Co umí plastové profilové systémy? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Přestože si životní prostředí a plast k sobě nenašly vřelý vztah, novostavby rodinných domů či rekonstrukce starších objektů si dnes bez plastových oken neumíme představit. V porovnání s tím, co nabízel trh v začátcích výroby je dnešní plastové okno konstrukčně mnohem složitější výrobek. Z plastových profilů je možno realizovat i složité tvary a konstrukce. Mimo jiné tento systém nenabízí jen zabránění úniku tepla a snadnou údržbu. Pojďme se společně přesvědčit.

Co je profilový systém?
V podstatě má rozhodující vliv na výsledné vlastnosti plastového okna. Okna jsou konstruována na vícekomorovém principu. Komora je prostor, který vytváří tepelnou izolaci. Kvalitu určuje celá řada faktorů týkajících se samotného materiálu a konstrukčního řešení. Jak jako laik poznat kvalitu? Nejlepší profilové systémy však nepatří díky své úspěšnosti na trhu k těm nejdražším, je to dáno objemem produkce. Nejlevnější bývají zastaralé a většinou již dávno technologicky překonané.

REHAU Brillant Design kombinuje vysokou tepelnou izolaci s tvarovou různorodostí. Nabízí 5komorový systém s velmi dobrou tepelnou i hlukovou izolací. Pro tento systém je typický jeho elegantní vzhled se zaoblenými hranami. Své využití nachází díky svým přednostem i u energetických domů. Brillant Design MD se rozvinul jako samostatný systém se středovým těsněním a stejně atraktivním vzhledem.

REHAU Thermo Design je 4komorový systém se stavební hloubkou 60 mm a dorazovým těsněním. Své využití nachází tam, kde není kladen vysoký důraz na tepelnou izolaci. Jedná se o rozsáhlý program profilů nabízejících velké množství tvarů. Šikmá drážka v rámovém profilu zajišťuje lepší odvedení vody. Hladký povrch zaručuje snadnou a nenáročnou údržbu.
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
REHAU Clima Design je certifikovaným systémem pro pasivní domy. Přes vysoké požadavky na tepelnou izolaci nabízí i velmi příjemný a atraktivní vzhled. Jedná se o 5komorový systém s přídavnou tepelnou izolací. Vyroben je z  ekologicky přijatelného a recyklovatelného materiálu.

Ekologické hledisko plastových profilů

Tvrzený polyvinylchlorid (PVC), který je se stabilizujícími přísadami základem pro výrobu okenních profilů je snadno recyklovatelný. Bereme-li v úvahu životnost oken padesát let, je díky možnosti šestinásobné recyklace plastový profil materiálem, který vydrží minimálně tři století a bude spolehlivě plnit svou funkci.

REHAU Panel Rege 115 4K představuje speciální systém určený pro obnovu panelových domů. Konstrukční hloubka je 115 mm, tepelnou izolaci zajišťuje pět komor. Systém je uzpůsoben pro snadné kotvení do nosné části panelového sendviče. Lákavý je i fakt, že výměna těchto oken proběhne v panelovém době za jeden den a to bez zednických prací v interiéru. Nezanedbatelnou výhodou je zajištění stálé výměny vzduchu s minimálním vlivem lidského faktoru, což značně eliminuje vznik plísní v interiéru.
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
Shrnutí na závěr
Nezapomeňte, že značkový profil a špičkové kování samo o sobě ztratí smysl, pokud nebude okno osazeno správným způsobem.
Jde-li o stanovení limitních podmínek při konkrétním výběru, je nutno zohlednit čtyři nejzákladnější aspekty. Jedním z nich je minimálně 4komorový plastový profil. Koeficient tepelného prostupu U 1,1 je dnes již považován za standard. Dalším hlediskem je rozumný rozměr výrobku. Atypicky vysoké a široké balkónové dveře nemohou plnohodnotně fungovat ať budou z jakéhokoliv profilu. Posledním důležitým aspektem je možnost větrání bez naší vůle. Současná okna jsou natolik těsná, že bez pravidelného větrání, a to i mimo letní období, hrozí vznik plísní. Výrobci již na tento problém reagovali a optimální těsnost narušili mikroventilací v kování či přivětráváním mezi rámem a křídlem (prosté odstranění těsnění).
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
Foto MA - CONSTRUCT s.r.o. - plastová okna a dveře ze systémů REHAU
MA - CONSTRUCT s.r.o. Poslat poptávku