Sdílet
 

Jak si okořenit život?

Čerstvé bylinky v kuchyni

Datum vydání: 04.05.2006 | autor:
Konečně přišlo toužebně očekávané jaro. Odložili jsme zimní bundy, a tak, jako má vliv teplé slunné počasí na změnu v oblékání, mění se i složení naší stravy. Jedním ze způsobů jak obohatit stravu o „zelené“ vitamíny, je pěstování bylinek v květináčích na okenních parapetech či balkonech. Jistě všichni znáte a používáte petržel, ale víte, že můžeme doma pěstovat celou řadu dalších bylinek?
Pěstování bylinek doma zvládne každý z nás, navíc je velkou výhodou to, že je můžeme sklízet průběžně po celý rok a kdykoli potřebujeme, máme čerstvé bylinky po ruce.
Pěstování bylinek
Bylinky lze velice úspěšně pěstovat jako hrnkové rostliny. Osvědčenými bylinkami na okenní parapet jsou: bazalka, pažitka, petržel, tymián, kerblík, oregáno (dobromysl), majoránka a šalvěj. Pokud nemáme s pěstováním v květináči ještě žádné zkušenosti, bude pro nás nejjednodušší zakoupit sazenice bylinek v zahradnictví. Při sázení musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), která rostlinky chrání před uhníváním kořínků. Důležitý je i kvalitní půdní substrát s příměsí rašeliny.
  • Vhodné místo
    Nejdůležitější je zajistit dostatečné množství světla. Pokud bylinka trpí nedostatkem světla, je její chuť nevýrazná a ztrácí své charakteristické aroma. Pokud máme možnost, je vhodné bylinky umístit poblíž okna směřujícího na jih, popřípadě na západ či východ.
  • Teplota
    Nejvíce bylinek pochází ze Středomoří a proto jim vyhovují vyšší teploty kolem 22-25°C. Jsou však i chladnomilnější druhy, mezi ně patří pažitka a petrželka, které nejlépe porostou při teplotách 19-20°C.
  • Vlhkost a cirkulace vzduchu
    Bylinky nesnášejí průvan! V průvanu přicházejí o své aromatické látky, při trvalém vystavení dokonce odumírají. Pokud objevíme v půdě nebo na listech plíseň, vlhkost je příliš vysoká. Během topné sezóny může být vlhkost naopak příliš nízká, proto je třeba bylinky rosit.
  • Hnojení
    Bylinky mají minimální nároky na přihnojování. Většinou postačí, pokud bylinky každý rok přesadíme do nového substrátu. Při konzumaci bylinek si musíme dávat pozor na jejich přehnojení, minimálně 14 dní před sklizní je nutné hnojivo vynechat úplně! Pokud chceme bylinky sklízet celoročně, je lepší hnojení nezavádět vůbec.
Některé bylinky jsou pouze jednoleté rostliny, proto je každý rok znovu vyséváme. I bylinky trvalky je nutné průběžně obnovovat a mladit. Pokud si rostlinka neodpočine, ztrácí své aroma a chuť. Většinu bylinek lze pěstovat i hydroponicky, ale to již vyžaduje určité znalosti a zkušenosti.
Sušení bylinek
Byliny, které chceme sušit, je nejlepší sbírat ráno, když jsou aktivní látky v rostlinách nejvíce koncentrované. Pro sušení vybíráme pouze čisté a zdravé části rostlin, řežeme lodyhy než vykvetou nebo zdřevnatí.
Rostlinky můžeme sušit buď zavěšené - svázané ve svazečcích, nebo volně, např. na sítu pro sušení, či na plechu. Pro zachování barvy i aroma, bychom měli bylinky sušit vždy na větraném a stinném místě. Správně usušené rostlinky poznáme podle toho, že je lze snadno rozemnout mezi prsty. Doba sušení je zhruba jeden týden, pokud chceme tuto dobu zkrátit, můžeme rostlinky sušit také v troubě, při teplotě cca 25-35 °C či v sušičce na ovoce.

Tip: Zajímavým tipem je bylinky zmrazit. Nakrájíme je nadrobno a vsypeme do tvořítka na led, pak přidáme trochu vody. Takto konzervované bylinky neztrácejí chuť ani vůni čerstvých bylinek a jsou připraveny kdykoliv k okamžitému a pohodlnému použití.

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ (Melissa officinalis)
nevymrzavá bylina připomínající citron či limetku
výsev:duben – květen, množí se dělením, řízkováním či odkopy
vyžaduje: teplé slunečné stanoviště, chráněné před větrem či průvanem, propustnou půdu
použití: do salátů, omáček, majonéz, ke zdobení pohárů či bowlí
účinky: snižuje krevní tlak, je účinná při nachlazení, žaludeční potížích, často nahradí prášky na spaní

BAZALKA PRAVÁ (Ocimum basilicum)
bazalka pěstovaná v květináči odpuzuje obtížný hmyz
vyžaduje: přímé - nejlépe jižní slunce, dostatek živin a bohatou zálivku
použití: k rajčatům, mořským rybám, k těstovinovým omáčkám, do salátů, na pizzu, do polévek, do bylinkového másla
účinky: stimuluje chuť k jídlu, slouží k dobrému trávení, zklidňuje bolesti hlavy a nervové vypětí

MÁTA PEPRNÁ (Menta piperita)
možno vysévat či množit oddenky
vyžaduje: dostatečnou vlhkost, má ráda slunné stanoviště, snese i polostín
použití: do omáček, na zdobení pohárů a míchaných nápojů, lahodný čaj
účinky: využívá se při nevolnostech, nadýmání, křečích střev, má kladné účinky při nespavosti, napětí a stresu

ŘEŘICHA SETÁ (Lepidium sativum)
rychle rostoucí rostlina
vyžaduje: pěstuje se velmi snadno, lze ji vypěstovat na navlhčené vatě, snese i polostín
použití: má podobnou chuť jako ředkvička, proto ji používáme na chleba s máslem či tvarohem, v salátech
účinky: je výrazným zdrojem vitamínu C má i vysoký obsah betakarotenu, vitamínu B1 a K, působí příznivě při ledvinových a dýchacích potížích, zánětu močového měchýře a má antimikrobiální účinky

PAŽITKA PRAVÁ (Allium schoenoprasum)
vytrvalá rostlina tvořící mohutné trsy
vyžaduje: dobrou zeminu, ořezávání nadzemních částí aby nekvetla
použití: je oblíbenou polévkovou zelení, hodí se na chleba s pomazánkou, je vhodná do vaječných jídel, do bylinkového másla, nádivek, na zdobení čerstvých zeleninových salátů
účinky: důležitý zdroj vitamínu C, betakarotenu, sodíku, vápníku, podporuje trávení, snižuje krevní tlak

PETRŽEL SETÁ (Petroselinum sativum)
dvouletá bylina
vyžaduje: chladnomilná rostlina která nepotřebuje moc světla, má ráda stálou vlhkost
použití: do polévek, omáček, mas, nádivek, salátů
účinky: snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty, podporuje chuť k jídlu

Tip:

Pro ty z vás, kteří se nerozhodnou pro pěstování bylinek ve svých oknech:
  • při koupi poznáte čerstvé bylinky podle jejich aroma
  • většina bylinek vydrží déle čerstvá, pokud jsou svázané ve svazku ve skleničce s vodou, nebo zabalené v navlhčené utěrce v ledničce

Recept:


Vepřové kuličky s mátovou omáčkou

ingredience:
500g mletého vepřového masa, 1 vejce, 2 plátky bílé veky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, ˝ lžičky mletého koriandru, hrst čerstvé nasekané máty, olej na smažení, 1 červená paprika, 100g vlašských ořechů, 2dcl masového vývaru.
postup:
V misce promícháme mleté maso, vejce, česnek, koriandr, nadrobno nakrájené kousky veky a polovinu máty, osolíme, opepříme. Ze směsi vytvoříme masové kuličky, které zprudka osmažíme na pánvi. Osmažené kuličky vyjmeme z pánve. Na pánvi necháme pouze trochu oleje na osmahnutí pokrájené papriky, zalijeme masovým vývarem, přidáme osmažené kuličky a 10 minut povaříme. Nakonec přidáme pokrájené vlašské ořechy a druhou polovinu máty a ještě asi 3 minuty prohřejeme. Podáváme s rýží.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Salátová mísa s příborem Koziol Leaf, antracit 890 Kč
  • Bílé papírové a plastové talíře 192 Kč
  • Vinotéka, smrk, odstín zlatý javor 4 686 Kč
  • Skleněná krájecí deska 3 560 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Jak si okořenit život?"

Buďte první a napište komentář k  "Jak si okořenit život?"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE