Prodloužené a zasklené balkóny (Zdroj: 7points) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Otevřít si lahev dobrého vína, pohodlně se usadit a se sklenkou v ruce si vychutnat západ slunce přímo na svém balkonu. Komu by se to nelíbilo. Stačí jen dostatečně prostorný balkon. Ne každý ho ale má. Naštěstí existuje řešení – prodloužení balkonu.

Díky prodloužení vytvoříte ze svého balkonu například příjemnou zimní zahradu. A stačí k tomu jen pár věcí. Kromě samotného rozšíření je to:

  • kvalitní zábradlí
  • zasklení
  • a zastínění

Prodloužení balkonu vám přidá metry navíc

Abyste se na balkoně cítili dobře, musí být na něm hlavně dost prostoru. Pokud vám ale chybí, neznamená to, že se musíte s představou zimní zahrady rozloučit. Stačí využít možnosti rozšíření balkonu. Získáte tak několik desítek centimetrů navíc.

Rozšíření balkonu a lodžie přitom není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejefektivnější je využití montovaného systému, u kterého nepotřebujete vytvořit kompletní balkonovou konstrukci. Díky tomu téměř nezatěžuje statiku domu.

Další prostor přidá zábradlí

Díky předsazenému zábradlí se užitná plocha zvětší ještě víc. A to zhruba o tolik, kolik vám ubralo zateplení.

Kromě toho získá váš balkon moderní vzhled a zároveň na zábradlí snadno namontujete zasklení.

Přidat můžete i takzvaná průhledítka. Tedy pás čirého bezpečnostního skla, který je pod madlem a navazuje na mléčné sklo ve spodní části zábradlí.

Základem nových balkonů a lodžií je pevné a bezpečné zábradlí. (Zdroj: 7points)
Základem nových balkonů a lodžií je pevné a bezpečné zábradlí. (Zdroj: 7points)

Díky zasklení využijete balkon celoročně

K zábradlí můžete přidat i zasklení celého balkonu nebo lodžie. Získáte tak spolehlivou ochranu před zimou, hlukem a prachem zvenčí.

Ideální je bezrámové zasklení, se kterým nic neruší váš výhled.

Velkou výhodou zasklení je, že za teplých letních večerů panely prostě posunete a získáte otevřený balkon nebo lodžii. Můžete si tak užít večer na čerstvém vzduchu, kdykoliv chcete.

Stejně jednoduše panely také zavřete, když se venku ochladí. Vytvoříte si tak dokonalou zimní zahradu.

V létě zasklení jednoduše odsunete, v zimě vám balkon poslouží jako zimní zahrada. (Zdroj: 7points)
V létě zasklení jednoduše odsunete, v zimě vám balkon poslouží jako zimní zahrada. (Zdroj: 7points)

Při parných dnech pomůže zastínění

Aby se vám v parných letních dnech z balkonu nebo lodžie nestala finská sauna, pořiďte si zastínění. Na výběr máte 2 základní typy:

  • venkovní
  • a vnitřní

U venkovního zastínění si vyberete mezi žaluziemi a screenovými roletami.

První varianta vám umožní zejména plynule regulovat oslunění. Jednoduše naklopíte lamely, jak potřebujete.

Screenové rolety mají zase výhodu v tom, že jsou tvořené jemně síťovanou tkaninou, která odráží 90 % tepelné energie. Díky jemnému síťování navíc vidíte ven, ale zvenčí k vám vidět není. Máte tak dokonalé soukromí.

Pokud si vyberete vnitřní zastínění, můžete zase využít vertikální látková žaluzie, které nabízí řadu barev a materiálů. A snadno se tak přizpůsobí vašemu bytu.

Vyberte si z řady barev a materiálů vnitřního zastínění. (Zdroj: 7points)
Vyberte si z řady barev a materiálů vnitřního zastínění. (Zdroj: 7points)

Vyhledejte pomoc s plány i financováním

I když se prodloužení balkonu nebo lodžie může zdát jako složitá záležitost, vše se dá zvládnout poměrně jednoduše. Stačí si vybrat dodavatele, který za vás vyřídí potřebnou administrativu i stavební povolení

Výhodou jsou společnosti, které umí zpracovat 3D model plánovaného prodloužení. Ještě před výstavbou tedy vidíte, jak se váš balkon změní.

Kvalitní dodavatelé vám dokážou pomoct i s financováním. A je jedno, jestli přestavbu balkonu vyřizujete jako SVJ nebo bytové družstvo.

Nemáte balkon? Nechte si ho přistavět

Zimní zahradu si můžete vytvořit, i když žádný balkon nemáte. Můžete si ho nechat jednoduše přistavět. Díky tomu získáte prostor navíc a zvýšíte cenu svého bytu.

Například moravská společnost 7points nabízí přístavbu betonových i ocelových lodžií. Zatímco první varianta se hodí zejména k panelovým domům, druhá možnost se dokáže přizpůsobit prakticky jakékoliv stavbě.

Splnit si sen o dokonalém balkonu tak nemusí být nic složitého. Stačí jen najít dobrého partnera, který vám s tím pomůže.

Pak už si jen budete užívat pohodlí, které úpravou balkonu nebo lodžie získáte.