Interiér netvoří jen nábytek či podlahová krytina, i barva je důležitým prvkem pro vzhled vašeho interiéru. Barvy v bytě či v domě ovlivňují naší psychiku stejně jako počasí a slunce. Měli bychom tedy jejich výběru věnovat zvláštní pozornost a rovněž znát několik základních pravidel. Správně zvolené barvy a jejich kombinace dokáží nahradit nedostatek slunce v místnosti, povzbudit chuť k jídlu či k pracovnímu výkonu. Pomocí barev můžeme také opticky změnit velikost jednotlivých místností. A pokud využijete jak barevných odstínů, tak dekoračních technik, změní se váš interiér k nepoznání. Jak tedy udělat z „nudného obýváku“ místnost s jasným charisma a stylem?

Radostná žlutá
Působí vesele a optimisticky. Dodává prostoru slunečný a veselý nádech, protepluje a prosvětluje interiér a opticky jej zvětšuje. Je povzbudivá a podněcuje k vyšším pracovním výkonům. Nejvhodnější je pro jídelny, kuchyně, pracovny, dětské pokoje a všude tam, kde je nutné prosvětlení – haly, předsíně a schodiště.

Dynamická červená
Přináší kontrast a dynamiku. Je velmi výrazná a její použití v interiéru je třeba pečlivě zvážit. Syté odstíny mohou vyvolávat úzkost až agresivitu. Je vhodná pro místnosti, kde se počítá se zábavou a čilým ruchem.

Vitální oranžová
Vyvolává v interiéru mocný dojem, protepluje a rozjasňuje tmavé místnosti. Posiluje vitalitu, dodává elán a chuť do života. Oranžovou použijte pro tmavé místnosti a také v jídelnách a všude tam, kde se bude odehrávat zábava.

Čistá bílá
Barva lehkosti a vzdušnosti. Nejlépe odráží světlo, dokáže opticky zvětšit daný prostor. Je to neutrální barva, kterou můžeme vhodně kombinovat s širokou škálou barev a jejich odstínů.
Foto COLOR TEAM
Foto COLOR TEAM
Umocňující zelená
Symbolizuje vyrovnanost a naději. Má ze všech barev nejširší škálu odstínů, které se dají v interiéru navzájem dobře kombinovat. Uvolňuje napětí a zvyšuje pozornost. Všeobecně se zelená hodí do ložnic nebo pracoven.

Harmonická modrá
Je barvou klidu a harmonie. Dodává místnostem elegantní a slavnostní ráz. Tuto barvu použijeme v místnostech, které mají působit dojmem čistoty, nebo kde se chceme soustředit. Jedná se zejména o koupelny, pracovny případně ložnice.

Pomocí barev můžeme také opticky změnit velikost místností – bílá barva prostor zvětší, tmavší barvy je naopak zmenší. Stejně jako tmavé barvy má zmenšovací efekt také strop nebo čelní zeď, které bývají tmavší než ostatní stěny v místnosti.


Obecně platí tři základní principy harmonie barev:
  • vyrovnaně působí kombinace barvy neutrální a barvy pestré (např. bílá-černá, modrá-žlutá);
  • vhodně ladí barvy navzájem doplňkové: žlutá-fialová, červená-zelená, modrá-oranžová;
  • příjemné je souznění dvou barev téhož tónu, avšak s různou sytostí;
Barvy vypadají jinak při umělém osvětlení než na denním světle. Při nákupu se proto pokuste vzorek barvy posoudit nejen při denním světle, ale také ve světelných podmínkách vašeho interiéru.

Čemu dáte přednost?
Nové dekorační techniky a materiály se většinou začaly aplikovat v luxusních komerčních prostorách, teprve odtud se začaly dostávat i do bytových interiérů. Pokud jde o cenu, není se čeho bát. Cena některých „dekorací“ může být překvapivě příznivá. V úvahu berte výsledný efekt – určitě pak nebudete své investice litovat.
Foto COLOR TEAM
Foto COLOR TEAM

Antické zeminy florentské
Jsou jedinečnou prestižní dekorací, která umožňuje vytvářet půvab známý z renesančních paláců italského umění. Představuje vrchol z hlediska ekologických požadavků na barvy a zároveň splňuje i přesné požadavky na stavebně fyzikální vlastnosti. Charakteristická pro tyto barvy je rychlost a snadnost při aplikaci a jejich trvanlivost.

Benátský štuk
Technika hladkého a vysoce lesklého štuku byla vyvinuta ve starověkém Římě. Je to směs vápence a prachu z rozdrceného mramoru, která ztvrdne tak, že je velmi trvanlivá a odolná i vůči vodě a plísním. Benátský štuk lze provést prakticky v jakémkoliv barevném odstínu. Po určitých úpravách se dá aplikovat na různé druhy podkladů od betonu přes kov a dřevo až k PVC. Umělý mramor je vedle nesporné exkluzivity také velice praktický – na hladkém povrchu se nedrží prach a údržba je proto minimální.

Tapety v zapomnění?
Dnes se využívají poměrně často, přestože to vypadalo, že do módy se už nikdy nevrátí. Moderní tapety mají, na rozdíl od svých jednovrstvých papírových předchůdkyň, hned několik výhod. Zdvojením vrstvy se zkvalitnily jejich užitné vlastnosti a hlavně se změnil jejich vzhled. Zvýšila se jejich tvarová stálost a při lepení se nesrážejí. Jsou dostatečně prodyšné, výborně tlumí hluk a dokáží překrýt i drobné trhliny na stěně. Dříve se tento způsob zdobení stěn používal především pro cenovou dostupnost, dnes láká jejich originalita.

Rozhodli jste se pro změnu? Víte, jak na to? Možná stále považujete malování za malou domácí katastrofu, kdy se musí vše vyklidit a žít několik dnů na staveništi. Toto naštěstí už dávno neplatí a profesionální firma COLOR TEAM převezme tyto starosti na svá bedra. Díky zkušenostem, potřebnému vybavení a odbornému personálu zvládne vše kvalitně a hlavně rychle. Využijte i služeb bezplatného poradenství jejích bytových architektů.
Foto COLOR TEAM
Foto COLOR TEAM