Prádlo sušené v zahradě na čerstvém vzduchu (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Parní pračky dosud nepatří mezi běžné domácí spotřebiče, přestože jsou prodávány již delší dobu, oproti běžným pračkám jsou podstatně šetrnější, spolehlivě vyperou i nejjemnější prádlo (např. hedvábí), jsou úspornější, méně hlučné a perou rychleji. Prádlo z parní pračky je načechranější, hebké a zcela zbavené alergenů a bakterií.

Princip parních praček

Jednoduše řečeno parní pračky využívají technologii napařování. Jsou vybavené parním generátorem, který přeměňuje vodu na vodní páru a ta proniká až ke středu vláken prádla. Snadno se tak vyčistí i odolné skvrny, prádlo je načechrané a zároveň zbavené až 99% alergenů (především prachu a roztočů). Pára přitom zahřeje vnitřek bubnu pračky rychleji než voda, parní praní je proto energeticky úspornější. A vysoká teplota páry má ještě jednu přednost, spolehlivě odstraní i bakterie. Pro citlivější jedince a alergiky jsou parní pračky prostě ideálním řešením. Většina parních praček je také mnohem tišších než pračky běžné (je ale třeba tuto informaci u vybíraných praček vždy ověřit, u některých modelů to není pravda). Parní programy jsou k prádlu navíc šetrnější a proto můžeme prát i jemné materiály (hedvábí, krajka apod.).

Pračka s parními programy
Pračka s parními programy
Pračka s parními programy
Pračka s parními programy

Vlastně jde o klasické pračky, které perou vodou, ale mají navíc parní programy

Pozor však, parní pračky perou normálně vodou jako pračky běžné, navíc však mají i parní funkce. Jde tedy o funkce spíše doplňkové, které se zapínají na závěr programu. Lze je však zapnout i samostatně. Také prací prášek se díky parním funkcím rozloží rychleji a nezůstávají po něm na oblečení stopy. Vlákna oděvů a jiných textilií se uvolňují velmi přirozeně a napínají se. Prádlo je proto méně pomačkané. Bonbónkem jsou rychlé, zhruba dvacetiminutové programy, které neperou, ale prádlo pouze „osvěžují“. To je praktické, pokud oblečení například nějak načichne, ale přitom je čisté. Vaření, pobyt v zakouřené místnosti, spálené jídlo na sporáku či v troubě, to vše způsobí načichnutí prádla. Prádlo se přitom nejen zbaví nepříjemného zápachu, ale také se načechrá.

Že jde o pračku s parními programy, vidíme napsané již jen na samotné pračce (PARNÍ CYKLUS)
Že jde o pračku s parními programy, vidíme napsané již jen na samotné pračce (PARNÍ CYKLUS)

Přednosti praní s párou

  • Velice šetrné praní (pára je k prádlu maximálně šetrná, bezpečně vypereme i hedvábí, ale také třeba choulostivou obuv)
  • Osvěžující účinek (oblečení je zbaveno nepříjemného zápachu, přitom za krátkou dobu, aniž by bylo třeba vyloženě prát)
  • Úspora vody a elektřiny (ušetříme až 30 % běžně spotřebované energie a vody)
  • Rychlejší praní (párou vypereme až o třetinu rychleji než v běžné pračce, z toho ostatně plynou i úspory elektřiny a vody)
  • Snadnější žehlení (to umožňuje speciální program Refresh)
  • Antibakteriální účinky (prádlo je zbaveno bakterií, ale i roztočů a prachových částic, velmi to ocení alergici a citlivější lidé)
  • Nízká hlučnost (výkon motoru je u většiny modelů převáděn přímo na buben, musíte si však tento údaj vždy ověřit)
  • Jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ani to však nemusí být pravda, pokud si pračku pořídíte za akční cenu.

Speciální funkce parních praček

  • Program Refresh – přítomnost páry odstraňuje zápach a připravuje oblečení pro snadnější žehlení
  • Program Air Bubble – za pomoci vzduchových bublinek se v bubnu lépe rozpouští prací prášek
  • Program Eco – šetří přírodu a snaží se vypouštět z parní pračky co nejméně kontaminovanou vodu
Pračky s parními programy přináší finanční úspory
Pračky s parními programy přináší finanční úspory