Ještě donedávna byl beton nejrozšířenějším stavebním materiálem na zpevnění chodníků a přístupových cest. Potom přišel „boom“ zámkové dlažby – tedy opět beton. Přestože se dnes do popředí dostávají i jiné materiály, betonová dlažba se stále využívá v hojné míře. Proč tomu tak je? Beton láká svou pevností, stálostí, přesností tvarů, ale i barevností.
Současný trh nabízí bohatou nabídku betonových výrobků.

Betonové dlaždice v podstatě vznikly jako levnější varianta a náhrada kamenných dlažebních kostek. Hodí se na dláždění chodníků a jiných zakřivených ploch. Betonová dlažba se dnes vyrábí i s nerovnými okraji, a tak celkem věrně napodobuje staré kamenné kostky.

Speciální druh betonové dlažby představuje zámková dlažba, která byla původně určená na dláždění zátěžových ploch, cest a veřejných chodníků. Díky své univerzálnosti se rozšířila i na pozemky rodinných domů - na dlážděné vstupy garáží,a dokonce i na dlažbu zahradních chodníků a teras.

Osobitým druhem zámkové dlažby je zatravňovací dlažba. Používá se na vydláždění příjezdové cesty anebo parkovacích míst, zkrátka tam, kde potřebujete zpevnit větší plochu a zároveň chcete zachovat její zelenou tvář.Na dláždění ploch, po kterých se bude chodit, ji zásadně nepoužívejte, protože se po ní obtížně chodí .

Jednou z dalších variant betonových dlažebních prvků jsou desky z vymývaného betonu. V současnosti trh nabízí i desky z betonu s příměsí žuly nebo dolomitu s jemně vymytou anebo obroušenou nášlapnou plochou. Desky s povrchovou úpravou připomínající strukturu kamene jsou dnes už téměř dokonalé. Navíc kombinací betonových desek s kamenem je možné dosáhnout velmi působivého výsledku. Zmíněné betonové desky jsou určené především na dláždění teras.
Foto HB BETON - beton, betonové rošty, zámková dlažba
Foto HB BETON - beton, betonové rošty, zámková dlažba
Betonovou dlažbu můžeme využít téměř všude. Plochy zpevněné betonovou dlažbou jsou odolné proti velké zátěži, neznehodnocují se tak jako při méně odolných materiálech, při dlouhém používání se charakter dlažby nemění a navíc, pokud se některé části v případě zámkové dlažby přece jen poškodí, jejich výměna je jednoduchá, protože se nemusí vyměňovat jako celek.

Tvarová a barevná rozmanitost betonové dlažby je skutečnou devizou tohoto materiálu. Nejen, že umožňuje přizpůsobit chodníky, terasy, oddychové zóny či parkoviště samotné architektuře stavby, ale při navrhování jednotlivých zón se můžeme doslova „vyřádit“. Navíc dnes není nemožný ani optický klam položené dlažby. Ta totiž v příznivé konstelaci geometrických tvarů může působit i trojrozměrně.

Samotný beton může pomocí speciálních technologií získat patinu, která je žádaná například v historických objektech. Další možností je vymývání, přičemž betonová dlažba získává na povrchu příjemný vzhled a přírodní materiály, ze kterých se skládá, se ukážou v plné kráse. Možností je skutečně mnoho, je proto dobré, když máme svou představu a když ji dokážeme nějakým způsobem ztvárnit. Chybět by neměla ani naše konzultace s odborníky o vhodných tvarech, barvách a způsobu uložení. Kreativitě se meze nekladou a přidaná hodnota v podobě poutavé a estetické dlažby z betonu je jen a jen plusem pro okolí našeho domu.

Na závěr ještě jedna dobrá rada: Odhoďte předsudky a mýty provázející estetické a užitkové vlastnosti betonu. Je to stále moderní materiál, který se vyplatí využít nejen dnes, ale i v budoucnosti.
Foto HB BETON - beton, betonové rošty, zámková dlažba
Foto HB BETON - beton, betonové rošty, zámková dlažba
HB BETON - beton, betonové rošty, zámková dlažba Poslat poptávku