Cihla může být i z betonu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Betonový stavební systém KB-BLOK se skládá z uceleného souboru tvarovek pro obvodové zdění, střešní krytinu, venkovní dlažbu, tvarovek pro výstavbu plotů, opěrných zdí a dále z mnoha speciálních prvků pro zahradu. Jedním ze základních prvků tohoto systému je betonová tvarovka (cihla) KB KLASIK.

Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Zdící betonová tvarovka KB KLASIK se před časem stala další možností klasického cihelného zdění. Je vyrobena ve formátu typické české cihly, a to v trojím provedení. První možností je plná hladká tvarovka KLASIK (může být i v provedení KLASIK grind - přírodním). Její rozměry jsou 290x140x65 mm a má hmotnost 5,95 kg. Dalším typem je hladká dutá tvarovka KLASIK DUTÝ se stejnými rozměry a o hmotnosti 4,1 kg. Stejné rozměry má i třetí typ KLASIK ANTIK, který je vyráběn stejně jako KLASIK i v provedení grind a má stejnou hmotnost jako KLASIK. Základní barevná provedení jsou: přírodní, cihlově červená, žlutá, okrová, hnědá a bílá. Výrobce nabízí další odstíny na zakázku.

Zdíme zásadně na cementovou maltu (vhodná je speciální zdící směs KB-BLOK systém), stejně jako klasické režné zdivo. Spárování se provádí průběžně při zdění.
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Vyvarujeme se tím nebezpečí znečištění pohledového povrchu tvarovek při dodatečném spárování. Nejlepších výsledků s materiály KB-BLOK systému dosahujeme zděním na spáru. Šířka spáry je 8 až 10 mm. Pro přesnou tloušťku malty použijeme zdící přípravky z ocelové kulatiny o průměru 10 mm. Při osazování tvarovky používáme gumovou či dřevěnou paličku.
Pokud potřebujeme půlené cihly, můžeme použít tvarovky KB-BLOK systému, které mají dělící drážku. Pro jiný rozměr je nejlépe tvarovky řezat či vrtat. Aby nedošlo k k zbytečnému znečištění pohledové strany tvarovky, musíme věnovat zvýšenou pozornost čistotě zdění.

KB KLASIK (všechny varianty) se velmi dobře uplatní na fasádní zdivo, zejména pro vícevrstevné obvodové pláště (tzv. sendviče). Dále lze cihlu využít na oplocení, sloupky, podezdívky, rozvodové skříně atd.

Pro výplň dutin betonových tvarovek je doporučen beton C 16/20 měkké konzistence. Vložený beton se hutní např. vpichy ocelovou tyčí. Nepoužívá se do všech dutin, pouze tam, kde je vytvořena výztuž konstrukce na základě projektové dokumentace a doporučení statika. Vzduch v dutinách slouží jako tepelná izolace. V chladnějších měsících je nutno dodržovat zdění a betonování výztuží při minimální teplotě +5 oC a minimální teplotě betonové směsi +7 oC.

Tvarovky KB KLASIK využívají stejně jako celý systém KB-BLOK vlastností betonu, zejména jeho vysoké pevnosti v tlaku a trvanlivosti povrchu. Lze je použít prakticky u všech typů staveb.
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
Foto: KB - BLOK systém
KB - BLOK systém, s.r.o. Poslat poptávku