Proč si pořídit bazén

Bazén si většinou pořizujeme proto, že nám nabízí ideální způsob relaxace a odpočinku. Ve vlastním bazénu si můžeme užívat komfortní koupání se svými blízkými v soukromí vlastní zahrady. Kvalitu vody si určujeme sami. Bazén může být i krásným estetickým doplňkem zahrady. Kvalitní bazén na zahradě také může zvýšit hodnotu nemovitosti. V neposlední řadě je dnes moderním doplňkem zahrad.

Další vodní prvky na zahradě

Mezi další oblíbené vodní prvky na zahradě patří zahradní jezírka. Jezírka mohou mít nejrůznější tvar i velikost. Na malých zahradách jsou populární malá plastová jezírka, doplněná menšími vodními rostlinami. Na větších zahradách je možné založit velké zahradní jezírko. Pro založení jezírka je nejvhodnější slunné místo bez větších stromů, které by mohly svými kořeny jezírko narušovat a znečisťovat spadaným listím. Tvar jezírka by měl korespondovat se stylem zahrady a pro doplnění by měly být vybrány rostliny vlhkomilné a bažinaté, přímo do vnitřku se používají rostliny vodní. 
Koupací jezírka slouží k relaxaci i ozdobě zahrady po celý rok. V koupacím se pro udržení jeho čistoty nepoužívá neekologická chemie, ale například speciální rostliny, které na sebe vážou nečistoty. Minimální plocha koupacího jezírka by měla být 30 m2 a hloubka alespoň 2 m, aby se v něm dalo pohodlně koupat a zbylo místo i na rostliny. 
Pro svažité zahrady je vhodným vodním prvkem kaskáda či zahradní potůček. Přírodní potůček má již své koryto vybudované, ale můžeme jeho tok přesměrovat. Pro umělý potůček je nutné vybudovat koryto tak, aby jeho tok vypadal co nejpřirozeněji. Důležitá je také úprava jeho břehů, aby nedocházelo k vymílání břehů a zbytečnému kalení vody. Pro umělý koloběh vody se využívá tepelné čerpadlo. Vhodná šířka koryta potůčku je 30 až 100 cm a hloubka okolo 50 cm i s podkladovou vrstvou.

Nafukovací nadzemní bazény

Nafukovací nadzemní bazény jsou vhodné například pro rodiny s dětmi nebo pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké je to mít svůj vlastní bazén. Pro jejich instalaci je nutné stejně jako u ostatních typů vybrat správní umístění, rovný a upravený podklad. Bazén pak stačí nafouknout a postupně přilévat vodu. Nafukovací bazény jsou levnou variantou s jednoduchou instalací. Bazén je možné snadno přemístit, na zimu vyfouknout a zabalit.

Fóliové nadzemní bazény

Fóliové nadzemní bazény jsou tvořeny plechovou konstrukcí s antikorozní úpravou, která je vyplněna plastovým bedněním. Tento typ bazénů je k dostání v kruhovém či oválném provedení s hloubkou do 1,3 m. Průměr bazénů se u kruhových tvarů pohybuje mezi 3,6 až 6,4 m, u oválných tvarů 5,5 až 9,1 m. Tyto bazény jsou odolnější než bazény nafukovací, jsou však náchylné na mechanické poškození a problematičtější na případné zastřešení. Při případném poškození lze vyměnit celou PVC vložku bednění.

Bazény zapuštěné, vyrobené z homogenních kopolymerů

Samonosné bazény jsou vyráběny speciální technologií extruderovým horkovzdušným svařováním, čímž se dosáhne maximální pevnosti spojů. Materiálem pro výrobu skeletu se využívají z hladkého světlemodrého homogenního kopolymeru. Tento materiál je mrazuvzdorný, s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi a je zdravotně nezávadný. Je certifikovaný i pro pitnou vodu, je stálobarevný, odolný vůči UV záření a s minimální životností 50 let. Výztuže a žebrování jsou vyráběny z materiálu o síle 15 mm, který zaručuje jejich stálý a pevný tvar. Tvárnost tohoto materiálu zaručuje rozmanitost tvarů bazénů podle přání zákazníka.

Betonové bazény

Betonové bazény mají téměř neomezenou životnost. Konstruují se přímo na předem daném místě a majitel si sám určí jeho tvar, hloubku a sklon dna. Materiálem je vodostavební beton, který se lije do bednění s ocelovou výztuží. Materiál by měl být kvalitní a odolný proti mrazu, pohybům terénu a prosáknutí. Povrchovou úpravou betonu může být fólie nebo speciální bazénová keramika, která má nízký stupeň nasákavosti.