Ekopanely z obilné slámy konkurují nejen hlíně Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Základní surovinou pro výrobu těchto stavebních desek je obilná sláma. Jde tedy o přírodní a levný produkt. Samozřejmě mohou ekopanely díky své nízké hmotnosti dobře konkurovat cihlám, stavba nemá dostatečnou nosnost podlahy, běžně se z nich však staví i celé domy. Nad sádrokartonem zase ekopanely vítězí svou vysokou odolností vůči průrazu.

Vnitřní část (jádro) ekopanelů je zhuštěné a díky tomu tyto desky dobře tepelně i zvukově izolují. Jejich vrchní vrstvu tvoří recyklovaná a tedy ekologická lepenka. Ta je upravená tak, že odolává útoku hlodavců.

Univerzální a praktické ekopanely

Ekopanely mají překvapivé vlastnosti – jsou pro stavební účely dostatečně pevné a odolné proti požáru. Lze je pilou řezat do požadovaného tvaru. Práci s nimi můžeme přirovnat k opracovávání dřeva. Můžete si je ale objednat už připravené na míru. Montují se ,,nasucho“ s pomocí běžných spojovacích prvků a univerzálních spon.

Laika by proto snadno napadlo srovnání se sádrokartonem. Ten se někdy používá jako obklad ekopanelů. U něj ale kvůli pojivům není možná úplná recyklace a nelze jej tedy považovat za materiál ekologický. Stavebníky určitě potěší, že i cena je u ekopanelů příznivější. Při porovnání nákladů na jednu příčku cca o 15 procent.
Použití ekopanelů v interiéru
Použití ekopanelů v interiéru

Pro výstavbu i rekonstrukci

Novostavby ze dřeva lze ekopanely obkládat. Dům je tak dobře zaizolován, protože desky jsou lisované do vysoké hustoty. Ze stejného důvodu dobře odolávají při požáru. Mají i akumulační schopnost. V podkroví zabrání nežádoucím výkyvům teplot a v létě bude v těchto prostorách chládek. Také je můžete použít na podhledy.

Při rekonstrukci nebo rozčleňování stávajících prostor ekopanely použijte, pokud chcete v místnostech vytvořit příjemný pocit soukromí. Na rozdíl od sádrokartonu tyto desky při poklepání nerezonují, jejich zvukově izolační schopnosti jsou velmi dobré.

Pokud je stěnou třeba vést elektrické instalace, použije se příčková konstrukce ze zdvojených ekopanelů. Až budete svůj byt opatřovat poličkami a zdobit obrazy, oceníte, jak snadno se do ekopanelů vrtá, nebo zatlouká hřebík. Na těžší závěsy je samozřejmě třeba větší množství dostatečně silných vrutů, ale nemusíte používat hmoždinky.
Novostavba opláštěná ekopanely
Novostavba opláštěná ekopanely

Ekopanelům sluší všechny povrchové úpravy

Na povrch ekopanelů lze nanášet štuk, malbu, ale i různé druhy obkladů. Pouze je třeba řídit se doporučeními výrobce ekopanelů, jaké typy obkladů a jiných povrchových úprav jsou vhodné. Pak máte záruku, že budete s výsledkem spokojeni. Trvanlivost povrchové úpravy ekopanelů je dána i kvalitou vrstvy penetrace, která se nanáší na zahlazené panely. Pod obklady a omítky musí přijít ještě síťovina, která zajistí lepší přilnavost. A zvolíte-li jako finální úpravu palubky, je nutné pod ně umístit speciální rošt, na který palubky kotvíme.

Zdroj: eshop.msinstav.cz/ekopanely

Zdroj použitých fotografií: www.ekopanely.cz
Dvojdomek z ekopanelů
Dvojdomek z ekopanelů
Ekopanely
Ekopanely