Chcete ušetřit? Využijte dešťovou vodu! Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Máme rovnou dva hlavní důvody, proč šetřit s dešťovou vodou a pokud nemáme kopanou studnu na užitkovou vodu, kam bychom mohli „dešťovku“ svádět, proč si pořídit zásobník na dešťovou vodu. Prvním důvodem je úspora a to nejen drahocenné tekutiny, ale i peněz a tím druhým je snaha o co nejefektivnější řešení likvidace dešťové vody na pozemku.

Úspory díky dešťové vodě

K využívání dešťové vody (ale i odpadní, pročištěné v domovní ČOV) nás motivují ceny vodného a stočného, ovšem i ekologické myšlení, láska k přírodě a uvědomění si skutečné hodnoty nejcennější tekutiny na světě – vody. Dešťovou vodu přitom můžeme využít k zalévání zahrady, splachování toalet a také praní prádla a dalším činnostem. Navíc tak můžeme snížit spotřebu vody pitné až o 50%.

Likvidace dešťové vody

Co se týká druhého důvodu – likvidace dešťové vody, ten nastane v případě, že správce kanalizace nám prostě nepovolí vypouštět dešťovou vodu do veřejné kanalizace, pokud ta nemá v konkrétní lokalitě dostatečnou kapacitu. V takovém případě nám Stavební úřad stanoví likvidaci dešťové vody jako jednu z podmínek výstavby na pozemku. Nesmíme též zapomenout, že s masivnější výstavbou okolo měst zároveň přibývá střech a zpevněných ploch, čímž klesá podíl ploch, na kterých by se mohla dešťová voda přirozeně vsakovat do terénu a stát se součástí přirozeného koloběhu vody v lokalitě. Proto též klesá hladina podzemních vod a naopak roste ze strany úřadů tlak na co nejšetrnější způsob likvidace dešťových vod.
Nádrž DELFIN RAIN, objem 4000 l
Nádrž DELFIN RAIN, objem 4000 l

V podzemních nádržích se voda nekazí

A pokud již chceme a nebo musíme schraňovat dešťovou vodu na svém pozemku, určitě nebudeme chtít, aby se nám rychle kazila. A právě proto se ukázaly nejvhodnějším řešením nádrže podzemní – voda v nich zachycená nám nabídne mnohem širší využití, jelikož je v těchto nádržích ve tmě a má nízkou teplotu (analogie kopané studny, kterou shora zakrýváme). Proto se voda v podzemních nádržích nekazí a nemnoží se v ní bakterie a řasy, respektive množí, ale velmi pomalu. V podzemních nádržích zachycenou dešťovou vodu využijeme nejen k zalévání zahrady, ale i ke splachování toalety a praní prádla (dešťová voda je pro praní prádla ideální – je měkká a dobře se v ní proto rozpouští prací prostředky a špína se lépe uvolňuje při jejich menší spotřebě). Pokud je navíc dešťová voda čerstvá, pomůže i při úklidech v domácnosti, mytí automobilu, zalévání pokojových rostlin (opět je pro ně vhodnější stejně jako pro ty zahradní než voda z vodovodního řádu) atp.

Kapacita (objem) nádrže

Při pořizování podzemní nádrže je třeba dobře zvolit její kapacitu. Velikost (objem) samotné sběrné nádoby je dobré odvodit od úhrnu srážek v nejdeštivějším měsíci v dané lokalitě a od plochy střech (a nebo pozemku), odkud chcete vodu sbírat. K výpočtu je též dobré přidat předpokládanou spotřebu dešťové vody podle počtu osob v domácnosti.
Nádrž DELFIN RAIN, objem 4000 l
Nádrž DELFIN RAIN, objem 4000 l

Nádrž pro využití dešťové vody DELFIN RAIN

Jedním z kompletních řešení pro zachytávání a zpětné využití dešťové vody jsou nádrže DELFIN RAIN. Tyto nádrže jsou vyráběné z polyethylenu s vysokou hustotou (HDPE) metodou rotačního tváření. Jsou díky tomu bezešvé a tedy 100% těsné, samonosné a snadno se očišťují. Na tyto nádrže je poskytována záruka 10 let!

Výbavou nádrží DELFIN RAIN je systém dvojité filtrace, díky které do nádrže vstupuje čistá dešťová voda bez hrubých nečistot. Tím nám odpadá časté čištění nádrže, jednoduše není co čistit. Voda je do nádrže sváděna z okapů potrubím na hrubý vstupní filtr, který je umístěn před nádrží a poté prochází přes tlustou filtrační tkaninu. 

Vtok dešťové vody je umístěn u dna, díky čemuž dochází k prostoupení kyslíku již zachycenou vodou. To zajistí, že voda zůstane v nádrži déle čerstvá, bez zápachu. Sice nejde v tomto případě o výbavu, ale o velice chytré řešení.

Nádrže jsou též vybaveny klasickým ponorným čerpadlem, jehož vývod je zakončen rozdvojenou zahradní rychlospojkou. Voda se z nádrže čerpá buď zmíněným ponorným čerpadlem umístěným přímo v nádrži, nebo sacím potrubím do automatické tlakové stanice (ta může být třeba ve sklepě). Při nedostatku vody v nádrži pak bude voda na splachování (resp. domovní využití) přivedena z vodovodního řádu, nebo studny.

Jak budete vodu využívat - to je pouze na vás, doporučeno je však toto nejčastější využití:
  • Na jeden konec umístíte zahradní hadici, kterou lze celou smotat do odděleného prostoru nádrže a ochránit ji tak před vnějšími vlivy. Tímto vývodem můžete též umýt auto a podobně.
  • Druhý konec využijete pro vývod do domu, čili pro potřeby splachování wc, praní prádla, úklid a jiné.
Nádrže DELFIN RAIN jsou nabízené o objemu 4000 litrů a mají rozměry: L 2,35 m, H 1,62 m a I 1,70 m.
Hrubý filtr nástavby se sítem 8 mm
Hrubý filtr nástavby se sítem 8 mm
Filtrační koš s tlustou filtrační tkaninou
Filtrační koš s tlustou filtrační tkaninou
Nádrž DELFIN RAIN, schéma instalace
Nádrž DELFIN RAIN, schéma instalace

Montážní instrukce

Nádrž je doporučeno ukládat do výkopu nejméně ve dvou osobách, u větších typů nádrží pomocí úvazků pro zajištění pozvolného spouštění do výkopu. Základová vrstva zeminy nesmí být rozbahněná a pokud je ve výkopu voda, je ji třeba odčerpat. Hladina podzemní vody je pro tuto nádrž uvažována trvale pod základovou vrstvou.

Nádrž je třeba zasypávat po vrstvách cca 0,3 m, a to nesoudržnou a nebo málo soudržnou zeminou bez kameniva většího jak 35 mm. Každá vrstva se hutní 85% pgs ruční pěchovačkou. Při každém obsypání je do nádrže třeba nalít vodu tak, aby byla alespoň 200 mm nad zásypem. Po zhutnění vrstvy se voda dolije a nasype se další vrstva. Při instalaci je nakonec třeba zajistit odtok přebytečné vody z nádrže buď do dešťové kanalizace, nebo odtokového příkopu, či vsakovací jímky.

Pro novostavby i starší domy

Určitě je ideální rozhodnout se pro nádrž na dešťovou vodu ještě před výstavbou, jelikož je třeba zajistit speciální rozvod vody k pračce a záchodu, případně do sklepa atd. Ovšem běžně se tyto nádrže usazují na pozemky u starších domů, pouze je to o něco pracnější. V tomto případě ale doporučujeme naplánovat zároveň i další stavební úpravy, abyste neměli v domě a na pozemku nepořádek vícekrát za sebou.