktů na tlumení revmatických potíží. Rozmarýnový nálev má dobré účinky pri čištění nečisté pleti. Říká se, že povbuzuje chuť k jídlu a činnost srdce.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: Albiflorus - odrůda s bílými květy;
Majorcan Pink - tvoří růžové květy;
Goriza - tvoří větší listy a keřík okolo 1 m.
Golden Rain - tvoří panašované listy
Původ: Středomoří
Druh: bylinka
Typ listu: vonné, roztřepené či vícetvaré
Barva listu: zelené
Barva květu: fialová
Kvete: Kvete od srpna do září.
Jedovatost: Ve větších dávkách může být rostlina jedovatá. V době těhotenství se nadměrná konzumace nedoporučuje.
Výška: 80 - 100 cm
Vůně: Listy výrazně voní po kafru a jehličí.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování. V zimě je třeba zachovat období klidu.
Tvarování / řez: Rostlina se velmi dobře tvaruje. Je možné ji použít jako bonsaj.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: středně
Doba květů: srpen, září

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Pro pěstování je vhodné slunné stanoviště.
Teplota: Teplotní minimum v zimě je 5 st. C.
Voda: V období vegetace pravidelně zaléváme. V zimě zaléváme minimálně.
Množení: V létě možno množit řízkováním, na jaře je možné vysadit do nádob semena. Snadší je však koupit již sazenici.
Přesazování: Přesazujeme dle potřeby.
Sadba: Namnožení sazenice vysazujeme ven až v od druhé poloviny května.
Sušení: K sušení se používají listy.

Články na téma Rozmarýn


Svatební květiny našich prababiček a jiné svatební zvyky

Svatební květiny našich prababiček a jiné svatební zvyky

Když se vdávaly naše prababičky, po večerech se peklo cukroví, předem se připravily zabijačkové výrobky, podomácku švadlenky šily svatební šaty. Dnes již pro většinu lidí nepředstavitelné. A také svatební květiny byly o poznání jiné než dnes.

Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?

Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?

Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?