Čím tedy v grilu topit, aby byly grilované maso a zelenina co nejchutnější, nejlahodnější? Běžně rozšířené a prodávané grily na tuhá paliva jsou určené ke grilování na dřevěném uhlí a nebo dřevních briketách. Oba typy paliva zajišťují dobrou a nezaměnitelnou chuť grilovaných surovin. Lze však použít například i palivo (brikety) z lisovaných kokosových slupek, které dodá potravinám zajímavou kokosovou příchuť. Velmi výhřevné jsou pak brikety z lisované rašeliny, naopak velice levné, ale nevalné kvality brikety z lisovaného papíru. Určitě platí, že kvalita paliva přímo ovlivňuje chuť grilovaných potravin. Běžně známé dřevěné uhlí vychází v testech nejlépe, oproti němu dřevěné brikety hoří čistě a zůstává po nich méně popela, což je ovšem právě při grilování masa na škodu. Optimální velikost dřevěných uhlíků je přitom od dvou do osmi centimetrů. Zmíněné kokosové brikety pak zajišťují nejen zajímavou a příjemnou chuť a vůní potravin, ale také velmi dlouho hoří, žár jsou schopné vydávat až 4 hodiny. Při grilování proto již nemusíme přikládat. Prodávají se též pelety ze sušených pilin a taktéž jde o kvalitní palivo, nesmí ale samozřejmě obsahovat žádnou chemii. Brikety z rašeliny pak mají též dlouhou dobu hoření a jsou vysoce výhřevné. Důležité je také dobré rozhoření paliva. Za tímto účelem se prodávají různé podpalovače, ovšem pokud si pomůžeme třískami a polínky například ze suchého smrkového dřeva, určitě neprohloupíme. Stinnou stránkou podpalovačů je obvykle nepříjemný zápach, který zcela zmizí až nějakou dobu po úplném vyhoření podpalovače, do té doby nesmíme začít grilovat. Oproti tomu je suché, kvalitní dřevo zcela bez jakýchkoli problémů.Z podpalovačů se prodávají různé typy, například tuhý podpalovač se škrtátkem. Běžně známé je klasické PEPO, které se prodává v tuhé (nalámeme si) i kapalné podobě. Žáru lépe dosáhneme rozdmýcháním a právě za tímto účelem je vhodné použít jakýkoli měch. Vlastně je to pak tak trochu jako u kováře, ale určitě je to praktičtější než zatěžovat své plíce a slzet z dýmu. Nabídka různých praktických pomůcek pro grilování je opravdu široká, například ryby se nám díky nim nerozpadnou, potraviny můžeme snadno obracet a nepadají nám do ohniště apod. Využít můžeme různé špízové jehlice, jehly rožně a grilovací motorky, pírka na potírání masa, dodatečné rošty, kleště a nůžky a samozřejmě nože. Obzvláště grilovací náčiní je při grilování téměř nezbytné. Malé přenosné grily jsou základní výbavou pro domácí barbecue, snadno je vyneseme ven a zase uklidíme, navíc je snadno naložíme do kufru auta a převezeme na chatu, chalupu, ale i do přírody. Pro začátek stačí malý přenosný gril opravdu každému. Obvykle mívají tyto grily kulovitý tvar a nožičky, v jejich spodní části je rošt pro spalování paliva a popelník, ovšem palivo je u mnohých páleno pouze na dně grilu. Velmi praktický je popelník s dvířky a regulovatelným přívodem vzduchu. Držadla pro přenášení jsou umístěna na bocích grilů a na korpus se nasazuje kruhový litinový a nebo nerezový grilovací rošt. Ten lze navíc obvykle nastavit do tří různých výšek.O několik tříd jsou lépe vybavené grily opatřené poklopem a případně třeba i kolečky. Poklop zajišťuje, že nám teplota při grilování nekolísá, pokrmy se proto grilují stejnoměrně. Pro grilování na balkónech a lodžiích je však vůči sousedům mnohem ohleduplnější zakoupit si gril plynový a nebo elektrický. Ten elektrický navíc můžeme používat bez problémů i v bytě.Pokud si pak již projdete začátečnickou praxi s malým grilem, není nic jednoduššího, než zakoupit či si postavit opravdu pořádný gril a stát se doslova grilovacím mágem. Tak s chutí do toho.