Jak ohřívat vodu rychleji a levněji? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Spotřeba energie pro ohřev teplé užitkové vody je přibližně 25% z celkové spotřeby energie české domácnosti. Využitím solární energie tedy můžeme výrazně ušetřit. Namontováním solárních kolektorů je na ohřev vody možné získat až 65% energie ze slunce a to už je opravdu znát. Stačí jen kolektory správně namontovat a můžeme si začít užívat teplé vody zadarmo. Návratnost investice do solární soustavy je uváděna 3 roky.

Využití sluneční energie v praxi

Česká republika nabízí poměrně příznivé podmínky pro využívání sluneční energie. Na plochu jednoho čtverečního metru dopadne za rok průměrně 1.100 kW.h sluneční energie a doba slunečního svitu bez oblačnosti se pohybuje okolo 1.460 hodin za rok. V současné době se sluneční energie v České republice využívá zejména na ohřev užitkové vody a na přitápění (přihřívání topné vody), případně ohřev vody v bazénu. K tomu je využíváno nejrůznějších zařízení jako jsou například sluneční kolektory, výměníky tepla, čerpadla, akumulační zásobníky, atd.

Kapalinové kolektory a jejich úspora v domácnosti

V našich podmínkách jsou nejvíce využívané tzv. aktivní systémy, které jsou nejčastěji tvořeny kapalinovými slunečními kolektory. Kolektory jsou na povrchu opatřeny kvalitním absorbérem s vysoce selektivní vrstvou, která napomáhá jejich vyšší účinnosti. Sluneční zařízení může za rok získat asi 65% potřebné energie pro ohřev vody. Zbytek z celoroční spotřeby energie musí dodat klasický zdroj tepla. V přechodné části topné sezóny (říjen, listopad a březen, duben) je možné solární zařízení využívat jako doplňkový zdroj energie pro přitápění a tím můžeme ušetřit až 25% paliva či jiné energie potřebné pro vytápění.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Nejlepší umístění kolektorů

Nejvyužívanějším místem pro umístění kolektorů je samozřejmě střecha, nejlépe její jižně orientovaná nezastíněná strana se sklonem mezi 30 až 50o. Pokud je střecha pro montáž nevyhovující, kolektory můžeme umístit na vyhovující konstrukci v blízkosti domu nebo na plochou střechu. Při jejich umístění je důležité dbát na konfiguraci terénu, případně okolní stavby, aby kolektory nebyly zastíněny.

Finanční náročnost kolektorů 

Pořizovací cena kolektorů se pohybuje mezi 80 až 150.000 korun. Výše ceny je ovlivněna použitým materiálem a provedením akumulačního zásobníku na ohřev vody. Cena také samozřejmě závisí na počtu kolektorů a na způsobu jejich využití, zda pouze na ohřev vody, nebo i pro přitápění. Na tato zařízení je možné zažádat o dotaci z programu Zelená úsporám, díky které může být pořizovací cena podstatně nižší. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)