Uspořte na plastových oknech se Zelenou úsporám Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Ceny za energie se neustále zvyšují, a tak se snažíme jejich spotřebu co nejvíc snižovat. Snižnování nákladů na vytápění ale není o utahování kohoutků u topení a studeném odchovu. Naopak je třeba náklady snížit a přitom mít doma příjemné teplo. Dosáhneme toho zateplením a samozřejmě i kvalitními okny. Právě dobře zvolená okna sníží tepelné ztráty až o 40%. A v současné době je díky programu Zelené úsporám pořídíte až o několik desítek tisíc korun levněji.

Důležitý je především správný výběr oken. Ta musí být funkční, vyrobená z kvalitních materiálů a v neposlední řadě také vhodná pro váš dům či byt. Můžete si vybrat okna ocelová, hliníková, dřevo-hliníková, dřevěná, eurookna, nebo okna plastová. Právě plastová okna jsou dnes velmi oblíbená pro svou trvanlivost, bezúdržbovost a cenovou dostupnost.

Nejlépe vám budou sedět plastová

Díky kvalitnímu prosklení z dvoj či trojskla a profilu z tvrzeného PVC mají plastová okna dlouhou životnost při stálé kvalitě. Jsou odolná vůči povětrnostním vlivům, mají tepelně izolační vlastnosti, stabilní konstrukci a jejich hladký povrch se snadno udržuje. Profily jsou kromě standardní bílé barvy dostupné i v nejrůznějších barevných variantách a v imitaci dřeva. Barevná stálost je přitom zaručena po celou dobu životnosti oken. Plastová okna se hodí téměř do všech typů budov.

Zelená úsporám

Po rozšíření programu Zelená úsporám je možné žádat o dotaci i na menší projekty, což je vhodné pro vás, kdo se nechcete pouštět do větších investic. Čerpat tak můžete prostředky na jakékoli úsporné opatření, například jen na výměnu oken. Pokud ale o dotaci jednou zažádáte, později už nemůžete žádat o dotaci na něco jiného. Je tedy třeba vše dobře promyslet a případně využít úsporné opatření kombinované.
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Zároveň můžete podat žádost například na výměnu oken, zateplení střechy, podlahy a další. Na dílčí zateplení je možné získat minimální dotaci 650,- Kč/m2, ušetříte tak cca 20% z celkových nákladů. A tím to samozřejmě nekončí, kvalitními okny zmenšíte tepelné ztráty až o 40%, což vám v peněžence uspoří část nákladů za vytápění.

Dotace jen na některá okna

Podmínkou pro získání dotace je nákup výrobků a jejich instalace od dodavatelů, kteří jsou uvedeni v Seznamu odborných dodavatelů. Stejně tak musí být konkrétní výrobek zařazen v Seznamu výrobků a technologií. Seznamy byly zřízené především proto, aby byl zajištěn environmentální smysl celého programu. Díky tomu máte zaručenou nejvyšší kvalitu od autorizovaných dodavatelů. Seznamy najdete na www.zelenausporam.cz.

Je také třeba vědět, že dotaci na okna podmiňuje i součinitel prostupu tepla, ten může být maximálně U = 1,2 W/m2K a standardně ho splňují už šesti komorová plastová okna.
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Obr: OKNO - PLAST PN, srovnání prostupu tepla u různých materiálů a šesti komorový profil
Obr: OKNO - PLAST PN, srovnání prostupu tepla u různých materiálů a šesti komorový profil
Jak dotaci získat?

Žádosti o podporu budou přijímány do 30. června 2012, případně do vyčerpání finančních prostředků. Podávejte je písemně na určeném formuláři buď na krajských pracovištích SFŽP, nebo na pobočkách pověřených bank. O dotaci můžete žádat jak před realizací úsporného opatření, tak po ní. Je ale třeba doložit, že vám opatření uspoří alespoň 20% energií ročně. Po rozšíření programu je možné čerpat dotaci také na vypracování projektové dokumentace a energetické ohodnocení budovy.

Proč se plastová okna vyplatí a proč právě teď?

S plastovými okny ušetříte hned třikrát. I při své kvalitě jsou stále levnější než ostatní materiálové varianty a v současné době je díky Zelené úsporám pořídíte ještě výhodněji. Tyto počáteční investice se vám navíc postupně vrátí, kvalitní okna totiž značně omezí tepelné ztráty, a vy díky tomu uspoříte i náklady na vytápění. Podle ekonomů už plastová okna nepořídíte výhodněji.

S plastovými okny ale neušetříte jen svou peněženku, také přispějete ke zlepšení životního prostředí. Uspoří energii potřebnou na vytápění, mají dlouhou životnost a navíc jsou vyráběna z recyklovatelných materiálů.
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
Foto: OKNO - PLAST PN
OKNO - PLAST PN s.r.o. Poslat poptávku