Dřevěná zahradní architektura nikdy nezklame Zobrazit fotky zobrazit 17 fotek

Nábytek ze dřeva bude v zahradě vždy vypadat lépe než plastový. Použití dřeva v exteriéru však představuje vysoké nároky na materiál a jeho ošetření. Na venkovní nábytek přichází v úvahu masivní dřevo z borovice nebo modřínu, důkladně napuštěné lazurou. Pokud ale chcete to nejlepší, vsadte na exotické husté dřevo z pomalu rostoucích stromů a obrovským obsahem pryskyřic. Pak vám odpadá starost s natíráním. Tloušťka dřeva by měla být u zahradních konstrukcí alespoň 30 mm.

Zahradní nábytek a houpačka
Zahradní nábytek a houpačka
Zahradní pergola a ratanové křeslo
Zahradní pergola a ratanové křeslo
Zahradní besídka a lavičky z oceli a dřeva
Zahradní besídka a lavičky z oceli a dřeva
Pro vyznavače exotických přírodních materiálů je k mání vděčný a téměř věčný nábytek z bambusu či ratanu. Velmi houževnaté je také tvrdé dřevo eukalyptu. Poznáte jej na první pohled podle hnědočervené barvy. U tohoto dřeva se doporučuje jednou za rok napuštění impregnačním olejem, ideálně v období před uklizením nábytku po letní sezoně. Z tuzemských dřev se exotickému nejvíce blíží dřevo akátové.

U veškerého nábytku pamatujte, že o trvanlivosti nerozhoduje jen kvalita dřeva, ale i použité spoje. Seznamte se raději s nabídkou několika výrobců a rozhodujte se podle kvality.

Pokud si chcete posedět na čerstvém vzduchu, nemusí to být vždy jen na terase. Existují i originálnější dřevěné prvky, které se mohou stát ozdobou vaší zahrady.

Altán

Je to dosti bytelná zahradní stavba. Stěny mívá plné, ukotvení je napevno patkami nebo kotvami. Altánek může být čtvercový nebo atraktinější a také prostornější osmiboký. Altány jsou opatřené okny a dveřmi, jde tedy o uzavřené zahradní stavby, které nás chrání před nepřízní počasí ze všech stran.

Více otevřená stavba než altán je besídka. Mívá zdobný vzhled díky dřevěným mřížkám nazývaným trelážové výplety. Ty u lehkých vzdušných besídek tvoří i spodní část a nahrazují tedy zábradlí. U takových besídek ale nemůžeme počítat s dobrou ochranou proti větru. Zato výborně poslouží jako opora pro veškerou zeleň, která se pne vzhůru a shora nás ochrání před deštěm. Některým druhům rostlin se ale musí trochu pomoci vyvazováním. Zkuste hrachory, vistárie, Clematis lidově nazývaný plamínek nebo psí víno.
Dřevěný zahradní nábytek
Dřevěný zahradní nábytek
Prosklený altán
Prosklený altán
Altán
Altán
Besídka
Besídka
Besídka
Besídka
Pergola
Pergola
Pergola
Pergola
Besídka
Besídka

Pergola

Většinou jde o lehčí stavbu z dřevěných hranolů nebo kulatiny. Nosné sloupky se zapouští do betonových patek. I subtilně vyhlížející stavba je tedy překvapivě stabilní. Základní konstrukci pak můžete vyplnit mřížkou z latěk - treláží. Také se dají použít dílce určené na ploty. Střecha není vždy plná jako u altánů. Mohou ji tvořit hranoly umístěné v pravidelných rozestupech. K zastřšení a tedy ochraně před deštěm se nejčastěji používají polykarbonátové průhledné desky. Kdo však chce víc stínu, zvolí "neprůhledný" přístřešek.

Zahradní přístřešek

Může zastřešovat prostor pro skladování dřeva, posezení, terasu, nebo stání pro auto. Je to poměrně jednoduchá konstrukce. Jako materiál lze použít pouze dřevo, nebo kombinaci více materiálů, třeba dřevo - cihly. I obyčejný přístřešek pro automobil může vypadat esteticky. A i zde se mohou dobře uplatnit treláže. Pro zastřešení lze použít polykarbonátové desky nebo plech. Dražší, ale velmi líbivou variantou je klasická střešní krytina.

Důležitou součástí zahradní architektury jsou samozřejmě i různé zahradní domky, kůlničky na nářadí apod. Rodiče chtějí potěšit své ratolesti domečkem na hraní, prolézačkami, skluzavkou a dalšími prvky, které děti zabaví. Je-li takové domácí hřiště vkusně ztvárněno a citlivě začleněno do okolní zeleně, nemusí v zahradě vůbec působit rušivě.Velký úspěch většinou sklidí vyvýšené domky - pozorovatelny, do kterých se naše ratolesti dostanou po žebříku, nejlépe provazovém. Cesta ven vede pro změnu po skluzavce. Pro měkký dopad může děcko přistát třeba rovnou v pískovišti.

Zdroj: www.cerny-truhlarstvi.cz

Zdroj použitých fotografií: www.cerny-truhlarstvi.cz, www.shutterstock.com
Pergola
Pergola
Dětské hřiště
Dětské hřiště
Přístřešek pro automobil
Přístřešek pro automobil
Pergola krytá polykarbonátovými deskami
Pergola krytá polykarbonátovými deskami
Přístřešek
Přístřešek