Jak ošetřit zahradní nářadí v zimě Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

V zimě máme dostatek času na údržbové práce na nářadí a zahradních strojích. V sezóně budou v plném nasazení, tak si zaslouží trochu péče. Kromě toho zjistíme případné nedostatky, které můžeme nechat opravit, případně pořídit nářadí nové. Zejména zahradní nářadí je náchylné na korozi, protože přichází do přímého kontaktu s vlhkou zeminou a mízou z rostlin. Proto by se kovové části měly pravidelně ošetřovat mastným hadříkem. Po sezóně čistíme kovové části od nečistot a desinfikujeme je alkoholem.

Jak se postarat o zahradnické nůžky

Zahradnické nůžky pracují čepelemi, které by měly být dokonale ostré, aby pracovaly dobře. Po celou sezónu používání se mohly značně ztupit. Než je naostříme, očistíme je od zbytku zaschlé mízy z rostlin. Nečistoty stíráme vlhkým hadříkem namočeným v lihu či alkoholu. Takto čepele sterilizujeme. Ostří čepelí teprve poté naostříme brouskem. Čepele by se měly ostřit pravidelně, nikoli pouze po sezóně. Jedině tak zachováme řeznou hranu, která nebude poškozovat rostliny při průklestu. Po každém použití by se nůžky měly otřít do mastného hadříku, zabráníme tím možné korozi. Pokud jsme tak ještě neučinili, nyní kromě čepele potřeme olejem všechny kovové části. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

I rýče, lopatky a motyky potřebují údržbu

Kovové části nejprve zbavíme zaschlé zeminy košťátkem nebo kartáčem. Pokud je to třeba, sáhneme i po vlhkém hadru. Po důkladném očištění kovové části ošetříme hadříkem namočeným v oleji. Takto by se mělo nářadí ošetřovat pravidelně, nejlépe po každém použití. Pokud toto opomeneme, po sezóně bychom určitě měli provést důkladnou údržbu. U nářadí je důležité věnovat pozornost jak kovové části, tak i násadě. Obvykle je opatřeno dřevěnou násadou, kterou ošetřujeme po sezóně lněným olejem. Pokud zjistíme jakýkoli drsný povrch, zjemníme ho brusným papírem.

Nesmíme zapomenout na hadice

Na konci sezóny je důležité všechny hadice demontovat od vodních zdrojů a před jejich uložením z nich vypustit všechnu vodu. Za mrazivého počasí hrozí jejich popraskání. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)