Energetický specialista vám s předstihem pomůže promyslet energetické flow ve vašem domě, aby dům šetřil vaši kapsu i přírodu. Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Plánujete nový dům a máte nějakou představu o vytápění, které budete používat? Ujasněte si vše s předstihem, ať vás pak realita nepřekvapí.

Pokud stavíte dům, jednou z nutných podmínek je získat Průkaz energetické náročnosti budov (PENB). V kostce se dá říct, že průkaz specialista vydá, pokud je dům dostatečně šetrný k životnímu prostředí a přeneseně i k vaší peněžence.

Jedná se o kombinaci polohy domu (natočení domu, skladby stěn, konstrukce…) vhodné izolace (kvalitních oken, izolace stěn, stropů, podlah) domu a energie, kterou budete v domě využívat (vytápění, ohřev vody a třeba chlazení).

Je levnější myslet na energetickou náročnost budovy dřív než projekt přistane energetickému specialistovi na stole. Vaším cílem by mělo být, aby byl dům dostatečně zelený a pro vás komfortní na užívání.

Chcete topit pouze elektřinou? Nedostanete stavební povolení!

Mnoho lidí intuitivně chce vše vyřešit elektřinou, ovšem POZOR, elektřina je z ekologického hlediska nejhorší možností, protože většina naší (české) energie pochází z uhelných elektráren.

Pokud byste tedy váš dům postavili pouze na elektřině, nezískáte PENB a tedy ani povolení ke stavbě. Toto hořké tajemství neřeší a neznají ani někteří projektanti, proto pro drobné investory má taková informace cenu zlata.

Vytápění elektřinou je energeticky náročné, protože většina naší elektřiny pochází z neekologických uhelných dolů.
Vytápění elektřinou je energeticky náročné, protože většina naší elektřiny pochází z neekologických uhelných dolů.

Jaké jsou dnešní možnosti dodávání energie

Aby bylo možné projít kontrolními mechanismy volí se nejčastěji tato řešení:

1. Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo dokáže dodat budově stejné množství energie s třetinovou spotřebou oproti elektrickému vytápění s využitím energie okolního prostředí. To dává celému systému jasnou zelenou. “Tepelné čerpadlo je ekologické,” říkají energetičtí specialisté z Oekoplanu. “Nevýhodou je jeho vyšší cena, ale, když zvážíme další možnosti získání energie, vychází stále nejlépe.”

Tepelné čerpadlo je velká investice (cca 200 000 Kč), která je průměrně 4-5 násobná oproti elektrickému vytápění. A v okamžiku, kdy se pokazí, tak se většinou rovnou kupuje nové. Finanční návratnost je téměř shodná s jeho životností. (Protože tím, že se tlačí na kvalitní izolace novostaveb, tak je potřeba v průběhu let relativně málo energie.)

2. Plynový kotel s krbovými kamny v obývacím pokoji

Plynové vytápění se využívá v případě, že je dostupná plynová přípojka, ovšem pokud ji nemáte tak vybudovat ji je drahé. Investičně se pohybujeme mezi tepelným čerpadlem a elektrokotlem.

Ovšem ani používání pouze plynu kontrolními úřady neprojde. Plyn se proto kombinuje s krbovými kamny v obývacím pokoji, protože dřevo je považováno za ekologický zdroj vytápění.

3. Kotel na dřevo nebo pelety

Dalším řešení jsou kotle na tuhá paliva. Zde jsou tři možnosti topiva: uhlí, dřevo a pelety. Doporučuje se vytápění dřevem, peletami, nebo jejich kombinací.

Pelety mají výhodu větší bezúdržbovosti, protože je stačí dosypat jednou za cca 3 dny do zásobník a kotel “topí sám”. Také když odjedete na víkend, aplikací v mobilu si zatopíte ještě před příjezdem zpět.

Výhoda dřeva je v jeho (relativně) snadné dostupnosti v každé době, ale přikládat si samozřejmě musíte vy. Takže není tak komfortní jako kotel na pelety.

Co se jeví jako problematické jsou kotle na uhlí . Současným trendem je totiž přecházet na ekologičtější zdroje vytápění. V dnešní době lze využít dotace na výměnu kotlů na uhlí (tzv. kotlíkové dotace), proto se u novostaveb jeví rozumné uhlí nepoužívat.

Nevýhoda kotlů na tuhá paliva je v jejich vyšší pořizovací cena a prostorová náročnost. V ideálním případě potřebujete místnost na kotel, sklad na topivo a akumulační nádrž na přebytečnou energii. (Ze stejných důvodů jako jsme již zmínili u tepelných čerpadel. V novostavbě potřebujeme díky dobrým izolacím mnohem méně energie, a tak je spotřeba poměrně malá a je potřeba energii a teplo z kotle někde ukládat. Uložené teplo pak můžete z akumulační nádrže používat a kotel tak na nějaký čas vypnout.)

Pohoda u krbu je sen mnoho lidí, kteří bydlí v domě. Ovšem energeticky se často krbová kamna kombinují s dalšímu zdroji vytápění.
Pohoda u krbu je sen mnoho lidí, kteří bydlí v domě. Ovšem energeticky se často krbová kamna kombinují s dalšímu zdroji vytápění.

Každý stavební pozemek je jedinečný, radši se poraďte

Pokud se nebudete zabývat energetickou náročností vaší budovy včas, může se vám stát, že budete muset volit nějaké neuspokojivé řešení na poslední chvíli. Řešení, které třeba bude komplikovanější a dražší, než jste si kdy mysleli. Proto je nejlepší poradit se včas s odborníky, se kterými stejně dříve či později mluvit budete.

Jedni z prvních v naší republice, kteří se začali zabývat energetickými certifikacemi pro rodinné domy, podniky, města i kraje je společnost Oekoplan. Jejich energetičtí specialisté i zkušení auditoři dokáží poradit všem investorům již v raných projektových fázích. A žádost o průkaz PENB vyřídí online, rychle a (v době psaní tohoto článku) i nejlevněji. Více informací a ceník najdete zde.

Energetický štítek: Přemýšlejte o energiích dříve než propálíte kalhoty.
Energetický štítek: Přemýšlejte o energiích dříve než propálíte kalhoty.
oekoplan Czech Republic s.r.o. Poslat poptávku