Toaleta jako místnost patří k těm nejmenším v domácnosti, avšak vyžaduje ten nejpečlivější úklid. jejím nejdůležitějším vybavením je samozřejmě záchodová mísa, která může být z porcelánu, keramiky, plastu, i v nejrůznějších barevných i tvarových provedeních. Obvyklá výška záchodové mísy je 40 cm, pro starší osoby, nebo osoby s pohybovými potížemi je vhodnější výška kolem 50 cm. Ideální jsou závěsné záchodové mísy, které se dají umístit do libovolné výšky, zvětšují prostor a umožňují dokonalejší úklid. Splachování se dnes běžně buduje skryté ve stěně a nabízí další funkce jako třeba snadné vložení hygienického přípravku. 

Bidet je typ umyvadla umístěný nízko u podlahy, který slouží k dokonalé hygieně po použití toalety. Pro menší prostory je možné zvolit bidet spojený přímo s toaletou (toaleta nás po ukončení potřeby a spláchnutí sama opláchne). Pro osoby se zhoršenou pohyblivostí může bidet sloužit k širší hygieně, stejně tak může posloužit pro oplachování malých dětí. Stejně jako toalety může být bidet podlahový nebo závěsný, který je vhodnější při nutnosti nastavení individuální výšky.

Samostatné WC či WC v koupelně?

Podle normy by v obydlí, kde žijí víc jak dva lidé, mělo být oddělené WC, každému však vyhovuje něco jiného. Propojením obou místností se získá větší a vzdušnější prostor. Záchod, který je v sestavě se zbytkem vybavení, navíc vypadá i esteticky. Vzhledem k nutné intimitě při užívání toalety je dobré záchod oddělit alespoň polopříčkou nebo paravánem. Nevýhodou propojení je ztráta soukromí i nehygieničnost, protože při každém spláchnutí se víří bakterie do ovzduší a usazují na všem v okolí, tedy i například na zubních kartáčcích. Ideální variantou oddělení záchodové mísy je posuvná stěna z mléčného skla, čímž získáme potřebné soukromí a zanecháme místnosti vzdušnost. Zvolit můžeme i jiný typ posuvných stěn, skládací nebo harmonikové dveře. Musí však mít co nejméně členitý povrch, který bude praktický na údržbu.