Funkční a krásná zahradní dlažba Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Zahradu míváme protkanou dlážděnými cestami a chodníčky, které spojují nejnavštěvovanější i odlehlá místa v ní. Dlažbu používáme také na terase, pro parkovací stání či pouze jako ozdobný prvek. Při výběru dlažby bychom měli být pečliví a dobře informovaní, protože každý z materiálů má své výhody, ale i nedostatky. Výběrem vhodné zahradní dlažby získáme funkční zpevněné plochy, které budou v naší zahradě i vkusným estetickým doplňkem.

Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba
Betonová zámková dlažba

Volba materiálu zahradní dlažby

Zvolený materiál by měl být v souladu s materiály, které jsou již v zahradě použité, výsledek by měl působit vkusně a přirozeně. Mezi nejčastěji používané typy dlažby patří přírodní kámen, zámková, vegetační (zatravňovací) dlažba, dlažba keramická, cihlová, betonová, ale i dřevěná.

Zámková dlažba

Betonovou zámkovou dlažbou řešíme venkovní plochy nejčastěji. Má nižší pořizovací náklady než dlažba kamenná, velmi dobře odvádí vodu, je vhodná pro všechny typy venkovních ploch, odolná proti nepříznivým vlivům počasí a při vhodně zvolené barvě i estetickým doplňkem vaší zahrady.

Vegetační (zatravňovací) dlažba

Oblíbenou zahradní dlažbou je dlažba vegetační, kterou lze využít všude, kde je požadována funkčnost při zachování přirozeného travnatého rázu krajiny. Zatravňovací dlažba z betonových tvarovek je spojením betonu a trávy, která umožňuje přirozené propojení venkovní komunikace se zahradou nebo příjezdem na parkoviště či do garáže. Ideální je i pro terénní úpravy a zpevnění svahů s mírným sklonem, kdy je současně zachován i vegetační prostor pro okrasné rostliny.
Betonová zámková dlažba a palisády
Betonová zámková dlažba a palisády
Betonová vegetační dlažba a tvarovky opěrné zídky
Betonová vegetační dlažba a tvarovky opěrné zídky

Nejčastější použití vegetační dlažby

Zatravňovací tvárnice se nejčastěji používají pro vytváření povrchu venkovních travnatých parkovišť, odstavných ploch a odpočívadel, pro zpevnění přístupových komunikací k obytným budovám, budovám občanské vybavenosti a garážím, ke zpevnění náspů, svahů a břehů koryt vodních toků.

Výhody vegetační dlažby

Výhodou je především výsledný přírodní vzhled zpevněné plochy, vysoká variabilita a možnost výběru z materiálů, tvarů a barev. Zatravňovací dlažba má dobré technické vlastnosti a její pokládka je jednoduchá a rychlá. Při použití zatravňovací dlažby je zachován přirozený oběh vody a některé typy dlažeb díky jejich tvarům a profilování pomáhají k rychlejšímu odvodnění nadměrně vlhkých pozemků. Použitím zatravňovací dlažby dochází ke zpevnění a zvýšení odolnosti i nerovného terénu při zachování jeho přirozeného rázu.
Betonová vegetační dlažba
Betonová vegetační dlažba
Keramická dlažba – díky výběru z pestré škály barev a rozměrů lze docílit krásného efektu. Keramická dlažba je nejčastěji používána na podlahy teras, kam se doporučují dlaždice s protiskluzovou úpravou.

Přírodní kámen – pro svou přirozenou krásu, originální vzhled a výborné užitné vlastnosti je stále jedním z nejčastěji vyhledávaných materiálů pro venkovní dlažby. Jeho nevýhodou je však vyšší pořizovací cena.

Pálené cihly – dlažba z cihel z ostře pálené hlíny patří k nejstarším stavebním materiálům a pro svou neopakovatelnou krásu dodá zahradě nezaměnitelný vzhled. Vyznačuje se vysokou užitnou hodnotou, pevností a stálobarevností. Je vhodná pro terasy, cesty a chodníčky. Výhodou je její odolnost vůči nepříznivým vlivům počasí, vysoká pevnost, stálobarevnost, mrazuvzdornost a nenáročnost na údržbu. Nevýhodou je větší nasákavost a odprýskávání kousků cihel, což však lze omezit jejich vhodnou povrchovou úpravou.

Dřevěná dlažba - dlažba z dřevěných špalíků vypadá v zahradě přirozeně, skvěle tlumí zvuk a snese značné zatížení. Není však vhodná do vlhkého prostředí a je třeba špalíky naimpregnovat. Vhodná je pro příjezdové cesty, garážová stání nebo podlahu pergoly či stáje.

Zdroj: www.kb-blok.cz
KB - BLOK systém, s.r.o. Poslat poptávku