Změkčovací filtr je ideální umístit v technické místnosti (Zdroj: aquina.cz) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Voda je jedním z nejdůležitějších médií, bez vody se neobejdeme, je základní životní potřebou, zohledňuje náš životní styl a je jedním z předpokladů života na planetě. Využití vody je zásadní v domácnostech i v sektoru oblasti občanské vybavenosti, kam spadá vše ostatní (restaurace, prádelny, kancelářské a výrobní provozy, nemocnice, obchody atd.). Co je třeba vědět, než se rozhodneme pro úpravu (změkčení) tvrdé vody právě ve své domácnosti?

Tvrdost vody je pouze sledovaným parametrem

Jako od každého média se pak od kvalitní vody očekávají určité parametry, vlastnosti. Ty nám ve velké míře garantují normativní požadavky pro kvalitu pitných vod v rámci hromadného zásobování pitnou vodou. Máme-li tento typ zdroje vody, pak nás aktuálně, pokud je tedy funkčně a technicky bezproblémový přivaděč vody, může trápit tvrdost vody. Tvrdost vody je parametr, který české normy označují pouze za sledovanou hodnotu a vodárenské provozy nejsou povinné tento parametr upravovat. Problém s tvrdostí vody se potom přináší na spotřebitele a záleží jen na lokalitě a zdroji vody, jak velkým problémem se tvrdost vody stane.

Vodní kámen na koupelnové baterii (Zdroj: Shutterstock)
Vodní kámen na koupelnové baterii (Zdroj: Shutterstock)

Tvrdost vody, obecně známá vlastnost, která škodí

Tvrdost vody je obecně známá vlastnost vody, která ve výsledku znamená, s jak velkými nánosy vodního kamene se budeme potýkat při spotřebě vody. Tvrdost vody se projevuje v podobě vodního kamene na sanitárním vybavení domácností jako jsou obklady, vodovodní baterie a sprchové kouty, negativně působí také na kuchyňské spotřebiče, je problémem pro automatické pračky a zásadní problém je pak při jejím ohřevu pro přípravu teplé vody. Při ohřevu totiž ionty vápníku a hořčíku tvořící tvrdost vody vypadávají v podobě vodního kamene a zanáší teplosměnné plochy ohřívačů a zásobníků teplé vody.

Tvrdost vody, problém, který se neprojeví ihned, ale pořádně se prodraží

Je třeba si uvědomit, že naprostá většina zařizovacích předmětů je konstruována pro určitý stupeň tvrdosti vody a tento parametr je dokonce na západ od nás normativně uzákoněn. Výrobci zařizovacích předmětů s tím počítají a dodržení limitu pro tvrdost vody je vyžadováno při kolaudačních řízeních. Nic z toho však u nás neplatí, proto funkčnost a životnost i kvalitních spotřebičů je v naší zemi výrazně limitována a s problémem tvrdé vody jsou spojené i vyšší servisní náklady. Nesmíme také zapomenout, že plastové rozvody vody nás od projevů vodního kamene neochrání. Je dokladováno mnoho případů, kdy u rozvodů vody v PPR materiálu došlo k zneprůchodnění vedení a vzniklý stav musel být řešen jeho výměnou. Tvrdost vody je proto dosti rozsáhlý problém, který se neprojeví ihned, ale postupem času v závislosti na místní tvrdosti vody, míře její úpravy ve vodárenském provozu a spotřebě.

Vodní kámen na bubnu pračky (Zdroj: Shutterstock)
Vodní kámen na bubnu pračky (Zdroj: Shutterstock)

Na 100% účinkují pouze filtry s katexovou náplní

Pokud se rozhodneme těmto problémům předejít, jaké domovní zařízení pro úpravu vody vybrat? Jediné 100% účinné řešení, které je navíc v souladu s normou na úpravu pitných vody, je instalace změkčovacího filtru na bázi ionto-výměny, kdy se k regeneraci používá sůl. Hovoří se též o filtru s katexovou náplní. Také se setkáváme s nabídkami na instalace například elektromagnetů. Pokud vám nebude vadit, že tento způsob úpravy není povolen Státním zdravotním ústavem pro úpravy pitných vod, vězte, že prodejce vědomě porušuje zákon. Navíc se budete muset smířit s velmi omezenou účinností zařízení, protože tvrdost vody v systému zůstává a negativních projevů s tvrdostí vody se rozhodně nezbavíte. Také bychom rádi varovali před aplikací osmotické vody. Tato voda není pitná a její užívání jednoznačně způsobí závažné zdravotní problémy. Je tedy vidět, že výběr způsobu úpravy vody je zásadním rozhodnutím. A to dokonce „životním“.

Vyvracíme zaběhlé mýty!

Pokud se rozhodujete pro změkčení vody změkčovacím filtrem s katexovou náplní, uveme vám nyní na pravou míru některé hlouposti, které se o této úpravě vody tradují. Voda po úpravě je „destilka“, není pitná. Ne to není pravda! Obsah iontů ve vodě je stále zachován, voda je i nadále pitná, a jak je uvedeno výše, tento postup je schválen zákonem a je používán i v potravinářském a nápojovém průmyslu.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Budu pít slanou vodu. Nesmysl! Sůl se pouze použije pro vypláchnutí zachycené vodní tvrdosti a poté je před dalším použitím z filtru v rámci automatického procesu regenerace zcela odstraněna (vypláchnuta). Zde je též nutné doplnit, že vám k našim katexovým změkčovacím filtrům doložíme kladná stanoviska Státních orgánů pro použití těchto filtrů k úpravě pitných vod. Bylo třeba nechat zařízení testovat v autorizovaných zkušebnách. A právě takovou dokumentaci byste měli požadovat od každého dodavatele jakéhokoli zařízení pro úpravu pitných vod.

Hlavní je najít místo pro filtr

Pokud jste rozhodnuti pro pořízení katexového změkčovacího filtru pro odstranění tvrdosti vody, co to bude pro vás dál znamenat? Je předevšímtřeba najít místo pro filtr. Nelze jej umístit do žádných šachet, skruží apod. Zařízení je třeba instalovat nejlépe do technické místnosti, případně koupelny, chodby, kuchyně, WC a nebo garáže. Zásadně musí jít o nezámrzné prostory! Zařízení je třeba umístit vždy tak, aby bylo možné změkčit celý objem vody pro dům (koupelny, WC, kuchyně, pračka, příprava TV, topení), změkčení by se však nemělo týkat vody pro mytí auta, vody pro zahradu, dílnu. Zbytečně by to zvyšovalo provozní náklady. Dále je v místě instalace zapotřebí přípoj na 230V, trvalý odběr 5W. Posledním důležitým bodem pro instalaci je napojení na odpad. Lze využít pračkový a nebo umyvadlový či vanový sifón, případně samostatné napojení jako u pračkového odpadu, kdy se bude napojovat ?“ PE hadice. Například právě při instalaci změkčovacího filtru ve sklepech se občas řeší nemožnost jeho připojení na odpad. Vzhledem k tomu, že celý proces regenerace vody je prováděn tlakem (tlakovou vodou), lze bez problému napojit odpadní vedení i nad úroveň úpravny (např. do odpadního vedení pod stropem). Funkčnost úpravny tak nebude nijak omezena.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Volba velikosti změkčovacího filtru

Při výběru správné velikosti změkčovacího filtru, musí pomoci odborný prodejce. Obecně však platí, že při tvrdosti vody ca 20 0dH u čtyřčlenné rodiny se spotřebou ca 130 litrů vody na osobu a den a při rozložení doby regenerace na min. čtyři pracovní dny a více, vychází velikost katexového změkčovacího filtru na objem s 15 až 25 litry katexové náplně. Toto je takové základní měřítko pro správný výběr velikosti. Dále však výběr může být ovlivněn například počtem koupelen.

Provoz změkčovacího katexového filtru

Máme vybraný, umístěný a zapojený změkčovací katexový filtr. Co to bude pro nás jakožto provozovatele zařízení znamenat? Mělo by dojít k uvedení do provozu, kde by se vždy mělo postupovat podle pokynů uvedených v návodu dodavatele. Provádí se kontrolní regenerace, která ověří, že změkčovací filtr funguje (ověří se kontrolou napuštěné vody do zásobníku úpravny). Správný stav je cca 10 až 15 cm výška vody v zásobníku. Poté je do do zásobníku nasypána regenerační sůl a zařízení je tak připraveno k provozu. Je dobré, když si zákazník s úpravnou pořídí i ruční test na kontrolu tvrdosti vody. Může si tak sám ověřit (kdykoli) funkčnost úpravny vody. Pro provozovatel pak plyne jediná povinnost, doplňovat do zásobníku úpravny regenerační sůl.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Co musel udělat spokojený provozovatel katexového změkčovacího filtru?

Spokojený provozovatel zařízení zakoupil od odborného dodavatele, který potvrdil i servisní podporu v případě potřeby. Vždy však platí „něco za něco“. Katexový změkčovací filtr vás sice zbaví projevů a problémů spojených s vodním kamenem, ale musíte počítat s ročními provozními náklady ve výši cca 2000 Kč. Jde o náklady na regenerační sůl a vodné a stočné za vodu spotřebovanou na regenerace. Je to však jen zlomek nákladů, které byste jinak ročně vynaložili na boj s vodním kamenem.

Aquina, s.r.o. přitom nabízí čtyřiadvacetileté zkušenosti v oboru a desítky tisíc aplikací na českém trhu.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)