Fotovoltaika instalovaná na ploché střeše (Zdroj: hipos.cz) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Také vám při myšlence na generální opravu vaší střechy naskakuje husí kůže? Bojíte se, že vás to bude jednou finančně bolet? Nemusí tomu tak být. Prevencí před jednorázovými a bolestivými výdaji je pravidelná kontrola, údržba a lokální opravy ploché střechy. Jde o velmi moudrý krok i v případě, kdy promýšlíte pořízení solárních panelů. Přečtěte si, jak logicky postupovat, jestliže chcete prodloužit životnost vaší střechy, zachovat skvělý stav a nevydat se ze všech peněz.

Prevence je klíč

Jako ve všem, prevence je naprosto zásadní, pokud chceme včas podchytit menší problémy a předejít velkému “průšvihu”. Věděli jste, že správná údržba ploché střechy prodlouží životnost střechy až o ?? A víte, že dle ČSN se má střecha kontrolovat 1x ročně? Kontroly, pravidelná údržba, lokální opravy nebo renovace ploché střechy znamená menší výdaje a postupnou péči, která se později zrcadlí v její životnosti.

Péči a potřebu údržby mějte na paměti i v případě plánování solárních panelů na vaši střechu.

Renovovaná střecha s instalovanou fotovoltaikou (Zdroj: hipos.cz)
Renovovaná střecha s instalovanou fotovoltaikou (Zdroj: hipos.cz)

Kontrola před montáží fotovoltaiky

Fotovoltaika na ploché střeše je vzhledem k vysokým cenám energií stále oblíbenější. Před montáží je také potřeba provést kontrolu, případně opravu ploché střechy. Běžně se totiž stává, že zájemci o panely bezhlavě sjednávají montáž a leckteré společnosti stav a vhodnost fotovoltaiky na rovnou střechu poptávajících neřeší. Dokonce neberou ohled ani na životnost střechy, která se běžně pohybuje od 20 do 25 let, a montují “bez mrknutí oka” i na ty již starší.

A toto vše je chyba. Fotovoltaika na rovnou střechu musí přicházet na řadu až po řádné kontrole. Velmi často se chaotický a neprofesionální přístup projeví jako zatékání do domu a dalšími problémy se střechou. Náprava pak zahrnuje demontáž panelů, zjištění původu závad, kontrolu a následně opětovnou montáž. Výsledek je citelně nákladnější, o nepříjemnostech a zbytečných nervech ani nemluvě.

Doporučení závěrem

Vybírejte společnosti, které zajišťují finančně dostupnou rekonstrukci ploché střechy, opravy rovných střech, kontrolu před i po montáži fotovoltaiky na ploché střeše a navíc jsou v oblasti opravdoví profesionálové, kteří na projekt nahlížejí jako na celek. Komplexní péče je výhodná investice na dlouhé roky, to mějte na paměti.