Montáž plastových oken a terasových dveří ve Strachotíně Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Na nová okna navíc  můžete získat od státu dotaci. Když společně s výměnou oken zateplíte i střechu nebo fasádu, můžete o příspěvek žádat v dotačním programu Nová zelená úsporám. Nově je spuštěn i program Nová zelená úsporám Light, který je zaměřen na podporu lidí v důchodovém věku a lidi pobírající příspěvek na bydlení. Ten navíc kromě výměny oken nevyžaduje realizaci žádných dalších opatření (zateplení). Na výměnu oken lze v rámci NZU Light získat až 150 tisíc korun a není vyžadována žádná spoluúčast.

Jaká okna vybrat?

Na výběr máte ze tří materiálů: plast, dřevo a hliník. Z hlediska poměru cena/výkon jednoznačně vedou plastová okna. Vycházejí nejlevněji, velmi dobře zvukově i tepelně izolují a díky velkému výběru fólií jsou k dispozici v desítkách dekorů. Velkou předností také je, že na rozdíl od dřevěných oken vyžadují minimální údržbu a nevadí jim vlhké prostředí. 

Aktuálně je na trhu velké množství plastových profilových systémů. Je tedy jasné, že může být problematické se v nabídce zorientovat. Vždy doporučujeme se podívat především na tyto parametry: 

  • Stavební hloubku – optimální stavební hloubka je 80 mm a více. 
  • Počet komor – profil by měl mít alespoň 5 komor. 
  • Typ zasklení – pro získání dotace je nutné a obecně výhodnější trojsklo.
  • Počet těsnění – tři těsnění izolují lépe než dvě. 
  • Celkový prostup tepla oknem (Uw) – značí, jak okno izoluje přes sklo i rám. Čím nižší číslo, tím lépe.
  • Kování – spolehlivými značkami jsou Roto, Maco, Winkhaus. 
  • Barvu a rozměry – protože ty souvisí s tepelnou roztažností. Platí, že čím je okno větší a rám tmavší, tím větší je i tepelná roztažnost okenního profilu a vlivem dilatace může dojít ke snížení komfortu obsluhy. Proto je u velkých skleněných ploch a terasových portálů, které plánujete v tmavé barvě, vhodné plastový profil nahradit za hliníkový. 

Tipy na konkrétní profily

Pro rekonstrukce doporučujeme šestikomorový profil PREMIUM smart, který má stavební hloubku 80 mm a je standardně osazen trojsklem a třemi těsněními. Celková tepelná propustnost Uw až 0,75 W/m?K. 

Pro novostavby je nejlepším řešením sedmikomorový profil VEKA Softline 82. Svými parametry, Uw až 0,74 W/m?K, je ideální pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu. Má stavební hloubku 82 mm a je standardně osazen trojsklem a třemi těsněními. Veka Softline 82 je extrudována ve třídě A, tedy v nejvyšší kvalitativní třídě plastových profilů

Řez profilem Premium Smart antracit
Řez profilem Premium Smart antracit
Řez profilem Veka Softline 82
Řez profilem Veka Softline 82

Izolační dvojskla, nebo trojskla?

Izolační skla vznikají slepením 2 až 4 skleněných tabulí. Mezi jednotlivá skla jsou vloženy distanční rámečky (ideální je teplý plastový, který omezuje rosení) a volný prostor mezi nimi je vyplněn plynem s nízkou tepelnou vodivostí (nejčastěji argonem). Typ meziskelního rámečku a celková tloušťka skla pak určují hodnotu Ug (součinitel prostupu tepla zasklením). Čím nižší Ug je, tím lépe, respektive čím je izolační sklo tlustší a čím je větší šířka meziskelních rámečků, tím je prostup tepla menší. Pouze při větší stavební hloubce (nejlépe 80 mm a více) však získáte dostatečný prostor pro kvalitní izolační trojskla.

Izolační dvojskla jsou levnější a lehčí, což znamená menší zátěž na kování a okno zpravidla není třeba seřizovat tak často. Oproti izolačním trojsklům však mají horší zvukově a tepelně izolační vlastnosti. Hodí se především do nezateplených budov a budov, které jsou využívané převážně v létě (rekreační objekty). Oproti starým oknům však i izolační dvojskla přinesou značné úspory za vytápění (Uw=1,1 W/m?K oproti Uw=3 W/m?K a více u starých oken).

Izolační trojskla mají lepší zvukově a tepelně izolační vlastnosti, jsou těžší a dražší (u lepších profilů je trojsklo již standardem). Okna velkých rozměrů, u kterých se počítá, že se budou častěji otvírat, je vhodné mít otvíravé plochy rozdělené na více křídel, kování se pak méně namáhá. Izolační trojskla jsou nezbytná jako součást zateplení budovy a u novostaveb. Navíc jsou podporována dotačními programy. 

Průřez izolačním dvojsklem
Průřez izolačním dvojsklem
Průřez izolačním trojsklem
Průřez izolačním trojsklem

Jak má být okno správně namontováno?

Určitě už jste slyšeli, že i sebelepší okno může špatně izolovat, když je špatně namontováno. Ano, montáž je klíčová. Přesný postup najdete v těchto standardech, ale v krátkosti jde montáž popsat takto: 

  • Nejprve řemeslníci umístí okno do připraveného stavebního otvoru, pomocí vodováhy a klínů ho vyrovnají do správné polohy a poté do otvoru upevní kotvami nebo šrouby (umístění a vzdálenost kotvících bodů řeší ČSN 746077). 
  • Následně prostor mezi zdivem a rámem vyplní izolační pěnou, pro nejlepší ošetření připojovací spáry je podle normy doporučována instalace vnitřních a vnějších parotěsných a paropropustných pásek, respektive systému parozábran.
  • Nakonec je na řadě zednické zapravení, výmalba a oddělání ochranných pásek z rámů.
Montáž PVC oken do garáže v Blansku, vyrovnání okenního rámu do vodováhy
Montáž PVC oken do garáže v Blansku, vyrovnání okenního rámu do vodováhy

Ušetřete za energie a zároveň zvyšte hodnotu nemovitosti

V době inflace peníze neustále ztrácí hodnotu, z úspor inflace ubírá každý den nemalý díl. Má proto smysl investovat do hodnoty trvalejšího charakteru. Novými okny nejen uspoříte za energie (vytápění i chlazení v létě ve výši až 40 % nákladů) a zlepšíte obytný komfort, ale také zvýšíte hodnotu samotné nemovitosti. A to se za inflace počítá. 

Měnit okna  lze přitom celoročně, jen v zimě je třeba použít zimní montážní pěnu a nemusí být možné realizovat vnější zednické práce. Není nač čekat. Kromě oken platí to samé pro balkonové, vchodové a terasové dveře. Obzvláště když tvoří větší plochu dveří prosklení.

Nezávaznou kalkulaci zdarma na nová okna a další typy výplní stavebních otvorů vám rádi vyhotoví pracovníci společnosti Oknostyl, která má pobočky po celém Česku. Postarají se o zakázku kompletně včetně demontáže a ekologické likividace starých otvorových výplní. 

Showroom v Kuřimi
Showroom v Kuřimi
OKNOSTYL group s.r.o. Poslat poptávku