Dekoratérské studio DORIAN dekor nabízí prodej záclon a závěsů, garnyží, rolet a žaluzií – to vše samozřejmě i na klíč, tedy od úvodního návrhu až po ušití, zavěšení a montáž. Výběr je široký, uspokojí i požadavky těch nejnáročnějších klientů.
V království dekoračních látek si vyberete, ať už potřebujete zkrášlit firemní sídlo nebo domov a je jedno, jestli bydlíte v paneláku, rodinném domku nebo na zámku. Dekoratérští odborníci si umějí poradit i s tím zdánlivě nejsložitějším prostorem a zadáním jako jsou oblouky, arkýře, šikmá okna apod.

Až si vyberete, dekoratér přijede vše zaměřit k vám domů. Prohlídka na místě je důležitá, odborné oko leckdy postřehne to, co laikovi může uniknout a poradí s ideálním řešením.

Vyberte si materiál
Látky pro dekorace se musejí vybírat srdcem - to je motto, které vám v DORIAN dekor vždy připomenou. Pak přijdou na řadu další kritéria a otázky, které si musíte společně položit.
Výběr materiálu na závěsy by měl být ovlivněn několika důležitými informacemi : jak veliký je prostor a na jakou světovou stranu je orientován, zda by měl závěs plnit jen dekorační funkci nebo třeba navíc bránit hluku z ulice, zda by měl zatemnit nebo také izolovat netěsnící okna či dveře na balkon, jaké rozměry mají okna a kolik prostoru je mezi nimi a stropem, z jakého materiálu je podlaha … k jakému nábytku je potřeba závěsy sladit….

Jaké barvy a vzory
Barvy a vzory by měly ladit s interiérem. Většinou by neměly být dominantní. Například hodně tmavé závěsy ve velké ploše mohou zastínit vše hezké co v místnosti máte. Pozor na tmavé barvy rády na slunci „šisují“ hlavně modrá. Bílá záclona může někdy působit studeným dojmem, zatímco krémové a nazlátlé odstíny dělají tzv. sluníčkový efekt.
Stejná látka se může použít u židlí jídelního nábytku, na ubrusy či na čalounění a polštářky u sedací soupravy. Odborníci poradí, co se hodí k modernímu nábytku, co by zase slušelo starožitnému. I v panelákovém bytě, kde má majitel starožitný nábytek, lze vytvořit výběrem vhodných materiálů příslušnou atmosféru.
Foto DORIAN DEKOR
Foto DORIAN DEKOR
Garnyžové systémy
Ozdobné garnyže kovové, nerezové , mosazné či dřevěné jsou součástí dekorace a je potřeba je ladit k vybavení interiéru. Záclony a závěsy se na ně zavěšují na ozdobné kroužky nebo na šitá poutka. Skryté garnyžové systémy se používají všude tam, kde se ozdobné tyče nehodí, kde jsou velká okna, kde je pro ozdobné tyče málo místa nad oknem, kde chceme pro pohyb závěsů použít šňůrkové tahací systémy. Jsou vhodné i do šikmých oken a různých typů oblouků. Mohou být instalovány na stropě i na zdi nad oknem. Proč skryté? Protože nejsou vidět, jsou celé zakryté textilem a jsou vhodné do jakéhokoli interiéru. Styl pak určuje způsob ušití.

Další stínící technika
Všude tam kde je závěs jen dekorací, kde je hodně vidět do bytu nebo do pracovny s počítačem je možné doplnit dekorace o funkční zastiňující prvky jako jsou rolety - textilní či dřevěné, horizontální žaluzie - hliníkové či dřevěné a vertikální žaluzie – textilní či plastové. Tyto mohou být buď neprůhledné nebo i neprůsvitné. Typy s tzv . GOOD NIGHT úpravou dokáží i dokonale zatemnit.

Moderní prvky
V poslední době jsou hodně využívány římské rolety a japonské stěny. Římské rolety mohou nahradit roletu a záclonu současně. Nejsou vhodné do velkých oken. Japonské stěny se hodí do moderních interiérů jednak jako dekorace oken, nejlépe vyniknou na velkých francouzských oknech nebo jako předělení místnosti, ale i jako zajímavé dveře na vestavěné skříně.

Jak s údržbou
Při výběru materiálu doporučujeme vybírat co nejvíce dekorace ze 100% polyesteru, protože je to prací nemačkavý materiál. Záclony a závěsy doporučujeme prát v ruce nebo složené v pračce na program ruční praní bez odstředění. V žádném případě nedávejte záclony a závěsy do sušičky. Bílé záclony a závěsy nedoporučujeme chemicky čistit i když to výrobce dovoluje. Přes veškerou snahu čistírny bílé barvy čistěním šednou.


Něco na závěr
Textilní dekorace vnesou do vašeho domova teplo, dovedou příjemně změnit akustiku místností, dovedou krásně doladit co jste výběrem nábytku, podlahy a barvy stěn ve svém bytě začali. „ Nebojte se záclon a závěsů, i když je s nimi trochu práce, stojí to za to.“
Foto DORIAN DEKOR
Foto DORIAN DEKOR