Bambusové plotové výplně (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 19 fotek

Ploty mohou zabraňovat průchodu na ohraničení pozemek, a částečně nebo úplně průhledu dovnitř. Mohou být masivní, zdobné, milé i odpuzující. Podstatné je, že plot nemusí být pevnou překážkou v sousedských vztazích. Když vypadá trochu k světu.

Například dvouřadé provedení dřevěného plotu, provázaného většími nosnými a výplňovými plaňkami, může být velmi vzdušné. Takovým vymezujete svůj prostor, ale netváříte se, že máte co skrývat.

Zužitkovat výběhový materiál z demolice krovů stavbou dřevěného plotu nemusí být jen známka šetřílkovství, ale třeba také vkusu. Silnější nařezané trámy poslouží jako základní opora, zatímco latě se postarají o výplň. Dřevo, které po desetiletí dobře sloužilo pod střechou, tak pro vás může pracovat dál. Jen to chce ošetřit jeho povrch kvalitním nátěrem.

Dřevěné plotovky v netradičním provedení brání pohledům zvědavců a přesto jsou vzdušné (Zdroj: Shutterstock)
Dřevěné plotovky v netradičním provedení brání pohledům zvědavců a přesto jsou vzdušné (Zdroj: Shutterstock)

Ploty obvykle mohou být nehezké i estetické. Ale hravé? Nápad s pastelovými barvami se cení, protože výsledek nestaví do popředí dojem bariéry. Ano, je jí. Na odiv ale dává svou pozitivní vzhledovou stránku při zachování funkčnosti. Povšimněte si i výrazných odstupů, mezer. Majiteli plotu nevadí, když do jeho zahrady občas nakouknete. Asi se má čím pochlubit.

Pestrobarevný nátěr vůbec nemusí vypadat špatně (Zdroj: Shutterstock)
Pestrobarevný nátěr vůbec nemusí vypadat špatně (Zdroj: Shutterstock)

Bambusové okénko

Robustní plný plot z bambusových stvolů vypadá nádherně. Tak moc, že si jej obvykle dopřejeme spíš na děleném dvorku, terase nebo prostě tam, kde se jím můžeme kochat sami. Směrem do ulice by to asi nefungovalo. Nevýhodou trochu je, že v našich zeměpisných šířkách by takový plůtek moc lacino nejspíš nevyšel. V zemích, kde roste bambus jako plevel, to mají o dost snazší.

Že se bambusu a jeho silnějších stvolů přeci jen vzdát nechcete? Pak se vyplatí zvýšit rozestup, a nosnou konstrukci ponechat třeba železnou. Nebojte, zanikne v převaze přírodního akcentu. Bambusový plot se stane zajímavým spojením materiálů, které se báječně doplňují. A společná jim je i odolnost, protože s takovou bambusovou trubkou si žádný vandal neporadí.

Bambusový plot (Zdroj: Shutterstock)
Bambusový plot (Zdroj: Shutterstock)

A kolik byste toho bambusu potřebovali? Poměrně lacině totiž můžete přijít ke krátkým odřezkům, které se jinde v zahradnických centrech a prodejnách nezužitkovaly. Zkrácené formáty se dají využít jako zdobné lemování, za nímž následuje další prvek vyvýšené zeleně. Jen keř živého plotu by jako překážka nestačil, ale takhle je to efektivní. Úsporné, hezké a efektivní.

Štípaný bambus nebo tenké lišty netvoří fyzickou překážku, ale vizuální. Jsou lehoučké a dají se snadno uchytit, nepotřebují žádnou extra pevnou konstrukci. Můžete je přivinout i na nehezký drátěný plot, nebo s nimi obložit stěnu. Jejich devizou je přírodní vzhled a barevná stálost, takže krásně doplní prostor zahrady i stinná zákoutí k odpočinku za domem.

Dřevěné plotovky různých šířek (Zdroj: Shutterstock)
Dřevěné plotovky různých šířek (Zdroj: Shutterstock)

Netypické tvary i materiály

V tomhle případě vyniká trochu jiná úloha plotu. Zůstává bariérou, ale spíše jen vizuální. Svou konstrukcí totiž kryje nevzhlednou zeď, mrtvý prostor. Do té doby, než se stavba za ním dočká úprav, zůstane to nehezké skryté za předsazeným plotem, konstrukcí, která se jistě brzy pokryje zelení. Je to efektivní řešení, když se například pouštíte do rozsáhlých rekonstrukčních úprav, a nechcete koukat na to, co vás ještě čeká.

Nejen památné stromy a hřbitůvky kolem roubených kostelíků se mohou dočkat plotů a ohrádek z dřevěných fošen. Je to velmi nenáročné řešení, které esteticky možná nezapluje k modernímu domu nebo do udržované okrasné zahrady, ale na venkově své místo pořád ještě rozhodně má.

Stylový dřevěný plot (Zdroj: Shutterstock)
Stylový dřevěný plot (Zdroj: Shutterstock)

Máte k dispozici jen dřevěné latě nestejné délky? Anebo nechcete, aby váš plot či plůtek dával direkt na bradu poklidnému okolí? Vyzkoušet můžete houpavou vlnovku plotu s plaňkami o nestejné výši. Funkce jsou zachovány, a nepůsobí to tak agresivně.

Závan exotiky a monumentálnosti, která k nám do Čech ještě nedorazila. Přitom fantastická záležitost, s níž se dá pracovat. Plot vytvořený z jednotlivých pilířů, sloupků nebo hranolů kamene. V ceně opracovaného materiálu jistě velmi drahé a honosně působící. Ale pokud to do kamenolomu nemáte daleko? Takový plot tu nikdo nemá a vy budete první.

Každý plot má své pro a proti. Proti by si v případě plotu ze skleněných panelů jistě řekli ptáci. Na druhé straně, jako forma ohrazení vnitřní části dvora je to perfektní řešení, protože transparentní plochou tohoto plotu si neubíráte prostor. Vytváříte zónu bezpečí (třeba pro domácí zvířata nebo děti), a přitom si neodříkáte výhled. Jde to samozřejmě i jinak. Třeba bezpečnostní sítí, která je k dostání jako instantní záležitost.

Sklo zachovává výhledy, ale neposkytuje soukromí (Zdroj: Shutterstock)
Sklo zachovává výhledy, ale neposkytuje soukromí (Zdroj: Shutterstock)

Kombinace, které umí zabolet

Kombinace materiálu se obvykle cení, poukazuje to nápaditost. Jenže někdy je té strojené tvořivosti příliš. Když se potká betonový sokl s kovovou napodobeninou plastového dřeva, doplněný o sloupky z „jako cihel“, je toho prostě najednou až moc. Přitom by bohatě postačil i jeden z těchto materiálů.

Na úskalí kreativity a kombinace materiálů odkazuje i tento plůtek, sestavený ze dřeva a plastových hadic. Není to vlastně špatný nápad, a pro výběhové zóny dětského hřiště je tohle umělé polstrování víc než dostatečné.

Plechový plot v plném provedení je poněkud hrubým dílem, ale pokud si pomůžete k lacinému materiálu, třeba z rozřezaného přepravního kontejneru, za pokus to možná stojí. Kromě natírání je další údržba minimální, a o pevnosti takového plotu netřeba pochybovat.

I plech může vypadat pěkně (Zdroj: Shutterstock)
I plech může vypadat pěkně (Zdroj: Shutterstock)

Gabiony, tedy výplně z drátokamene, jsou s námi už dlouho. A pořád se zdá, že je u nich co objevovat. Je v nich kus estetiky přírodního materiálu, hrubost kamene, pravidelná nepravidelnost. Dobře se navazují na jiné prvky, jsou stabilní a masivní. A moc nestojí. Pokud chcete, můžete si je sestavit i sami, a zvolit si velikost výplně. Můžete je pojmout jako plot, i jako zeď.

Kouzlo gabionů rovněž tkví v tvorbě vrstvených předělů v terénu, lemování okrajů a vyvýšených ploch. Pokud totiž do hry zapojíte i topografii místa, nemusíte se příliš prát s výškou budované zdi/plotu. Jen vymezíte prvek výšky, a je to.

Kouzlo gabionů v kombinaci se dřevem, v tomto případě terasovými prkny (Zdroj: Shutterstock)
Kouzlo gabionů v kombinaci se dřevem, v tomto případě terasovými prkny (Zdroj: Shutterstock)

Ohrady anebo raději kus přírody?

Pevnost ohrad má mnoho kvalit, od ochrany majetku až po ochranu soukromí. Ale také jednu nevýhodu. Když přijde opravdu silný vítr, má se o co zapřít. Proto se plné ohrady opravdu nehodí osazovat do exponovaných částí pozemku, kde to umí zafoukat. A vítr o síle orkánu chodí do Čech 2-3x za rok.

Překrásný vyplétaný plůtek báječně ladí s okolní krajinou. Je to ideální a nenáročné řešení k oddělení okrasné a produkční zahrady, k vytváření působivých lemů a jemných přechodů k výhledům. Podstatné je, že hustotu výpletu, výšku a hrubost udáváte vy sami. Je to environmentální a k přírodě šetrné. Navíc se tu nabízí příležitost, jak zužitkovat materiál po sestříhávání břízy nebo vrby. A ten vrbový se vám může i zazelenat.

Jednoduchá ohrada (Zdroj: Shutterstock)
Jednoduchá ohrada (Zdroj: Shutterstock)

Tvary přírody se dají jen těžko napodobit a kopírovat, a proto je kolikrát nejlepší nechat plot v divokém originálu. Neopracovaná kulatina, odřezky z pily, to je materiál, který dostanete za hubičku (a odvoz). Plot z nich přitom můžete vytvořit více než působivý. Záměrné osazení ne-stejnocenných částí s výstupky po větvích a suky dělá z takové ohrádky ozdobný samorost.

Plot sestavený z klád a kuláčů? Perfektní. Širší profil není na škodu, může být využit i jako výškový předěl nebo součást nějakého hrazení kaskády nebo terénní vlny. Postupným zazemňováním a třeba i rozkladem organického materiálu se tahle přehrada stane živou součástí širší zahrady. Budou tu žít i nějací brouci, líbit se bude i ptákům. Že se jednou úplně rozpadne? To ano, ale bude to trvat desítky let.

Podobné vyvýšené hrazení plného plotu, vyskládaného z palivového dříví, může mít vysokou estetickou hodnotu. A přináší hned několik kvalit – i když vymezuje „váš“ prostor, vůči sousedům se nestaví jako plot. A když vám náhodou v zimě dojde v dřevníku topivo, můžete jej začít rozebírat z plotu.

Divoký originál (Zdroj: Shutterstock)
Divoký originál (Zdroj: Shutterstock)

Ne každý má tu možnost dostupnosti materiálu a prostoru, ale osazení zahrady plotem ze seřezaných kmenů je naprosto špičkovou záležitostí. On to není ani tak plot, jako celý biotop. Z krajiny si takovým dílem neberete, ale vracíte. Je to současně skvělá prolézačka a místo pro dětské hry. Skutečně multifunkční prvek.

Hrazení z neopracovaného dřeva, trámků a půl-kuláčů může posloužit jako doplněk lemující chodníčky na zahradě, ale i jako menší plůtek. Hodí se všude tam, kde není zapotřebí skutečně stavět výraznou překážku, a potřebujete spíše jen podtrhnout nějaký rys terénu. Na chatu určitě dobré.

Švédský model skládání venkovních plotů a ohrad má něco do sebe. Pro nenechavého pobertu a zloděje totiž není plot nic jiného, než kousek gymnastického náčiní. U těchto severských plotů se ale není moc čeho chytit. Doslova.

Dřevěná romantika (Zdroj: Shutterstock)
Dřevěná romantika (Zdroj: Shutterstock)

Jaký signál do okolí vysílá váš plot?

Nejhorší trvalá řešení jsou taková, která měla být jen dočasná. Plot z pletiva sám o sobě chybou není, a překrytí plastovou zástěnou dodá pocit soukromí. Opravdu ale chcete trávit léta v takovém diskrétním výběhu? Textilní a umělé tkaniny jsou fajn, ale je po omezený čas.

Plotem vysíláte do svého okolí víc signálů, než byste možná chtěli. Třeba zprávu o tom, že vám na vašem soukromí záleží víc, než na vašich sousedech. A že se za plechovou hradbou ani trochu necítíte být součástí komunity. Extrémně bytelný plot, s bezpečnostními prvky, vám možná dodává pocit bezpečí. Na druhé straně je ale majákem pro zloděje, kteří už zvenku vidí, že máte něco cenného.

Pletivo a síť, trochu nepohledná nuda (Zdroj: Shutterstock)
Pletivo a síť, trochu nepohledná nuda (Zdroj: Shutterstock)

Přitom plot z vyřazených palet poslouží svému účelu zrovna tak dobře, a nepůsobí tak neodbytným dojmem. Navíc zdobí i zahradu a své okolí, a je recyklovaným materiálem. Že byste si toho soukromí před okolím raději tolik neodříkali? Vyzkoušejte třeba trochu jiné uspořádání, než klasickou plnou ohradu stavěnou na výšku. Takový plot pak hned vypadá lépe.

Plot z palet (Zdroj: Shutterstock)
Plot z palet (Zdroj: Shutterstock)
Různé formy dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Různé formy dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Netradičně provedený gabionový plot (Zdroj: Shutterstock)
Netradičně provedený gabionový plot (Zdroj: Shutterstock)
Co říkáte na toto řešení? (Zdroj: Shutterstock)
Co říkáte na toto řešení? (Zdroj: Shutterstock)
Lísková ostrovní klasika (Zdroj: Shutterstock)
Lísková ostrovní klasika (Zdroj: Shutterstock)
A ještě jednou proplétané větve (Zdroj: Shutterstock)
A ještě jednou proplétané větve (Zdroj: Shutterstock)