Zateplení domu s dotací od státu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Je nepříjemnou pravdou, že stále větší část rodinného rozpočtu pohlcují náklady na vytápění. Jednou z cest, která vám výrazně pomůže snížit spotřebu energií na minimum, je zateplení. Právě teď je přitom ta nejvhodnější doba o podobném kroku vážně zauvažovat. Až do konce roku 2012 totiž běží státní dotační program Zelená úsporám, který se vztahuje i na podporu úspor energie na vytápění.

Proč zateplovat?

Klíčovou rolí zateplení je samozřejmě úspora energií. Všeobecně se uvádí, že kvalitně provedený zateplovací systém sníží náklady na vytápění až o polovinu. Zároveň se zvýší vnitřní povrchová teplota konstrukce, čímž se zbavíte potíží s plísněmi. Dokonce i trvanlivost omítky pak bude delší.

Zateplovací systém také přeruší tepelné mosty v obvodové konstrukci a zamezí tak například promrzání stěny přes železobetonový překlad. V letním období pak tepelná izolace slouží k zamezení přehřívání vnitřních prostor domů, tedy jako ochrana budov proti teplu. Vhodným zateplením nejen ušetříte, ale zároveň získáte lepší mikroklima v místnostech a tím pádem i zdravější bydlení. Jak během mrazivého zimního období, tak v horkých letních dnech, bude ve vašem domě stále panovat příjemná teplota.

Volba zateplovacího systému

Zateplení je možné provést zevnitř, nebo zvenku, přičemž častěji využívaná je druhá možnost. Vhodný zateplovací systém a jeho bližší parametry (správný izolant a jeho tloušťku) vám pomůže vybrat odborná firma, na kterou se s realizací souvisejících prací obrátíte. Pro správnou volbu je přitom rozhodující požadavek na tepelný odpor a bilanci vodních par. Bilance vodních par udává, kolik se v konstrukci vodní páry srazí či vypaří. Před samotným návrhem skladby zateplovacího systému je také nutné zpracovat tepelně technický výpočet konstrukce.
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Novotný
Foto: ZEDNICTVÍ OBKLADAČSTVÍ Novotný
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Vnější versus vnitřní zateplení

Jak jsme již zmínili, zateplení je možné provést zevnitř, nebo zvenčí, přičemž vnější zateplení je mnohem efektivnější díky celistvosti zateplovaného pláště. Vyřeší se tak problémy tepelných mostů, sníží se namáhání obvodové konstrukce a zároveň i teplotní výkyvy. Oproti vnitřnímu zateplení, které se provádí téměř výhradně ve zvláštních případech (například u historických budov), zaručuje tento systém dostatečnou tepelnou setrvačnost vnitřního prostoru.

Tloušťka a druh izolantu

Na zateplování budov se používá nejčastěji jeden ze dvou základních izolačních materiálů – polystyren či minerální vlna. Oba materiály disponují téměř stejnými tepelnými vlastnosti, přesto jsou mezi nimi však zásadní rozdíly.

Polystyrenová izolace je levnější a lehčí. Polystyren je ale nasákavý (na sokl domu se proto aplikuje polystyren extrudovaný) a má též nízkou úroveň nehořlavosti. Tepelná izolace z minerálních vláken je dražší než polystyren, je nehořlavá a má dobré schopnosti tlumit hluk. Minerální vata je oproti polystyrenu také dostatečně paropropustná.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Tloušťka izolantu pak vychází z již zmíněného výpočtu bilance vodních par. Faktem je, že stěna z plných pálených cihel si žádá několikanásobně mocnější vrstvu izolantu, než stejně silná zeď z termoizolačních pálených nebo pórobetonových tvárnic. Na tloušťce izolantu se přitom vyplatí nešetřit.

Dotační program Zelená úsporám

Zelená úsporám je program Ministerstva životního prostředí ČR, ze kterého můžete čerpat dotaci na Úsporu energie a vytápění (oblast podpory A) až do konce roku 2012. Všechny potřebné informace o vašich konkrétních možnostech na získání podpory najdete na oficiálních stránkách programu Zelená úsporám.

Můžete se také obrátit přímo na někoho ze Seznamu odborných dodavatelů, mezi něž patří například Stavební firma Zednictví obkladačství Novotný. Realizace zateplení právě od této společnosti totiž může být z daného dotačního programu finančně podpořena.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Zednictví obkladačství Novotný Poslat poptávku